Praktične i laboratorijske vježbe - Vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo (251083)
Nositelji predmeta
Opis predmeta
U sklopu kolegija Praktične i laboratorijske vježbe – Vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo sadržajno će se pratiti nastavne cjeline prethodno spomenutih predmeta. U sklopu vježbi će se odraditi sljedeće cjeline: prepoznavanje rodnog drva vinove loze i voćnih vrsta; podizanje vinograda i voćnjaka (projektiranje, priprema terena, odabir sorti i podloga, sadnja, formiranje uzgojnih oblika), ampelo- i pomotehnika (rez u zrelo i zeleno, prorjeđivanje plodova), agrotehnika (sustavi uzdržavanja tla, gnojidba), berba i čuvanje plodova (optimalni rokovi berbe, način berbe, postupci s plodovima nakon berbe, odabir načina i tehnologije čuvanja plodova); pomološka i fizikalno-kemijska svojstva plodova voćnih vrsta, proizvodnja vina (berba, primarna prerada, fermentacija i dozrijevanje vina), enokemija (fizikalno - kemijska svojstva mošta i vina, praćenje i analiza najvažnijih spojeva), senzorika vina i maslinova ulja (kušanje, degustacije i definiranje njihove kakvoće).
Tematske cjeline vježbi grupirane su sukladno ciklusu provedbe u nasadima (vinogradu i voćnjaku) tijekom vegetacije odnosno nakon berbe, kao i eventualnog preklapanja pojedinih nastavnih cjelina odnosno temeljem praktičnosti provedbe na dislociranim pokušalištima Sveučilišta u Zadru.
Vrsta predmeta
- Diplomski studij / Mediteranska poljoprivreda (Obvezni predmet, 4. semestar, 2. godina)
ECTS: 4.00
Engleski jezik: R1
E-učenje: R1
Sati nastave: 120
Auditorne vježbe: 15
Laboratorijske vježbe: 29
Vježbe u praktikumu: 17
Terenske vježbe: 59
Izvođač vježbi
- prof. dr. sc. Đani Benčić
- doc. dr. sc. Domagoj Stupić
- dr. sc. Tomislav Kos
- Janja Filipi
- doc. dr. sc. Šime Marcelić
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 61 - 70 %
Dobar (3): 71 - 80 %
Vrlo dobar (4): 81 - 90 %
Izvrstan (5): 91 - 100 %
Uvjeti za dobivanje potpisa
Redovito pohađanje vježbi.
Opće kompetencije
Ciljevi kolegija su osposobiti studente za:
- stjecanje praktičnih znanja iz tehnologije uzgoja vinove loze i voćnih vrsta u Mediteranskom području
- samostalno izvršavanje ampelotehničkih, pomotehničkih i agrotehničkih zahvata sukladno zahtjevima vrste
- provedbu tehnoloških postupaka proizvodnje vina
- odabir tehnologije čuvanja, dorade i prerade voća
- samostalnu provedbu analiza mehaničkog, kemijskog i nutritivnost sastava voća i voćnih prerađevina
- stjecanje praktičnih znanja iz zaštite voćaka i vinove loze od bolesti i štetnika
Oblici nastave
- Auditorne vježbe
- Laboratorijske vježbe
- Vježbe u praktikumu
- Terenske vježbe
- Vježbe
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
Razlikovati morfološka, biološka i fiziološka svojstva sorata vinove loze i voćnih vrsta Mediteranskog područja | Prisutnost na vježbama, terenske vježbe, sudjelovanje u raspravama, parcijalni ispit/završni ispit. |
Definirati i analizirati pogodnost agroekoloških uvjeta za uzgoj vinove loze i voćnih vrsta u Mediteranskom području | Prisutnost na vježbama, terenske vježbe, sudjelovanje u raspravama, parcijalni ispit/završni ispit. |
Voditi proces projektiranja i podizanja višegodišnjih nasada (vinograda i voćnjaka) | Prisutnost na vježbama, terenske vježbe, sudjelovanje u raspravama, parcijalni ispit/završni ispit. |
Odabrati sustave uzgoja, uzdržavanja tla i optimalnu ishranu vinove loze i voćnih vrsta u agroekološkim uvjetima Mediterana | Prisutnost na vježbama, terenske vježbe, sudjelovanje u raspravama, parcijalni ispit/završni ispit. |
Planirati i primijeniti odgovarajuće agro- , ampelo- i pomo-tehničkih zahvate tijekom rasta i razvoja vinove loze, voćnih vrsta, | Prisutnost na vježbama, terenske vježbe, sudjelovanje u raspravama, parcijalni ispit/završni ispit. |
Prilagoditi tehnologiju uzgoja sukladno zahtjevima vrste i njen utjecaj na dozrijevanje i kvalitetu grožđa, voća i vina | Prisutnost na vježbama, terenske vježbe, sudjelovanje u raspravama, parcijalni ispit/završni ispit. |
Utvrditi optimalne rokove berbe pojedinih sorata voćnih vrsta | Prisutnost na vježbama, terenske vježbe, sudjelovanje u raspravama, parcijalni ispit/završni ispit. |
Preporučiti prikladnu tehnologiju čuvanja i adekvatne tehnološke procese u doradi/preradi grožđa i voća | Prisutnost na vježbama, terenske vježbe, sudjelovanje u raspravama, parcijalni ispit/završni ispit. |
Samostalno analizirati i interpretirati mehanički i kemijski sastav vina, voća i prerađevina od voća | Prisutnost na vježbama, terenske vježbe, sudjelovanje u raspravama, parcijalni ispit/završni ispit. |
Ocijeniti kvalitetu voća, vina te maslinova ulja na osnovu kemijskih i senzorskih analiza | Prisutnost na vježbama, terenske vježbe, sudjelovanje u raspravama, parcijalni ispit/završni ispit. |
Način rada
Obveze nastavnika
Osigurati materijale za vježbe sukladno dogovoru s predmetnim nastavnicima i objava u sustavu Merlin. Pravovremeno informirati studente o načinu, vremenu i mjestu održavanja vježbi. Održavati vježbe u praktikumu i terenske vježbe sukladno planu i programu predmeta. Redovito provjeravati i adekvatno ocjenjivati stečeno znanje i vještine studenata kroz prisutnost na vježbama, parcijalne ispite i usmeni ispit.
Obveze studenta
Redovito pohađanje terenskih vježbi te vježbi u praktikumu, aktivno sudjelovanje na vježbama, polaganje parcijalnih ispita i završnog ispita.
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Parcijalni ispit | 50 % |
0-60% 61-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
20 | 60 | 2 |
Završni ispit | 50 % |
0-60% 61-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
20 | 60 | 2 |
Ukupno | 100% | 40 | 120 | 4 |
Tjedni plan nastave
- Rezidba vinove loze u zrelo (4); Priprema za sadnju i sadnja (4); Ampelotehnički zahvati (pljeveljenje, uvlačenje mladica, vršikanje, defolijacija) (4); Sustavi uzdržavanja tla, gnojidba (4); Određivanje zrelosti grožđa, berba (4); Opis i identifikacija sorata vinove loze pogodnih za mediteranske uvjete (4); Utvrđivanje fenoloških karakteristika sorata vinove loze (4); Praćenje zrelosti grožđa, promjene u sadržaju najvažnijih spojeva (4) (32 sata ukupno)
- Specifičnosti morfološke i anatomske građe vegetativnih i generativnih organa voćnih vrsta Mediteranskog područja - terenske vježbe (6); Fenologija voćnih vrsta Mediteranskog područja i praćenje vegetativne i generativne aktivnosti voćaka (5); Rezidba voćnih vrsta (zimska i zelena) i Rezidba masline (na formiranje uzgoja, na rod, na regeneraciju) (6) (17 sati ukupno)
- Tehnike prorjeđivanje plodova (2); Opća valorizacija proizvodnog prostora; prilagodba terena za podizanje višegodišnjih nasada voćnih vrsta (2); Sadnja, sustavi održavanja tla u nasadima voćnih vrsta (4); Gnojidba i praćenje ishranjenosti voćaka (2); Dinamika dozrijevanja i utvrđivanje optimalnih stupnjeva zrelosti ovisno o vrsti i sorti i agroekološkim uvjetima (5); Berba, sortiranje, pakiranje i manipulacija plodovima nakon berbe (2); Značaj oprašivača u voćarskoj proizvodnji (5 (22 sata ukupno)
- Određivanje mehaničkog i kemijskog sastava sirovine (6); Određivanje indeksa rehidracije i SO2 u prerađevinama (4); Određivanje kvalitete termički obrađenih proizvoda (2); Priprema kemijskih konzervansa (2) (14 sati ukupno)
- Planiranje i proizvodnja bijelog, ružičastog i crnog vina – mikrovinifikacija (4); Praćenje tijeka alkoholne fermentacije (3); Primjena enoloških sredstava sa ciljem dorade i stabilizacije vina (4); Osnovna fizikalno kemijska analiza mošta i vina (4); Rehidracija komercijalno dostupnih kvasaca te njihova primjena u vinarskoj industriji, praćenje intenziteta razgradnje šećera s obzirom na korištenu vrstu/soj kvasca (4); Spektrofotometrijsko određivanje slobodnog aminodušika (FAN), ukupnih fenola, ukupnih antocijana i ukupnih flavonoida u moštu i vinu (4); Senzorske analize maslinova ulja (2) (25 sati ukupno)
- Prognoza praga štetnosti pojave bolesti, štetnika i korova voćnih vrsta Mediteranskog područja; Sigurna primjena i kalibriranje uređaja za primjenu SZB u voćarskoj proizvodnji (5) Determinacija najvažnijih bolesti i štetnika vinove loze i njihovo suzbijanje (5) (10 sati ukupno)
Preduvjeti
- Tehnologija proizvodnje grožđa (228248)
- Tehnologija proizvodnje bijelih, ružičastih i crnih vina (228257)
- Voćarstvo Mediterana (228249)
- Tehnologija uzgoja i čuvanja plodova voćnih vrsta na mediteranskom području (228260)
- Dorada i prerada mediteranskih voćnih, povrtnih i ljekovitih vrsta (269512)
- Tehnologija uzgoja maslina i proizvodnja maslinova ulja (228254)
Obvezna literatura
- Maletić, E., Karoglan Kontić, J., Pejić, I. 2008. Vinova loza – ampelografija, ekologija, oplemenjivanje. Školska knjiga, Zagreb
- Mirošević, N., Karoglan Kontić, J. (2008). Vinogradarstvo. Golden marketing, Zagreb
- Skendrović Babojelić, M., Fruk G. (2016) Priručnik iz voćarstva „Građa, svojstva i analize voćnih plodova“, Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb.
- Jemrić, T. (2007) Cijepljenje i rezidba voćaka, Uliks, Rijeka
- Riberau-Gayon, P., Dubourdieu, D., Doneche, B., Lonvaud., A. (2006) ˝Handbook of enology-The microbiology of Wine and Vinification˝, Volume 1, Paris.
Preporučena literatura
- Jackson, D.I, Looney, N. (1999) Temperate and Subtropical Fruit Production. Wallingford, UK: CABI.
- Miljković, I. (1991.) Suvremeno voćarstvo, Znanje, Zagreb (odabrana poglavlja)