Ispiši

Uzgoj ovaca (246713)

Nositelj predmeta

Opis predmeta

Cilj modula je upoznati studente sa suvremenim metodama istraživanja u ovčarstvu. Važnost bioloških, kemijskih i fizikalnih metoda u ovčarstvu te uzgojno-tehnoloških postupaka u proizvodnji ovčjeg mesa i mlijeka. Metodologija utvrđivanja statusa izvornosti pasmine. In situ i ex situ metode konzervacije gena. Metode određivanja fenotipskih i genotipskih odlika ovaca. Metode izolacije DNA iz krvi i tkiva ovaca, utvrđivanje genetske (pasminske) otpornosti na bolesti, te međusobne povezanosti određenih proizvodnih osobina. Subjektivne i objektivne metode prosudbe vanjštine (linear scoring), procjena tjelesne kondicije rasplodnih grla. Pojava i nasljeđivanje boje runa, pigmenta, rogova i dr.
Reprodukcija: organizacija više janjenja (2 u jednoj ili 3 u dvije godine - STAR program). Utjecaj čimbenika okoliša na pojavu estrusa (svjetlo, temperatura, hranidba, melatoninski učinak). Metode utvrđivanja gravidnosti.
Nasljeđivanje i selekcija ovaca. Osnovne metode i sustavi uzgoja ovaca. Uzgojni ciljevi. Modeli procjene uzgojne vrijednosti, prilagodba, provedba i primjena u hrvatskim uvjetima. Selekcija ovaca za mlijeko, odnosno za meso. Biotehnološki postupci reprodukcijskog karaktera (MOET, ET) u provedbi i razvitku uzgojnih programa.
Klasifikacija i standardizacija ovčjih i janjećih trupova. Metode procjene kakvoće janjećih i ovčjih trupova. Klaonički pokazatelji i kemijski sastav mesa. Metode procjena hranidbene i energetske vrijednosti mesa.
Morfologija vimena ovaca i fiziologija sekrecije mlijeka. Metode izračunavanja energetske vrijednosti mlijeka.
Vuna, fiziologija rasta vlakna. Priprema ovaca za strižu, striža, skladištenje vune i priprema za preradu. Metode ocjene fizikalnih, mehaničkih i preradbenih osobina vune te klasifikacije i standardizacije vunskih vlakana.
Metode označavanja životinja i sljedivost (traceability) ovčjih proizvoda od farme do potrošača. Evidentiranje proizvodnih pokazatelja i praćenje ekonomičnosti ovčarske proizvodnje. Biotehnologije u funkciji dobrobiti ovaca. Ovčarska proizvodnja u zaštiti i očuvanju okoliša.

Vrsta predmeta

  • Poslijediplomski studij / Sveučilišni specijalistički studij / Stočarstvo (Izborni predmet, 2. semestar, 1. godina)

ECTS: 3.00

Sati nastave: 15
Predavanja: 10
Auditorne vježbe: 2
Seminar: 3

Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Izvođač seminara
Ocjenjivanje

Dovoljan (2):
Dobar (3):
Vrlo dobar (4):
Izvrstan (5):

Obvezna literatura

  1. Mioč, B., Pavić, V., Sušić, V. (2007). Ovčarstvo. Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.