Ispiši

Biljna bakteriologija (173289)

Nositelj predmeta

Opis predmeta

Modul sadrži više cjelina u kojima se detaljno obrađuju bakterioze i fitoplazmoze pojedinih poljoprivrednih kultura: voćaka, vinove loze, povrtnih kultura, ratarskih i industrijskih kultura. U pojedinoj tematskoj cjelini će se detaljno obrađivati odabrane bakterioze i fitoplazmoze pojedinih poljoprivrednih kultura i to tako da će se studenti moći upoznati sa simptomima koje uzrokuju pojedine bakterije odn. fitoplazme, njihov životni ciklus i načini prenošenja i održavanja u prirodi te prijenos putem različitih vektora, ekonomski značaj te mjere prevencije i eradikacije kojima se mogu umanjiti štetne posljedice koje uzrokuju.
Pri upisu modula svaki student će navesti svoj specijalistički interes za određeno područje u fitobakteriologiji te će mu, na temelju interesa, biti omogućeno dodatno fokusirano specijaliziranje izabranog dijela fitobakteriologije.
Kroz praktični dio modula studenti će se upoznati s dijagnostičkim protokolima za određivanje različitih vrsta bakterija.
Bit će obrađene metode uzorkovanja zaraženih biljaka, metode izolacije fitopatogenih bakterija iz zaraženog biljnog tkiva, kultivacija bakterijskih izolata na hranjivim medijima, izolacija i održavanje čistih kultura, različite klasične laboratorijske tehnike koje se provode s ciljem identifikacije bakterija i fitoplazmi kao i suvremene serološke tehnike (ELISA-test) te tehnike koje se bave genomom (PCR). Praktični rad studenta uključivat će i izradu eseja koji će zahtijevati korištenje najnovijih znanstvenih spoznaja raspoloživih iz različitih znanstvenih izvora (tiskana literatura, internet), a koji će student braniti pri polaganju ispita.

Vrsta predmeta

ECTS: 6.00

Engleski jezik: R2

E-učenje: R3

Sati nastave: 30
Predavanja: 10
Auditorne vježbe: 10
Seminar: 10

Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Izvođač seminara
Ocjenjivanje

Dovoljan (2): 60-70 %
Dobar (3): 71-80 %
Vrlo dobar (4): 81-90 %
Izvrstan (5): 91-100 %

Opis

Ocjena iz ovog modula temelji se na praćenju rezultata studenta u smislu savladavanja gradiva (predavanja+vježbe+seminarski rad) sukladno definiranim elementima praćenja.

Opće kompetencije

.Znanstveno usavršavanje u području fitopatologije prokariotskih patogena. Poznavanje temeljnih činjenica u fitobakteriologiji, u parazitskom odnosu prokaritski patogen-biljka, biologija i ekologija fitopatogenih prokariotskih biljnih patogena. Studenti će sudjelovati u izvedbi dijagnostičkih protokola u dijagnostičkom fitobakteriološkom laboratoriju i primjeni pripadajuće laboratorijske opreme, pribora i reagensa. Moći će vrednovati i kritički razumijevati mehanizme i fenomene u području fitogakteriologije te analizirati i sintetizirati nove spoznaje o vlastitim ostvarenim rezultatima i ishodima provedenih istraživanja.

Oblici nastave

  • Predavanja
    Modul sadrži cjeline u kojima se detaljno obrađuju bakterioze i fitoplazmoze pojedinih poljoprivrednih kultura: voćaka, vinove loze, povrtnih kultura, ratarskih i industrijskih kultura. U pojedinoj tematskoj cjelini će se detaljno obrađivati odabrane bakterioze i fitoplazmoze pojedinih poljoprivrednih kultura i to tako da će se studenti moći upoznati sa simptomima koje uzrokuju pojedine bakterije odn. fitoplazme, njihov životni ciklus i načini prenošenja i održavanja u prirodi te prijenos putem različitih vektora, ekonomski značaj te mjere prevencije i eradikacije kojima se mogu umanjiti štetne posljedice koje uzrokuju. Pri upisu modula svaki student će navesti svoj specijalistički interes za određeno područje u fitobakteriologiji te će mu, na temelju interesa, biti omogućeno dodatno fokusirano specijaliziranje izabranog dijela fitobakteriologije.
  • Konzultacije
    Konzultacije s predmetnim nastavnikom vezano uz izradu seminarskog rada i pojedine sastavnice modula od neposrednog interesa za studenta.
  • Seminari
    Izradu eseja od strane studenta koji će zahtijevati korištenje najnovijih znanstvenih spoznaja raspoloživih iz različitih znanstvenih izvora (tiskana literatura, baze podataka, internet) te konzultacije s predmetnim nastavnikom, a koji će student braniti pri polaganju ispita.
  • Vježbe
    Kroz praktični dio modula studenti će se upoznati s dijagnostičkim protokolima za određivanje različitih vrsta fitopatogenih bakterija kao i metode analize srodnosti izolata. Bit će obrađene metode uzorkovanja zaraženih biljaka, metode izolacije fitopatogenih bakterija iz zaraženog biljnog tkiva, kultivacija bakterijskih izolata na hranjivim medijima, izolacija i održavanje čistih kultura, različite klasične laboratorijske tehnike koje se provode s ciljem identifikacije bakterija i fitoplazmi kao i suvremene serološke tehnike (ELISA-test) te tehnike koje se bave genomom (PCR).

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja Način provjere
Integrirati teoretsko znanje i praktične vještine u odabiru i primjeni dijagnostičkih alata za identifikaciju vrste bakterija Definirani elementi praćenja
Postaviti dijagnozu po pitanju bolesti uzrokovane bakterijom i savjetovati odabir testova za detaljniju potvrdu identifikacije izolirane vrste Definirani elementi praćenja
Analizirati i vrednovati prikupljene činjenice o bolesnoj biljci s ciljem opisivanja bazične biologije bakterijskog patogena, posebno pri pojavi novih sojeva ili novih vrsta Definirani elementi praćenja
Planirati laboratorijsko istraživanje u cilju determinacije uzročnika bakterioze te interpretirati rezultate uzgoja fitopatogene bakterije u čistoj kulturi Definirani elementi praćenja
Analizirati i vrednovati informacije s ciljem raspravljanja o značaju fitobakterije u prirodnim i kultiviranim/uzgojnim ekosistemima Definirani elementi praćenja
Razmjenjivati informacije sa znanstvenicima/nastavnikom u pisanoj ili verbalnoj formi Definirani elementi praćenja
Kreirati/osmisliti i voditi istraživanje u području biljne bakteriologije za potvrdu prisutne bakterijske vrste ili čak pri pronalasku nove vrste Definirani elementi praćenja

Način rada

Obveze nastavnika

Nastavnici su obavezni pružiti studentu-polazniku modula uvid u vrhunski znanstveni opus iz područja koje mu je od izrazitog interesa u razvoju njegove znanstvene karijere. Radom u ovom modulu nastavnik prati razvoj kompetencija studenta unutar svih oblika nastave te provjerava njegov uspjeh u svladavanju definiranih ishoda modula unutar realizacije seminarskog rada i usmenog ispita.

Obveze studenta

Od studenata se unutar ovog modula oĉekuje redovito i angažirano pohađanje i sudjelovanje u svim oblicima nastave, te savladavanje nastavnih ciljeva. Studenti su obavezni izraditi seminarski rad pri ĉemu će detaljno obraditi pojedinu znaĉajna biljnu bakteriozu ili virozu (sukladno njihovom prijedlogu i uz konzultacije s predmetnim nastavnikom) ĉime će se obogatiti
njihovo znanje o biljnim bolestima i potaknuti kreativnost, kritiĉko mišljenje i njihov samostalni rad.

Polaganje ispita

Elementi praćenja Maksimalno bodova ili udio u ocjeni Bodovna skala ocjena Ocjena Broj sati izravne nastave Ukupni broj sati rada prosječnog studenta ECTS bodovi
Pohađanje nastave (P10+V10) 20 20
Seminarski rad (S10; priprema+prezentacija) 10 30 0,6
Usmeni ispit 100 % 0-59 %
60-69 %
70-79 %
80-89 %
90-100 %
Nedovoljan (1)
Dovoljan (2)
Dobar (3)
Vrlo dobar (4)
Izvrstan (5)
130 5,4
Ukupno 100 % 0-100 % 1-5 30 180 6
Elementi praćenja Opis Rok Nadoknada
Usmeni ispit Nakon apsolviranih svih oblika nastave i prezentiranog seminarskog rada.

Tjedni plan nastave

  1. -
  2. -
  3. -
  4. -
  5. -
  6. -
  7. -
  8. -
  9. -
  10. -
  11. -
  12. -
  13. -
  14. -
  15. -

Obvezna literatura

  1. Đermić, E.: Interna skripta Bakteriologija, Zagreb, 2005. (i novije ver.)

Preporučena literatura

  1. Arsenijević M.: Bakterioze biljaka, Grafički zavod, Beograd, 1997. (i novije ver.)
  2. Calzolari A., I. Ponti, F. Laffi: Malattie batteriche delle piante, Edizioni l'informatore agrario, Verona, 1992. (i novije ver.)
  3. Agrios G.: Plant Pathology, APS Press, USA, 2005. (izabrana poglavlja)
  4. Duveiller E., L. Fucikovsky, K. Rudolph, eds.: The Bacterial Diseases Of Wheat, CIMMYT, 1997. (izabrana poglavlja)
  5. Klement Z., L. Rudolph, D.C. Sands: Methods in Phytobacteriology, Akademia Kiado and Nyomda Valalat, Budapest, 1990. (izabrana poglavlja)
  6. Scortichini M.: Malattie batteriche delle colture agrarie,Edagricole, Bologna, 1995.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.