Planiranje tehnike u podrumarstvu (169441)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Predmet „Planiranje tehnike u podrumarstvu“ obuhvaća suvremenu tehniku koja se koristi prilikom prijema i prerade grožđa, te dorade, punjenja i pakiranja vina.
Cjelokupni program predmeta omogućava studentima da se upoznaju s najvažnijim strojevima i opremom u preradi grožđa i doradi vina. Studenti se upoznaju s teoretskom načinom rada strojeva i njihovih radnih elemenata, te njihovim podešavanjem i korištenjem. Praktična primjena rada strojeva omogućena je u praksi kroz terensku nastavu. Nastava će se provoditi putem predavanja, auditornih vježbi, seminara i terenske nastave.
Vrsta predmeta
- Diplomski studij / Hortikultura / Vinogradarstvo i vinarstvo (Izborni predmet, 2. semestar, 1. godina)
- Diplomski studij / Poljoprivredna tehnika / Mehanizacija (Izborni predmet, 2. semestar, 1. godina)
ECTS: 6.00
Engleski jezik: R1
E-učenje: R1
Sati nastave: 60
Predavanja: 35
Auditorne vježbe: 15
Seminar: 10
Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Izvođač seminara
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60 - 70%
Dobar (3): 71 - 80%
Vrlo dobar (4): 81 - 90%
Izvrstan (5): 91 - 100%
Opće kompetencije
Cilj predmeta je upoznati studente s najvažnijim strojevima i opremom koji se koriste u preradi grožđa i doradi vina. Time će studentima biti omogućeno stjecanje novih znanja u razvoju podrumarske tehnike i tehnologije.
Oblici nastave
- Predavanja
- Auditorne vježbe
- Seminari
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
Procijeniti važnost temeljnih tehničko eksploatacijskih značajki novih generacija strojeva i opreme u preradi grožđa i doradi vina | Pitanja iz nastavih cjelina koja obuhvaćaju navedeni ishod učenja |
Objasniti utjecaj strojeva i opreme na radni učinak i kvalitetu rada | Pitanja iz nastavih cjelina koja obuhvaćaju navedeni ishod učenja |
Odabrati nove tehnologije kojima će se smanjiti potreba za ljudskim radom tijekom prerade grožđa i dorade vina | Pitanja iz nastavih cjelina koja obuhvaćaju navedeni ishod učenja |
Odabrati najprikladnije strojeve za proizvodnju desertnih i pjenušavih vina | Pitanja iz nastavih cjelina koja obuhvaćaju navedeni ishod učenja |
Način rada
Obveze nastavnika
Oblici nastave
Predavanja – nastava se izvodi PPT prezentacijama
Seminari – studentima se zadaje zadatak vezan uz nastavnu tematiku
Vježbe – na vježbama se rješavaju računski zadaci vezani uz nastavnu tematiku te se znanje zadataka ocjenjuje putem parcijalnog ispita.
Ispravljanje parcijalnih ispita.
Usmeno ispitivanje
Obveze studenta
Predavanja – redovno pohađanje nastave (uvjet za potpis)
Seminari – uredno ispunjene obaveze unutar zadanih zadataka (uvjet za potpis)
Vježbe - redovno pohađanje nastave (uvjet za potpis)
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
1.parcijalni ispit | 50% |
< 60% 60 - 70% 71 - 80% 81 - 90% 91 - 100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
30 | 90 | 3 |
2.parcijalni ispit | 50% |
< 60% 60 - 70% 71 - 80% 81 - 90% 91 - 100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
30 | 90 | 3 |
UKUPNO | 100% | 60 | 180 | 6 |
Tjedni plan nastave
- Oprema za prihvat grožđa
- Ruljače i muljače
- Ocjeđivači
- Preše za grožđe
- Vinifikatori
- Crpke za vino
- Flotatori
- I parcijalni ispit (kolokvij)
- Oprema za fermentaciju mošta
- Vakuumski filteri
- Filteri za vino
- Posude u podrumarstvu
- Oprema za proizvodnju desertnih vina
- Linije za punjenje, čepljenje, etiketiranje i pakiranje
- II parcijalni ispit (kolokvij)
Obvezna literatura
- Sito, S., Bilandžija, N. (2010): Strojevi i oprema u podrumarstvu, Interna skripta, Agronomski fakultet u Zagrebu
- Zoričić, M. (1996) Podrumarstvo, Nakladni zavod Globus, Zagreb.
Preporučena literatura
- Cui Z.F., Muralidhara, H .S. (2010) Membrane Technology, Elsevier LTD, Burlington, USA
- Lipnizki, F. (2010.) Cross-flow membranes in food industry.
Sličan predmet na srodnim sveučilištima
- Weinbau (Pflanzenbau und Anbautechnik), Studium Weinbau und Oenologie, Geisenheim
- Oenologie (Verfahrenstechnik), Studium Weinbau und Oenologie, Geisenheim