Agrobioraznolikost - osnova za prilagodbu i ublažavanje posljedica klimatskih promjena u poljoprivredi

Akronim: Agrobioclim

Naziv natječaja: Shema za jačanje primijenjenih istraživanja za mjere prilagodbe klimatskim promjenama

Izvor financiranja: Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ Europski fond za regionalni razvoj (ERDF), Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Uloga AFZ: partner

Ukupna vrijednost: 3.451.022,48 HRK

Financirani iznos: 2.933.369,11 HRK

Početak provedbe: 20.12.2019.

Završetak provedbe: 20.12.2022.

Sažetak

U ovom projektu, interdisciplinarni tim znanstvenika ima za cilj provesti primijenjena istraživanja u ranjivim sektorima poljoprivreda te prirodni ekosustavi i bioraznolikost. Bit će preporučen niz mjera za očuvanje bioraznolikosti divljih svojti kultiviranih vrsta, te za prilagodbu poljoprivredne proizvodnje kroz definiranje mehanizama tolerancije i probir tolerantnih svojti dobrih agronomskih svojstava. Uvažavajući socio ekonomske pokazatelje preporučit će se modeli hortikulturnih gospodarstava otpornijih na klimatske promjene. Dionici i šira javnost su ciljne skupine koje će sudjelovati kroz diskusije, sastanke, panele, radionice, popularizaciju u aktivnostima ovog projekta, ali su ujedno i krajnji korisnici rezultata.
Istraživački tim čine znanstvenici s Instituta za poljoprivredu i turizam (IPTPO)-prijavitelj, te slijedeći partneri: Institut Ruđer Bošković (IRB), Institut za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku (UNIDU); Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (AFZ), Prirodoslovno matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu (PMFZG).

Voditelji

prof. dr. sc. Snježana Kereša
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Suradnici

dr. sc. Tajana Čop
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

prof. dr. sc. Mario Njavro
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

izv. prof. dr. sc. Boris Lazarević
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

izv. prof. dr. sc. Ivanka Habuš Jerčić
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

izv. prof. dr. sc. Anita Bošnjak Mihovilović
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

prof. dr. sc. Snježana Bolarić
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.