Ispiši

Proizvodni procesi u posliježetvenoj tehnologiji (173841)

Nositelj predmeta

Opis predmeta

Educirati studente poslijediplomskog studija o znanjima vezanim uz posliježetvenu tehnologiju kao i uz suzbijanje negativnih procesa koji se mogu javiti.

Vrsta predmeta

ECTS: 6.00

Sati nastave: 30
Predavanja: 10
Auditorne vježbe: 10
Seminar: 10

Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Izvođač seminara
Ocjenjivanje

Dovoljan (2):
Dobar (3):
Vrlo dobar (4):
Izvrstan (5):

Opće kompetencije

Studenti moraju zadovoljiti poznavanje poljoprivrede, prirodnih znanosti i tehnologije i srodnih područja stečenih unutar završenog diplomskog studija.

Oblici nastave

  • Predavanja
  • Laboratorijske vježbe
  • Seminari

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja Način provjere
Nakon ispita, student/ica će moći: 1. Matematički modelirati postupke sušenja uz primjenu više matematike. 2. Odabrati i primijeniti tehnologije hidrotermičkih dorada. 3. Rješavati probleme tijekom skladištenja i odabrati najnovije tehnologije za što kvalitetnije čuvanje. 4. Izraditi i analizirati idejni projekt postrojenja za doradu i skladištenje različitih poljoprivrednih proizvoda. Praćenje nastave, eksperimentalan rad i prezentacija seminarskog rada.

Tjedni plan nastave

  1. Termodinamičke promjene stanja zraka okoline.
  2. Higroskopna svojstva zrna i ploda, vezane i slobodne vode u zrnu i plodu, parcijalni tlakovi u zrnu i plodu, izrada krivulja histereze za različite kulture te izračun fenomenoloških koeficjenata.
  3. Nova tehničko-tehnološka rješanja sušara, dijelovi sušara, prijenos mase i energije, potrošnja energije, zaštita okoliša.
  4. Peletiranje, dvostruko peletiranje, ekstrudiranje, tostiranje, uparavanje, ekspandiranje, mikroniziranje i flokiranje.
  5. Sustavi dugotrajnog i kratkotrajnog skladištenja u skladištima i silosima, vrste skladišta i silosa, gubici tijekom skladištenja.
  6. Primjena kompjuterskih sustava koji čine integrirane sustave i implementiranje integriranih sustava u procesu sušenja i skladištenja.
  7. Projektiranje i izrada radnih dijagrama za obiteljska gospodarstva te izrada radnih dijagrama za industrijska postrojenja.

Obvezna literatura

  1. Matin, A., Brandić, I., Gubor, M., Pezo, L., Krička, T., Matin, B., Jurišić, V., Antonović, A. (2024). Effect of conduction drying on nutrient and fatty acid profiles: a comparative analysis of hazelnuts and walnuts. Frontiers in sustainable food systems, 8, 1351309.
  2. Matin, A., Majdak, T., Grubor, M., Vuković, J., Krička, T. (2018). Release of water by convective drying from rapeseed at different temperatures. Poljoprivreda, 24(2), 50-56.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.