Ispiši

Praktične i laboratorijske vježbe - Vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo (251083)

Nositelji predmeta

Opis predmeta

U sklopu kolegija Praktične i laboratorijske vježbe – Vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo sadržajno će se pratiti nastavne cjeline prethodno spomenutih predmeta. U sklopu vježbi će se odraditi sljedeće cjeline: prepoznavanje rodnog drva vinove loze i voćnih vrsta; podizanje vinograda i voćnjaka (projektiranje, priprema terena, odabir sorti i podloga, sadnja, formiranje uzgojnih oblika), ampelo- i pomotehnika (rez u zrelo i zeleno, prorjeđivanje plodova), agrotehnika (sustavi uzdržavanja tla, gnojidba), berba i čuvanje plodova (optimalni rokovi berbe, način berbe, postupci s plodovima nakon berbe, odabir načina i tehnologije čuvanja plodova); pomološka i fizikalno-kemijska svojstva plodova voćnih vrsta, proizvodnja vina (berba, primarna prerada, fermentacija i dozrijevanje vina), enokemija (fizikalno - kemijska svojstva mošta i vina, praćenje i analiza najvažnijih spojeva), senzorika vina i maslinova ulja (kušanje, degustacije i definiranje njihove kakvoće).
Tematske cjeline vježbi grupirane su sukladno ciklusu provedbe u nasadima (vinogradu i voćnjaku) tijekom vegetacije odnosno nakon berbe, kao i eventualnog preklapanja pojedinih nastavnih cjelina odnosno temeljem praktičnosti provedbe na dislociranim pokušalištima Sveučilišta u Zadru.

Vrsta predmeta

ECTS: 4.00

Engleski jezik: R1

E-učenje: R1

Sati nastave: 120
Auditorne vježbe: 15
Laboratorijske vježbe: 29
Vježbe u praktikumu: 17
Terenske vježbe: 59

Izvođač vježbi
Ocjenjivanje

Dovoljan (2): 61 - 70 %
Dobar (3): 71 - 80 %
Vrlo dobar (4): 81 - 90 %
Izvrstan (5): 91 - 100 %

Uvjeti za dobivanje potpisa

Redovito pohađanje vježbi.

Opće kompetencije

Ciljevi kolegija su osposobiti studente za:
- stjecanje praktičnih znanja iz tehnologije uzgoja vinove loze i voćnih vrsta u Mediteranskom području
- samostalno izvršavanje ampelotehničkih, pomotehničkih i agrotehničkih zahvata sukladno zahtjevima vrste
- provedbu tehnoloških postupaka proizvodnje vina
- odabir tehnologije čuvanja, dorade i prerade voća
- samostalnu provedbu analiza mehaničkog, kemijskog i nutritivnost sastava voća i voćnih prerađevina
- stjecanje praktičnih znanja iz zaštite voćaka i vinove loze od bolesti i štetnika

Oblici nastave

  • Auditorne vježbe
  • Laboratorijske vježbe
  • Vježbe u praktikumu
  • Terenske vježbe
  • Vježbe

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja Način provjere
Razlikovati morfološka, biološka i fiziološka svojstva sorata vinove loze i voćnih vrsta Mediteranskog područja Prisutnost na vježbama, terenske vježbe, sudjelovanje u raspravama, parcijalni ispit/završni ispit.
Definirati i analizirati pogodnost agroekoloških uvjeta za uzgoj vinove loze i voćnih vrsta u Mediteranskom području Prisutnost na vježbama, terenske vježbe, sudjelovanje u raspravama, parcijalni ispit/završni ispit.
Voditi proces projektiranja i podizanja višegodišnjih nasada (vinograda i voćnjaka) Prisutnost na vježbama, terenske vježbe, sudjelovanje u raspravama, parcijalni ispit/završni ispit.
Odabrati sustave uzgoja, uzdržavanja tla i optimalnu ishranu vinove loze i voćnih vrsta u agroekološkim uvjetima Mediterana Prisutnost na vježbama, terenske vježbe, sudjelovanje u raspravama, parcijalni ispit/završni ispit.
Planirati i primijeniti odgovarajuće agro- , ampelo- i pomo-tehničkih zahvate tijekom rasta i razvoja vinove loze, voćnih vrsta, Prisutnost na vježbama, terenske vježbe, sudjelovanje u raspravama, parcijalni ispit/završni ispit.
Prilagoditi tehnologiju uzgoja sukladno zahtjevima vrste i njen utjecaj na dozrijevanje i kvalitetu grožđa, voća i vina Prisutnost na vježbama, terenske vježbe, sudjelovanje u raspravama, parcijalni ispit/završni ispit.
Utvrditi optimalne rokove berbe pojedinih sorata voćnih vrsta Prisutnost na vježbama, terenske vježbe, sudjelovanje u raspravama, parcijalni ispit/završni ispit.
Preporučiti prikladnu tehnologiju čuvanja i adekvatne tehnološke procese u doradi/preradi grožđa i voća Prisutnost na vježbama, terenske vježbe, sudjelovanje u raspravama, parcijalni ispit/završni ispit.
Samostalno analizirati i interpretirati mehanički i kemijski sastav vina, voća i prerađevina od voća Prisutnost na vježbama, terenske vježbe, sudjelovanje u raspravama, parcijalni ispit/završni ispit.
Ocijeniti kvalitetu voća, vina te maslinova ulja na osnovu kemijskih i senzorskih analiza Prisutnost na vježbama, terenske vježbe, sudjelovanje u raspravama, parcijalni ispit/završni ispit.

Način rada

Obveze nastavnika

Osigurati materijale za vježbe sukladno dogovoru s predmetnim nastavnicima i objava u sustavu Merlin. Pravovremeno informirati studente o načinu, vremenu i mjestu održavanja vježbi. Održavati vježbe u praktikumu i terenske vježbe sukladno planu i programu predmeta. Redovito provjeravati i adekvatno ocjenjivati stečeno znanje i vještine studenata kroz prisutnost na vježbama, parcijalne ispite i usmeni ispit.

Obveze studenta

Redovito pohađanje terenskih vježbi te vježbi u praktikumu, aktivno sudjelovanje na vježbama, polaganje parcijalnih ispita i završnog ispita.

Polaganje ispita

Elementi praćenja Maksimalno bodova ili udio u ocjeni Bodovna skala ocjena Ocjena Broj sati izravne nastave Ukupni broj sati rada prosječnog studenta ECTS bodovi
Parcijalni ispit 50 % 0-60%
61-70%
71-80%
81-90%
91-100%
Nedovoljan (1)
Dovoljan (2)
Dobar (3)
Vrlo dobar (4)
Izvrstan (5)
20 60 2
Završni ispit 50 % 0-60%
61-70%
71-80%
81-90%
91-100%
Nedovoljan (1)
Dovoljan (2)
Dobar (3)
Vrlo dobar (4)
Izvrstan (5)
20 60 2
Ukupno 100% 40 120 4

Tjedni plan nastave

  1. Rezidba vinove loze u zrelo (4); Priprema za sadnju i sadnja (4); Ampelotehnički zahvati (pljeveljenje, uvlačenje mladica, vršikanje, defolijacija) (4); Sustavi uzdržavanja tla, gnojidba (4); Određivanje zrelosti grožđa, berba (4); Opis i identifikacija sorata vinove loze pogodnih za mediteranske uvjete (4); Utvrđivanje fenoloških karakteristika sorata vinove loze (4); Praćenje zrelosti grožđa, promjene u sadržaju najvažnijih spojeva (4) (32 sata ukupno)
  2. Specifičnosti morfološke i anatomske građe vegetativnih i generativnih organa voćnih vrsta Mediteranskog područja - terenske vježbe (6); Fenologija voćnih vrsta Mediteranskog područja i praćenje vegetativne i generativne aktivnosti voćaka (5); Rezidba voćnih vrsta (zimska i zelena) i Rezidba masline (na formiranje uzgoja, na rod, na regeneraciju) (6) (17 sati ukupno)
  3. Tehnike prorjeđivanje plodova (2); Opća valorizacija proizvodnog prostora; prilagodba terena za podizanje višegodišnjih nasada voćnih vrsta (2); Sadnja, sustavi održavanja tla u nasadima voćnih vrsta (4); Gnojidba i praćenje ishranjenosti voćaka (2); Dinamika dozrijevanja i utvrđivanje optimalnih stupnjeva zrelosti ovisno o vrsti i sorti i agroekološkim uvjetima (5); Berba, sortiranje, pakiranje i manipulacija plodovima nakon berbe (2); Značaj oprašivača u voćarskoj proizvodnji (5 (22 sata ukupno)
  4. Određivanje mehaničkog i kemijskog sastava sirovine (6); Određivanje indeksa rehidracije i SO2 u prerađevinama (4); Određivanje kvalitete termički obrađenih proizvoda (2); Priprema kemijskih konzervansa (2) (14 sati ukupno)
  5. Planiranje i proizvodnja bijelog, ružičastog i crnog vina – mikrovinifikacija (4); Praćenje tijeka alkoholne fermentacije (3); Primjena enoloških sredstava sa ciljem dorade i stabilizacije vina (4); Osnovna fizikalno kemijska analiza mošta i vina (4); Rehidracija komercijalno dostupnih kvasaca te njihova primjena u vinarskoj industriji, praćenje intenziteta razgradnje šećera s obzirom na korištenu vrstu/soj kvasca (4); Spektrofotometrijsko određivanje slobodnog aminodušika (FAN), ukupnih fenola, ukupnih antocijana i ukupnih flavonoida u moštu i vinu (4); Senzorske analize maslinova ulja (2) (25 sati ukupno)
  6. Prognoza praga štetnosti pojave bolesti, štetnika i korova voćnih vrsta Mediteranskog područja; Sigurna primjena i kalibriranje uređaja za primjenu SZB u voćarskoj proizvodnji (5) Determinacija najvažnijih bolesti i štetnika vinove loze i njihovo suzbijanje (5) (10 sati ukupno)

Preduvjeti

Obvezna literatura

  1. Maletić, E., Karoglan Kontić, J., Pejić, I. 2008. Vinova loza – ampelografija, ekologija, oplemenjivanje. Školska knjiga, Zagreb
  2. Mirošević, N., Karoglan Kontić, J. (2008). Vinogradarstvo. Golden marketing, Zagreb
  3. Skendrović Babojelić, M., Fruk G. (2016) Priručnik iz voćarstva „Građa, svojstva i analize voćnih plodova“, Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb.
  4. Jemrić, T. (2007) Cijepljenje i rezidba voćaka, Uliks, Rijeka
  5. Riberau-Gayon, P., Dubourdieu, D., Doneche, B., Lonvaud., A. (2006) ˝Handbook of enology-The microbiology of Wine and Vinification˝, Volume 1, Paris.

Preporučena literatura

  1. Jackson, D.I, Looney, N. (1999) Temperate and Subtropical Fruit Production. Wallingford, UK: CABI.
  2. Miljković, I. (1991.) Suvremeno voćarstvo, Znanje, Zagreb (odabrana poglavlja)

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.