Determinante cijena nekretnina u tranzicijskim zemljama

Naziv natječaja: Global Development Network (GDN)

Izvor financiranja: Ostalo

Uloga AFZ: partner

Početak provedbe: 01.01.2009.

Završetak provedbe: 01.07.2010.

Web stranica projekta: https://www.eizg.hr/projekti/zavrseni-projekti/determinante-cijena-nekretnina-u-tranzicijskim-zemljama/1703

Sažetak

U studiji se koristi nelinearna metodologija pomoću koje se istražuju determinante cijena nekretnina i karakteristike njihove kratkoročne prilagodbe. Testira se kointegracija s uključenim pragom na uzorku od četiri razvijene zemlje (SAD, Velika Britanija, Španjolska i Irska) i četiri tranzicijske zemlje (Bugarska, Hrvatska, Češka i Estonija). Svih je osam zemalja zabilježilo intenzivan rast cijena nekretnina tijekom zadnjeg desetljeća prošlog stoljeća i prve polovine ovog desetljeća. Osim testiranja nelinearnosti, studija se fokusira i na utvrđivanje determinanti cijena nekretnina u četiri tranzicijske zemlje Srednje i Istočne Europe. Opaža se da asimetrična prilagodba cijena nekretnina postoji u svim tranzicijskim zemljama i u SAD-u. Model korekcije odstupanja s pragom sugerira da cijene nekretnina odražavaju kretanje makroekonomskih fundamentala, no perzistentnost cijena nekretnina te spora i asimetrična prilagodba mogli su pogodovati eksploziji cijena nekretnina u tranzicijskim zemljama i SAD-u.

U drugom se dijelu studije koriste metode kointegracije i modela korekcije odstupanja u svrhu modeliranja kratkoročnih i dugoročnih promjena cijena nekretnina u zemljama Srednje i Istočne Europe, koje se zatim uspoređuju s razvijenim zemljama EU-a. U uzorak su uključene četiri tranzicijske i tri razvijene europske zemlje. Cijene nekretnina za svaku zemlju su modelirane zasebno kao funkcija dohotka, kamatnih stopa, kredita, građevinske aktivnosti, zaposlenosti i inercije cijena nekretnina. Rezultati sugeriraju da dohodak i inercija u najvećem dijelu objašnjavaju cijene nekretnina. U kratkom roku cijene nekretnina nisu slabo egzogene, ali su koeficijenti prilagodbe mali i pomaknuti u vremenu, najvjerojatnije zbog prisutnosti inercije.
Koordinator projekta: Ekonomski institut Zagreb, dr. sc. Maruška Vizek

Voditelji

doc. dr. sc. Petra Posedel Šimović
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.