Ekonomika i organizacija proizvodnje u poljoprivredi (26177)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Poznavanje ekonomike proizvodnje i uz nju vezane organizacije od velike je važnosti za razumijevanje čimbenika koji djeluju na ekonomski uspjeh poslovanja. U uvodnom dijelu ovog modula student će biti upoznati s pojmom mikroekonomije i obilježjima poljoprivredne proizvodnje i poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj. Nakon toga dobit će temeljna znanja o modelu tržišta i konceptu elastičnosti s gledišta poljoprivrednog proizvođača. U okviru ekonomike proizvodnje steći će znanja vezano uz optimalno ulaganje inputa, kombiniranje inputa i proizvoda. U završnom dijelu modula student će biti upoznat s osnovama organizacije poljoprivrednog gospodarstva i poljoprivrednih površina.
Vrsta predmeta
- Prijediplomski studij / Agrarna ekonomika (Obvezni predmet, 4. semestar, 2. godina)
- Prijediplomski studij / Agroekologija (Izborni predmet, 6. semestar, 3. godina)
- Prijediplomski studij / Biljne znanosti (Izborni predmet, 6. semestar, 3. godina)
- Prijediplomski studij / Ekološka poljoprivreda (Izborni predmet, 6. semestar, 3. godina)
ECTS: 6.00
Engleski jezik: R1
E-učenje: R1
Sati nastave: 60
Predavanja: 24
Auditorne vježbe: 20
Seminar: 16
Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60-70%
Dobar (3): 71-80%
Vrlo dobar (4): 81-90%
Izvrstan (5): 91-100%
Opće kompetencije
Uspješnim završetkom ovog modula student će:
- Moći izračunati i protumačiti utjecaj promjene cijene na potražnju i poslovanja na temelju danih podataka
- Biti sposoban izračunati granične stope supstitucije inputa i supstitucije proizvoda
- Moći odrediti optimalnu razinu ulaganja varijabilnog inputa, kao i optimalnu kombinaciju inputa u proizvodnji
Oblici nastave
- Predavanja
Upoznavanje studenata s temeljnim pojmovima modela tržišta, funkcije proizvodnje i funkcije prihoda i troškova. Metode optimizacije odnosa input-output, input-input i output-output. - Auditorne vježbe
Stjecanje znanja i vještina u izračunu i tumačenju promjena u potražnji i elastičnosti potražnje vezano uz poslovanje poduzeća. Stjecanje praktičnog znanja u području primjene temeljnim mikroekonomskih alata u analizi i planiranju proizvodnje. - Seminari
Rješavanje zadanog problema iz jednog od područja koje pokriva ovaj modul u timu od najviše 5 studenata.
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
Razumjeti međusobni odnos i utjecaj ponude i potražnje na proizvodnu jedinicu | Aktivnost na nastavi, pismeni ispit I. |
Primijeniti jednostavne modele iz teorije proizvodnje na podatke iz prakse | Aktivnost na nastavi, pismeni ispit I., pismeni ispit II., seminarski rad |
Razumjeti značaj odnosa između više proizvodnji na gospodarstvu za uspješnost poslovanja | Aktivnost na nastavi, pismeni ispit II., seminarski rad |
Način rada
Obveze nastavnika
Prenijeti studentima znanje iz područja vezanog uz cilj, ishode učenja i kompetencije ovog modula, putem predavanja, primjera za vježbu i vođenja izrade seminara. Nastavnik održava stalnu komunikaciju sa studentima te im stavlja na raspolaganje nastavne materijale i važne informacije u svezi modula korištenjem suvremenih metoda učenja, uključivo i e-učenje. Također provjerava nazočnost, vrednuje stupanj usvajanja znanja i ocjenjuje studente.
Obveze studenta
Studenti su obavezni nazočiti predavanjima, vježbama i seminarskim vježbama te raditi na izradi seminarskog rada i pripremi za pisane provjere znanja (ispite). Studenti su također dužni redovito pratiti obavijesti vezane uz nastavu i prijaviti se na sustav e-učenja kao korisnici modula. Kod predaje seminarskih radova i prijavljivanja ispita dužni su se držati zadanih rokova
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Pohađanje nastave | 40 | 45 | 1,5 | |||
Priprema i prezentacija seminarskih radova (S) | 20% |
60%-70% 71%-80% 81%-90% 91%-100% |
Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
16 | 45 | 1,5 |
Parcijalni ispit I. (PI I.) | 40% |
0%-59% 60 - 70% 71 – 80% 81 – 90% 91 – 100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
2 | 45 | 1,5 |
Parcijalni ispit II. (PI II.) | 40% |
0%-59% 60 - 70% 71 – 80% 81 – 90% 91 – 100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
2 | 45 | 1,5 |
UKUPNO | 100% | 0-59%, 60-70%, 71-80%, 81-90%, 91-100% | Ukupna ocjena = PI I.x0,45+PI II.x0,45+Sx0,1 1: 0-59%, 2: 60-70%, 3: 71-80%, 4: 81-90%, 5: 91-100% | 60 | 180 | 6 |
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Završni ispit | 4 | 90 | 3 | |||
Ukupno | 90% ukupne ocjene | 0-59%, 60-70%, 71-80%, 81-90%, 91-100% | 1: 0-59%, 2: 60-70%, 3: 71-80%, 4: 81-90%, 5: 91-100% | 4 | 90 | 3 |
Elementi praćenja | Opis | Rok | Nadoknada |
---|---|---|---|
Pohađanje nastave | Studenti su obavezni nazočiti minimalno traženom broju sati izravne nastave. | Dodatni zadatak u obliku seminara ili eseja. | |
Parcijalni ispit I. (PI I.) | Provjera znanja vezano uz nastavne jedinice iz prvog dijela modula. | Polaganje u okviru završnog ispita. | |
Parcijalni ispit II. (PI II.) | Provjera znanja vezano uz nastavne jedinice iz drugog dijela modula. | Polaganje u okviru završnog ispita. | |
Završni ispit | Provjera znanja vezano uz nastavne jedinice iz 1. i 2. dijela modula. Ukoliko je student uspješno položio jedan dio, na završnom ispitu polaže samo preostali dio. | Polaganje tijekom redovnih ispitnih rokova |
Tjedni plan nastave
- Bitne postavke i pojmovi mikroekonomije i ekonomike proizvodnje:
- Poljoprivreda: osnovna obilježja poljoprivrednih gospodarstava, kretanje poljoprivredne proizvodnje, prirodni i društveno-ekonomski čimbenici poljoprivredne proizvodnje, sustavi i tipovi poljoprivrednih gospodarstava
- Teorija tržišta: definicija tržišta, model potražnje i čimbenici koji utječu na potražnju, model ponude i čimbenici koji utječu na ponudu, ravnoteža ponude i potražnje, neravnoteža na tržištu: nestašica i suvišak
- Elastičnost: cjenovna elastičnost potražnje u točki i lučna elastičnost, dohodovna elastičnost potražnje, ukrštena elastičnost, primjena koncepta elastičnosti kod donošenja odluke o cijeni
- Teorija proizvođača: funkcija ponude resursa, funkcija proizvodnje, funkcija potražnje i prihoda, maksimizacija profita primjenom funkcije prihoda i troškova
- Analiza točke pokrića: vrijednosna i količinska točka pokrića, točka pokrića jednog proizvoda, točka pokrića kod proizvodnje više proizvoda, primjena analize točke pokrića za usporedbu dvaju projekata
- 1. Međuispit: Pismeni
- Funkcija proizvodnje jednog inputa: ukupni, prosječni i marginalni proizvod; faze neoklasične funkcije proizvodnje; vrijednost marginalnog proizvoda; tablično, matematičko i grafičko određivanje optimalne razine ulaganja varijabilnog inputa
- Supstitucija inputa: funkcija proizvodnje dva inputa i izokvante; granična stopa supstitucije: linearna, opadajuća i komplemenatarna;
- Supstitucija inputa: matematičko i grafičko određivanje optimalne kombinacije dvaju inputa
- Odnos output-output: vrste odnosa između različitih proizvoda unutar jednog poslovnog subjekta: konkurentski, komplementarni i nezavisni; oportunitetni trošak i stopa zamjene outputa; granična stopa zamjene outputa: linearna i rastuća; optimalna kombinacija proizvodnje
- Optimizacija proizvodnog programa: metode optimizacije proizvodnog programa, osnove modela linearnog programiranja, primjena linearnog programiranja za optimizaciju proizvodnje
- Uvod u organizaciju proizvodnje: suvremene teorije organizacije, temeljna načela organizacije, organizacijski postupci, čimbenici organizacije, organizacijska struktura
- Osnove planiranja i organizacije poljoprivrednog poduzeća: poslovni planovi i godišnji poslovni plan; organizacija poljoprivrednih površina s obzirom na lokaciju, veličinu i oblik parcele; organizacija komunikacijskih i transportnih puteva; komasacija i arondacija
- 2. Međuispit: Pismeni
Obvezna literatura
- Litzka F., Teorija poljoprivredne proizvodnje (2005), Prijevod s engleskog, Interna skripta za studente
- Jelavić, A., Ravlić, P, Starčević, A., Šamanović, J. (1995) Ekonomika poduzeća. Ekonomski fakultet. Split
- Juračak, J. (2004) Ekonometrija i operacijska istraživanja, Interna skripta, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Preporučena literatura
- Olson, K. D. (2004) Farm management Principles and Strategies. Iowa State Press. USA
- Karoglan P., Tanić S. (1990) Organizacija i ekonomika ratarske proizvodnje. Izbor iz predavanja (interna skripta) Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
- Mansfield, E. (1994) Microeconomics: Theory and Applications, 8th Edition, W. W. Norton & Co. New York, USA
Sličan predmet na srodnim sveučilištima
- Agricultural Production Economics, Michigan State University
- Production Economics, North Carolina A&T State University