Procjena genetske adaptabilnosti hrvatskog sortimenta kukuruza i soje u funkciji oplemenjivanja prema tolerantnosti na sušu

Naziv natječaja: Program poticanja istraživačkih i razvojnih aktivnosti u području klimatskih promjena

Izvor financiranja: Hrvatska zaklada za znanost

Uloga AFZ: koordinator

Ukupna vrijednost: 1 967 000,00 HRK

Financirani iznos: 1 967 000,00 HRK

Početak provedbe: 01.04.2017.

Završetak provedbe: 01.04.2019.

Sažetak

Od svih ekstremnih vremenskih nepogoda izazvanih klimatskim promjenama suša ima najveći ekonomski utjecaj na društvo (1).Suša je glavni i najčešći uzrok nerentabilnih prinosa najvažnijih poljoprivrednih kultura u RH (2). Prema globalnim i lokalnim scenarijima klimatskih promjena, u bližoj budućnosti se očekuju sve češće suše jačeg intenziteta (3), a što će utjecati na održivost proizvodnje najvažnijih poljoprivrednih kultura od strateške važnosti za RH.
U dvije uzastopne godine ispitat će se genetsku adaptabilnost najvažnijih i najnovijih sorata kukuruza i soje u pogledu tolerantnosti na sušu radi identifikacije superiorne germplazme i metoda selekcije za potrebe oplemenjivanja. Konzorcij od 9 istraživačkih organizacija provest će poljske pokuse na 20 lokacija širom Hrvatske (kontinentalno i priobalno područje) s namjerom zahvaćanja „slučajne suše“ i procjene niza istih genotipova u različitim klimatskim scenarijima i njihove reakcije na optimalne i uvjete suše. U svim pokusima će se analizirati faze rasta, razvoja i najvažnija gospodarska svojstva pojedinih genotipova. Usporedno će biti provedena i laboratorijska fiziološka i molekularno-genetička ispitivanja radi „brze detekcije tolerantnih genotipova“, a ove metode će biti validirane sa stvarnim rezultatima iz poljskih pokusa. Na svim pokusnim lokacijama će biti prikupljani i analizirani mikrometeorološki podaci potrebni za procjenu pojave, intenziteta i trajanja suše.
Naprednom statističkom analizom meteoroloških i bioloških podataka identificirati će se genotipove kukuruza i soje koji najbolje podnose uvjete suše te metodiku ispitivanja koja najbolje diskriminira takve genotipove, a što bi unaprijedilo proizvodnju i proces selekcije na ovo svojstvo u tekućim oplemenjivačkim programima (4). Detaljna analiza pokusnih i povijesnih klimatskih podataka iz redovnih klimatoloških mjerenja omogućiti će preciznu procjenu stvarne ekonomske štete u poljoprivredi u Hrvatskoj, kao osnove za buduće razvojne politike.

Voditelji

prof. dr. sc. Ivan Pejić
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Partneri

Visoko gospodarsku učilište u Križevcima

HCPHS, Zavod za sjemenarstvo i rasadničarstvo, Osijek

Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split

Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč

Bc Institut Zagreb d.d.

Poljoprivredni fakultet Sveučilište J. J. Strossmayer, Osijek

Državni hidro-meteorološki zavod, Zagreb

Poljoprivredni institut Osijek

Suradnici

prof. dr. sc. Milan Mesić
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

dr. sc. Maja Žulj Mihaljević
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

dr. sc. Ana Lovrić
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

prof. dr. sc. Snježana Kereša
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

prof. dr. sc. Jerko Gunjača
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

prof. dr. sc. Marija Pecina
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

prof. dr. sc. Hrvoje Šarčević
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.