Vinogradarstvo 1 (144001)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Modul daje osnovne informacije o povijesti uzgoja vinove loze. Obrađuju se najvažnija poglavlja biologije vinove loze, odnosno sistematika, građa i funkcija organa vinove loze te karakteristike godišnjeg biološkog ciklusa. Velika se pozornost poklanja utjecaju okolišnih prilika na uzgoj vinove loze, odnosno pravilnom odvijanju fenofaza i fizioloških procesa. Navode se važni klimatski čimbenici i pokazatelji njihove prikladnosti za uzgoj vinove loze te utjecaj nepovoljnih klimatskih prilika na njezin rast i razvoj i rentabilnost proizvodnje. U drugom dijelu modula govori se o vinovoj lozi i njezinim srodnicima značajnim u vinogradarstvu te obrađuju razlogzi korištenja loznih podloga i karakteristike najvažnijih. U svrhu razumijevanja proizvodnje sadnog materijala i različitih kategorija kakvoće obrađuje se i oplemenjivanje vinove loze s posebnim naglaskom na sustav klonske i sanitarne selekcije. Uče se i različiti načini razmnožavanja vinove loze, opisuje se vinogradarski rasadnik i tehnologija proizvodnje loznih cijepova.
U praktičnom dijelu vježbi studenti stječu iskustvo o organografiji vinove loze. Na temelju konkretnih klimatskih podataka i pokazatelja određuju se prikladnost nekog područja za uzgoj vinove loze. U dijelu oplemenjivanja i rasadničarstva studenti na temelju važećih zakonskih propisa izrađuju shemu sustava certificiranja i nadzora u proizvodnji sadnog materijala.
Kroz seminarsku nastavu studenti pretražuju različite literaturne izvore i baze podataka te izrađuju i izlažu seminarske radove koji nadopunjuju gradivo obrađeno na predavanjima.
Vrsta predmeta
- Prijediplomski studij / Hortikultura (Obvezni predmet, 3. semestar, 2. godina)
ECTS: 6.00
Engleski jezik: R1
E-učenje: R1
Sati nastave: 60
Predavanja: 34
Vježbe u praktikumu: 10
Seminar: 10
Terenske vježbe: 6
Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Izvođač seminara
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60%
Dobar (3): 71%
Vrlo dobar (4): 81%
Izvrstan (5): 91%
Opće kompetencije
Predmet daje temeljna znanja o biologiji i ekologiji vinove loze, načinima razmnožavanja u vinogradarstvu te stvaranju osnove za proizvodnju kvalitetnog sadnog materijala.
Stečena znanja nužan su preduvjet za praćenje ostalih predmeta iz područja vinogradarstva i vinarstva na preddiplomskom studiju kao i nastavak školovanja na diplomskom studiju Hortikultura usmjerenje Vinogradarstvo i vinarstvo. Poznavanje biologije vinove loze te interakcije loze i okolišnih uvjeta osposobljavaju buduće stručnjake za razumijevanje i rješavanje praktičnih problema u proizvodnji grožđa i vina.
Oblici nastave
- Predavanja
- Vježbe u praktikumu
Na dostupnom biljnom materijalu studenti se praktično upoznaju sa građom pojedinih organa vinove loze. Opisuju i i grafički predočavati vegetativne i generativne organe te se vježbaju uočavati polimorfizam unutar vrste Vitis vinifera. Temeljem konkretnih klimatskih podataka računaju klimatske pokazatelje i utvrđuju prikladnost područja za uzgoj vinove loze. Izrađuju shemu sustava certifikacije i kontrole sadnog materijala. - Seminari
Seminari vezani uz različite teme, služe kao nadopuna sadržajima obrađenim na predavanju (rast i razvoj vinove loze, fiziološki procesi, utjecaj vina na zdravlje, postignuća u klonskoj selekciji i hibridizaciji i sl.). Grupa studenata izrađuju pisani rad te ga prezentiraju ostalim studentima stječući vještine prikupljanja i obrade literature te izrade i javnog prezentiranja svojih postignuća.
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
Definirati važnost vinogradarstva kroz povijest | seminarski rad, test znanja, završni ispit |
Prepoznati i opisati građu i funkciju organa vinove loze | vježbe u praktikumu, test znanja, završni ispit |
Opisati faze godišnjeg biološkog ciklusa i najvažnije fiziološke procese kod vinove loze | seminarski rad, test znanja, završni ispit |
Objasniti važnost pojedinih klimatskih čimbenika za uzgoj vinove loze i odabir sorata | seminarski rad, sudjelovanje u raspravama, test znanja, završni ispit |
Vrednovati klimatske podatke sa stanovišta prikladnosti za uzgoj vinove loze | vježbe u praktikumu, radni zadaci tijekom nastave test znanja, završni ispit |
Argumentirati potrebu korištenja loznih podloga i navesti karakteristike važne pri izboru podloga za pojedina vinogradarska područja | seminarski rad, sudjelovanje u raspravama, test znanja, završni ispit |
Objasniti važnost oplemenjivanja vinove loze za proizvodnju kvalitetnog sadnog materijala | seminarski rad, sudjelovanje u raspravama, test znanja, završni ispit |
Opisati postupak klonske i sanitarne selekcije te razmnožavanja i proizvodnje sadnog materijala | seminarski rad, sudjelovanje u raspravama, test znanja, završni ispit |
Pripremiti i prezenti seminarski rad na zadanu temu u suradnji s grupom studenata | seminarski rad |
Način rada
Obveze nastavnika
Održavanje izvorne nastave - predavanja, vježbe. Osmišljavanje tema za seminarske radove i sastavljanje testova znanja te njihovo ocjenjivanje. Održavanje usmenih ispita i konzultacija. Izrada nastavnih materijala.
Obveze studenta
Redovito pohađanje i aktivno sudjelovanje na predavanjima i vježbama, izrada i prezentiranje seminarskog rada. Polaganje ispita.
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Predavanja+vježbe | 42 | 42 | 1,5 | |||
Izrada i prezentacija seminarskog rada (S) | 20% |
60 - 70% 71 - 80% 81 - 90% 91 - 100% |
Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
14 | 46 | 1,5 |
Test znanja 1 (T1) | 40% |
60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
2 | 46 | 1,5 |
Test znanja 2 (T2) | 40% |
60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
2 | 46 | 1,5 |
UKUPNO | 100% | Sx20+T1x40+T2x40/100 | 60 | 180 | 6 |
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Završni ispit* (ZI) | 80% |
60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
2 | 92 | 3 |
UKUPNO | 100% | (Sx20+ZIx80)/100 |
* studenti koji tijekom semestra ne polože testove znanja pristupaju u ispitnom roku cjelovitom završnom usmenom ispitu koji čini 80% ocjene, a preostalih 20% čini ocjena seminarskog rada
Elementi praćenja | Opis | Rok | Nadoknada |
---|---|---|---|
Izrada i prezentacija seminarskog rada (S) | sadržaj pisanog rada 70% prezentacija 30% | ||
Završni ispit | Student koji ne položi testove znanja tijekom semestra pristupa polaganju cjelovitog usmenog završnog ispita u previđenim ispitnim rokovima. Na ispitu se studentu u pravilu postavljaju tri pitanja iz različitih dijelova programskog sadržaja. Završna ocjena iz predmeta dobiva se prema formuli (Sx20+ZIx80)/100 | ispitni rokovi |
Tjedni plan nastave
- Vinova loza i njezini preci; Povijest uzgoja vinove loze - P
- Morfologija vinove loze – građa vegetativnih i generativnih organa vinove loze – P/ Promatranje i opis polimorfizma u građi organa vinove loze - PK
- Morfologija vinove loze – izrada preparata, opis i grafički prikaz vegetativnih i generativnih organa - PK
- Fenologija vinove loze – faze godišnjeg biološkog ciklus vinove loze - P
- Geografska rasprostranjenost uzgoja vinove loze , klimatski čimbenici i klimatski pokazatelji za procjenu prikladnosti područja za uzgoj vinove loze – P i S
- Uzroci raznolikosti klime. Oštećenja uslijed nepovoljnih klimatskih prilika. Karakteristike tla i utjecaj na uzgoj vinove loze - P/ Procjena prikladnosti područja za uzgoj vinove loze temeljem konkretnih klimatskih podataka - PK
- Najvažniji fiziološki procesi vinove loze (fotosinteza, disanje, transpiracija). Utjecaj klimatskih čimbenika i tehnologije vinogradarske proizvodnje na njihovo odvijanje – P/ Primjer okolišnih karakteristika nekih vinogradarskih područja - S
- Parcijalni ispit I (pismeni)/ Važnost vinogradarstva kroz povijest; Utjecaj vina na zdravlje - S
- Sistematika loza i lozica – P/ Fizilogija vinove loze - S
- Podloge za vinovu lozu - značaj podloga u vinogradarstvu, karakteristike loznih podloga, izbor loznih podloga P i S
- Podjela loznih podloga po podrijetlu, karakteristike najvažnijih podloga P i S
- Oplemenjivanje vinove loze P i S
- Klonska i sanitarna selekcija P i S
- Razmnožavanje i proizvodnja sadnog materijala P; kategorije sadnog materijala, zakonski propisi - PK
- Razmnožavanje i proizvodnja sadnog materijala S/ Parcijalni ispit II (pismeni)
Obvezna literatura
- Mirošević, N., Karoglan Kontić, J. (2008). Vinogradarstvo. Nakladni zavod Globus, Zagreb
Preporučena literatura
- PowerPoint-prezentacije
- Maletić E., Karoglan Kontić, J., Pejić, I. (2008). Vinova loza-ampelografija, ekologija, oplemenjivanje. Školska knjiga, Zagreb