Razvoj sintetskih kimera vinove loze (Vitis vinifera L.)

Naziv natječaja: Uspostavni istraživački projekti

Izvor financiranja: Hrvatska zaklada za znanost

Uloga AFZ: koordinator

Ukupna vrijednost: 333.333,33 HRK

Financirani iznos: 283.333,33 HRK

Broj ugovora: I-1257-2015.

Početak provedbe: 15.06.2015.

Završetak provedbe: 14.06.2018.

Web stranica projekta: https://www.chimeravitis.com/

Sažetak

Kimere su biljke kod kojih su prisutna tkiva najmanje dviju različitih genotipova u različitim slojevima meristema, a time i organi koji se iz njih razvijaju. Mnoge sorte i klonovi vinove loze koje su danas značajne u proizvodnji su periklinalne kimere koje su nastale spontano zbog mutacija u jednom od slojeva apikalnog meristema (Pinot crni, sivi i bijeli,neki klonovi sorte Chardonnay, Plavac mali sivi i sl.). Za razliku od kimera koje su nastale mutacijama postoje i tzv. međuvrsne ili međusortne kimere koje su sastavljene od dvaju različitih genotipova koji pripadaju različitim vrstama tj. sortama.
Ovakve kimere mogu nastati spontano i to iz adventivnih izdanaka koji nastaju na spojnom mjestu prilikom cijepljenja (grafting chimeras) pa su tako u dokazane mnoge međuvrsne pa čak i međurodne kimere npr.: Citrus medica i C. aurantium; Laburnum anagyroides i Cytisus purpureus; Crataegus monogyna i Mespilus germanica. Osim spontanih kimera postoje i tehnike koje se mogu koristiti za razvoj tzv. sintetskih kimera, tj. ciljano stvorenim sintetskim kimerama, a koje kod vinove loze nisu značajno istraživane. S obzirom da se periklinalne kimere gube generativnim razmnožavanjem njihov razvoj prvenstveno je zanimljiv samo za vrste sa vegetativnim načinom razmnožavanja, kao što je slučaj kod vinove loze.
U predloženom projektu istraživati će se mogućnosti dobivanja i detekcije sintetskih kimera različitih sorata vinove loze, ali i sintetskih kimera sorata vinove loze i američkih vrsta koje se uzgoju koriste kao podloge za vinovu lozu otporne na filokseru, a ujedno posjeduju i otpornost na plamenjaču i pepelnicu.

Voditelji

izv. prof. dr. sc. Darko Preiner
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Suradnici

prof. dr. sc. Hérvé Etienne
CIRAD (French Agricultural Research Centre for International Development)

doc. dr. sc. Slađana Jevremović
Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, Sveučilište u Beogradu, Srbija

izv. prof. dr. sc. Željko Andabaka
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

doc. dr. sc. Domagoj Stupić
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

prof. dr. sc. Edi Maletić
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

izv. prof. dr. sc. Anita Bošnjak Mihovilović
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

izv. prof. dr. sc. Zvjezdana Marković
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

prof. dr. sc. Jasminka Karoglan Kontić
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.