Ispiši

Osnove genetike u stočarstvu (246892)

Nositelj predmeta

Opis predmeta

Genetika je znanost o nasljeđivanju i kao takva nastoji objasniti razlike i sličnosti koje pokazuju srodni pojedinci. Primjena genetike za unaprjeđenje stoke poznata je kao uzgoj životinja. Cilj ovog predmeta je upoznati studente s osnovama genetike i pokazati kako se znanje o genetici može koristiti za unapređenje proizvodnje domaćih životinja, ali i općenito njena primjena u stočarstvu.

Vrsta predmeta

  • Poslijediplomski studij / Sveučilišni specijalistički studij / Stočarstvo (Izborni predmet, 2. semestar, 1. godina)

ECTS: 3.00

Engleski jezik: R1

E-učenje: R1

Sati nastave: 15
Predavanja: 8
Auditorne vježbe: 5
Seminar: 2

Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Izvođač seminara
Ocjenjivanje

Dovoljan (2):
Dobar (3):
Vrlo dobar (4):
Izvrstan (5):

Oblici nastave

  • Predavanja
  • Seminari
  • Vježbe

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja Način provjere
Uvod u genetiku, upoznavanje s osnovnom terminologijom i molekularnom strukturom DNA.
Razumijevanje osnovnih principa nasljeđivanja (kvalitativna i kvantitativna svojstva) i vjerojatnosti.
Razumijevanje genetskog napretka korištenjem selekcije: heritabilitet i uzgojne vrijednosti.
Upoznavanje s metodom izolacije DNA, metodom umnažanja određenog odsječka DNA od interesa, metodama genotipiziranja i sekvenciranja DNA.
Upoznavanje s Hrvatskom bankom gena.
Upoznavanje s granama genetike i praktičnim primjerima u stočarstvu: konzervacijska genetika (npr. upotreba mitogenoma i MaGelLAn softvera u provjeri točnosti pedigrea goveda i određivanja rodova), kvantitativna genetika (utjecaj mitogenoma na proizvodna mliječna svojstva goveda u vidu komponenti varijanci) i populacijska genetika (provjera strukture pasmina populacija ovaca za potrebe korištenja autohtonog sirila u proizvodnji tradicijskog sira).

Obvezna literatura

  1. Jovanovac, S. (2021). Principi uzgoja životinja. Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek.
  2. Simm, G., Pollott, G., Mrode, R., Houston, R., Marshall, K. (2020). Genetic improvement of farmed animals. CABI.

Preporučena literatura

  1. Borojević, S., Borojević, K. (1976). Genetika. Univerzitet u Novom Sadu. Novi Sad.
  2. Ogrizek, A. (1946) Stočarstvo. Poljoprivredni naknadni zavod. Zagreb.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.