Laboratorijske metode u mikrobiologiji hrane (132895)
Nositelj predmeta
izv. prof. dr. sc. Nevijo Zdolec
Opis predmeta
Mikrobiologija hrane je znanstvena disciplina koja u okviru znanosti o hrani proučava učinak mikroorganizamana hranu, bilo da je riječo tehnološkim mikroorganizmima koji sudjeluju u proizvodnji hrane ili o nepoželjnim vrstama koje uzrokuju njezino kvarenje ili je koriste kao vektor koji će uzrokovati oboljenje ljudi ili životinja, uključujući zoonoze. Laboratorijske metode dokaza pojedinih bakterijskih vrsta ključne su u sprečavanju bolesti koje se prenose hranom.
Vrsta predmeta
- Diplomski studij / Agroekologija / Mikrobna biotehnologija u poljoprivredi (Izborni predmet, 4. semestar, 2. godina)
ECTS: 3.00
Engleski jezik: R1
E-učenje: R1
Sati nastave: 30
Predavanja: 10
Laboratorijske vježbe: 14
Seminar: 6
Izvođač predavanja
- izv. prof. dr. sc. Nevijo Zdolec
Izvođač vježbi
- izv. prof. dr. sc. Nevijo Zdolec
- doc. dr. sc. Ivana Rajnović
Izvođač seminara
- izv. prof. dr. sc. Nevijo Zdolec
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60-70%
Dobar (3): 71-80%
Vrlo dobar (4): 81-90%
Izvrstan (5): 91-100%
Opće kompetencije
Predmet upoznaje studente sa značenjem laboratorijskih metoda u sigurnosti hrane te ih uvodi u mikrobiološke pretrage i upoznaje sa značenjem nalaza patogenih bakterija u hrani
Oblici nastave
- Predavanja
- Laboratorijske vježbe
Laboratorijske vježbe (kroz 14 sati vježbi studenti obavljaju mikrobiološku pretragu od pripreme uzoraka različite hrane do interpretacije rezultata po pojedinim bakterijskim vrstama) - Seminari
Seminari (kroz 6 sati seminara studenti obrađuju pojedine metodske jedinice vezane uz dobru laboratorijsku praksu, primjenu različitih metoda u mikrobiološkoj pretrazi te interpretaciju rezultata). Studenti samostalno izrađuju seminarski rad i prezentiraju ga.
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
procijeniti potrebu mikrobioloških ispitivanja u ocjeni zdravstvene ispravnosti hrane, | Aktivno sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, seminarski rad, usmeni ispit |
interpretirati rezultate mikrobioloških pretraga namirnica pretraga hrane i | Aktivno sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, seminarski rad, usmeni ispit |
razumjeti značenje rada u akreditiranom laboratoriju i primjenu standardiziranih metoda i mikrobiološkoj pretrazi hrane. | Aktivno sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, seminarski rad, usmeni ispit |
Način rada
Obveze nastavnika
Održavanje predavanja, priprema tema i materijala studentima za izradu seminarskog rada, organizacija izlaganja seminarskih radova, individualne konzultacije vezane uz seminarski rad, organizacija i izvedba laboratorijskih vježbi, evidencija prisutnosti studenata na predavanjima i vježbama, praćenje aktivnosti studenata tijekom predavanja, seminara i vježbi, priprema nastavnih materijala (predavanja i vježbe) studentima, konzultacije, organiziranje i održavanje pismenih i usmenih provjera znanja tijekom semestra i ispitnih rokova
Obveze studenta
Prisutnost na predavanjima i vježbama, izrada pisanog seminarskog rada na osnovu predloženih tema, usmeno izlaganje seminarskog rada, polaganje ispita tijekom semestra ili u ispitnim rokovima
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Pohađanje nastave i aktivno sudjelovanje na nastavi | Korektivni bodovi | 22 | 22 | 0,8 | ||
Seminarski rad (ocjena vještine pisanja i izlaganja) | 10 |
procjena nastavnika procjena nastavnika procjena nastavnika procjena nastavnika procjena nastavnika |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
6 | 18 | 0,6 |
Test znanja 1 (T1) | 20 |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
1 | 10 | 0,3 |
Test znanja 2 (21) | 20 |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
1 | 10 | 0,3 |
Ispitni rok usmeni | 50 |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
30 | 1 | |
Ukupno | 100% | 30 | 90 | 3 |
Elementi praćenja | Opis | Rok | Nadoknada |
---|---|---|---|
Test znanja 1 (T1) | Obuhvaća programski dio modula iz laboratorijskih metoda u mikrobiologiji hrane: Uvod u mikrobiologiju hrane; Mikrobiološki standardi za namirnice; mikrobiološke norme u nas i u svijetu (ISO norme, HR EN ISO); Klasične i suvremene metode u mikrobiologiji namirnica molekularne metode u mikrobiologiji namirnica; pogreške i preciznost analitičkih metoda. | tijekom semestra | ispitni rokovi |
Test znanja 2 (21) | Obuhvaća programski dio modula iz laboratorijskih metoda u mikrobiologiji hrane: uzimanje i priprema uzorka za mikrobiološku analizu; Tijek mikrobiološke pretrage namirnica; Brze metode mikrobioloških pretraga; Direktna identifikacija mikroorganizma iz uzorka; Interpretacija rezultata | tijekom semestra | ispitni rokovi |
Tjedni plan nastave
- Mikrobiološki standardi za namirnice (Mikrobiološki standardi za namirnice; mikrobiološke norme u nas i u svijetu (ISO norme, Hrvatske norme);
- Mikrobiološki standardi za namirnice; (HRN/ISO norme; algebarski i logaritamski račun u mikrobiologiji; mjerna nesigurnost)
- Akreditacija laboratorija
- Klasične i suvremene metode u mikrobiologiji namirnica
- Klasične i suvremene metode u mikrobiologiji namirnica (molekularne metode u mikrobiologiji namirnica)
- Klasične i suvremene metode u mikrobiologiji namirnica (statistička kontrola kakvoće; pogreške i preciznost analitičkih metoda)
- Dobra laboratorijska praksa (Uzorkovanje za mikrobiološku pretragu)
- Dobra laboratorijska praksa (Uzimanje uzoraka za mikrobiološku pretragu,
- Dobra laboratorijska praksa (Priprema uzoraka za mikrobiološku pretragu)
- Tijek mikrobiološke pretrage namirnica (ukupni broj bakterija, ukupni broj aerobnih sporogenih bakterija)
- Tijek mikrobiološke pretrage namirnica (Salmonella spp., Campylobacter spp., L. monocytogenes, Yersinia enterocolitica, Enterobacteriaceae, E. coli)
- Tijek mikrobiološke pretrage namirnica (Clostridium perfringens, C. botulinum, sulfitreducirajuće klostridije)
- Tijek mikrobiološke pretrage namirnica - direktna identifikacija mikroorganizma iz uzorka; molekularne metode
- Tijek mikrobiološke pretrage namirnica – molekularne metode
- Interpretacija rezultata mikrobiološke pretrage namirnica
Obvezna literatura
- Codex alimentarius, official standards.
- HRN/ISO norme
- Duraković, S., Delaš, F., Stilinovć, B., Duraković, L. (2002): Moderna mikrobiologija namirnica knjiga prva, Kugler, Zagreb
- Duraković, S., Delaš, F., Duraković, L. (2002): Moderna mikrobiologija namirnica knjiga druga, Kugler, Zagreb
- Kozačinski, L., Cvrtila Fleck, Ž., Mioković, B., Njari, B., Filipović, I. (2012): Kontrola kakvoće i higijenske ispravnosti hrane. U: Veterinarsko javno zdravstvo i sigurnost hrane. Ur. Kozačinski, L., B. Njari, Ž. Cvrtila Fleck. Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.
Preporučena literatura
- Adams, M.R., M.O. Moss (2005): Food Microbiology. Second Edition. The Royal Society of Chemistry 2000.
- Huber, L. (2002): Good laboratory practice and current good manufacturing practice. Agilent Technologies, Germany
- EU direktiva 2073/2005
- Vodič za mikrobiološke kriterije za hranu. 3. izmijenjeno izdanje. MPRRR. 2011
- Dostupna literatura u biblioteci Zavoda za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.
Sličan predmet na srodnim sveučilištima
- Predmet Mikrobiologija hrane (Studij Prehrambene tehnologije; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Sveučilište J.J. Strossmyera)
- Predmet Mikrobiologija hrane (Studij za sanitarno inženjerstvo; Sveučilište u Rijeci – Medicinski fakultet - Sveučilišni studij diplomiranih sanitarnih inženjera