Ispiši

Biotehnologije u govedarstvu (173304)

Nositelj predmeta

Opis predmeta

Cilj predmeta je upoznavanje studenata poslijediplomskog doktorskog studija sa suvremenim biotehnologijama koje se primjenjuju u govedarskoj proizvodnji (sinhronizacija estrusa, multipla ovulacija, embrio transfer,…). U sklopu predmeta studenti će se upoznati i sa novim metodama uzgojno-selekcijskih postupaka sa posebnim naglaskom na genomsku selekciju, selekciju potpomognutu genskim markerima (Marker Assisted Selection) vezanim za proizvodnju, kakvoću i preradu mlijeka i mesa, markerima za nasljedne bolesti, plodnost, zdravlje i druga ekonomski bitna svojstva goveda. Osim toga studenti će se upoznati s aktualnim tehnologijama kao i sa novim tehnološkim postupcima u proizvodnji mlijeka, mesa te u uzgoju rasplodnog i tovnog materijala uz poštivanje osnovnih postulata dobrobiti i zdravlja životinja.

Vrsta predmeta

ECTS: 6.00

Engleski jezik: R1

E-učenje: R1

Sati nastave: 30
Predavanja: 12
Vježbe u praktikumu: 10
Seminar: 8

Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Izvođač seminara
Ocjenjivanje

Dovoljan (2): 60-70
Dobar (3): 71-80
Vrlo dobar (4): 81-90
Izvrstan (5): 91-100

Opće kompetencije

Predmet osposobljava za razumijevanje suvremenih tehnoloških zahtjeva i modernih pristupa u selekciji na farmama koje se bave proizvodnjom kravljeg mlijeka i goveđeg mesa.

Oblici nastave

  • Predavanja
  • Auditorne vježbe
  • Seminari

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja Način provjere
Definirati osnovne pojmove uzgoja i selekcije te tehnologije proizvodnje goveđeg mlijeka i mesa Rasprave tijekom nastave, seminarski rad, usmeni ispit
Prepoznati i kritički ocijeniti aktualne tehnološke zahvate u proizvodji goveđeg mesa i mlijeka te probleme u uzgoju i selekciji goveda Rasprave tijekom nastave, seminarski rad, usmeni ispit
Identificirati važnost reprodukcije i redovitog teljenja u govedarskoj proizvodnji radi povećanja efikasnosti u proizvodnji mlijeka i mesa te u uzgojno-selekcijskom radu Rasprave tijekom nastave, seminarski rad, usmeni ispit
Identificirati važnost genotipa u proizvodnji goveđeg mlijeka i mesa te njegov utjecaj na kakvoću dobivenih proizvoda Rasprave tijekom nastave, seminarski rad, usmeni ispit
Preispitati, klasificirati i preporučiti suvremene selekcijske metode i postupke u procijeni uzgojnih vrijednosti goveda Rasprave tijekom nastave, seminarski rad, usmeni ispit
Preispitati, klasificirati i preporučiti nove tehnološke metode u uzgoju goveda te proizvodnji mlijeka i mesa Rasprave tijekom nastave, seminarski rad, usmeni ispit
Kreirati i sudjelovati u kreiranju i prezentiranju znanstvenih radova, studija, elaborata i projekata. Rasprave tijekom nastave, seminarski rad, usmeni ispit

Način rada

Obveze nastavnika

Izložiti predviđeni program predavanja
Provesti predviđeni program vježbi
Dodijeliti teme seminara i pomoći studentima pri pronalaženju literature i pripremi seminara
Procijeniti u kojoj su mjeri studenti usvojili obrazovne ciljeve te ostvarili ishode učenja modula te prema tome ocijeniti studente koristeći tehnike ispitivanja u obliku postavljenih pitanja

Obveze studenta

Pohađati predviđeni program predavanja i usvojiti programom predviđena znanja
Aktivno sudjelovati u raspravi na predavanjima i tijekom izvođena vježbi te prilikom izlaganja seminarskih radova
Pripremiti i prezentirati dodijeljene teme seminarskih radova
Pristupiti usmenom završnom ispitu

Polaganje ispita

Elementi praćenja Maksimalno bodova ili udio u ocjeni Bodovna skala ocjena Ocjena Broj sati izravne nastave Ukupni broj sati rada prosječnog studenta ECTS bodovi
Pohađanje predavanja i aktivno sudjelovanje na predavanjima 12 30 1
Pohađanje vježbi i aktivno sudjelovanje na vježbama 8 30 1
Seminarski rad 30% Procjena nastavnika
Procjena nastavnika
Procjena nastavnika
Procjena nastavnika
Procjena nastavnika
Nedovoljan (1)
Dovoljan (2)
Dobar (3)
Vrlo dobar (4)
Izvrstan (5)
8 60 2
Završni ispit 70% <60
60-70
71-80
81-90
91-100
Nedovoljan (1)
Dovoljan (2)
Dobar (3)
Vrlo dobar (4)
Izvrstan (5)
0 60 2
Ukupno 100% 30 180 6

Tjedni plan nastave

  1. P 4 - Osnovni tehnološki postupci te nove tehnologije u proizvodnji mesa i mlijeka
  2. P4 - Uzgojno selekcijski postupci u govedarstvu; Selekcija s posebnim osvrtom na gonomsku selekciju
  3. P 4 - Selekcija potpomognuta genskim markerima (Marker Assisted Selection); Odnos biotehnologije i dobrobiti goveda; Etologija goveda.
  4. V 10 - Vođenje podataka na mliječnim i mesnim farmama, snalaženje u bazama podataka, obrada podataka
  5. S 8 - Markerski sustavi i markeri vezani za proizvodnju, kakvoću i preradu mlijeka i mesa; Biotehnološki postupci u očuvanju autohtonih pasmina goveda; Molekularno genetska identifikacija
  6. -
  7. -
  8. -
  9. -
  10. -
  11. -
  12. -
  13. -
  14. -
  15. -

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.