Management planning and restoration of Dinara dry grasslands to save biodiversity and support sustainable development

Akronim: Dinara back to LIFE

Naziv natječaja: EU Program LIFE

Izvor financiranja: LIFE+

Uloga AFZ: partner

Ukupna vrijednost: 1 296 509,00 EUR

Financirani iznos: 777 903,00 EUR

Početak provedbe: 15.01.2019.

Završetak provedbe: 15.07.2023.

Web stranica projekta: https://dinarabacktolife.eu/

Sažetak

Kako bismo sačuvali Dinaru, oživjeli njezine pašnjake i očuvali ptičje čije preživljavanje ovisi o očuvanju dinarskog staništa, pokrenuli smo projekt ”Dinara back to LIFE”. Osim stručnih konzervacijskih aktivnosti za restauriranje suhih travnjaka, planiranje dobre ispaše i kontrolirano paljenje te drugih popratnih zadaća, cilj nam je oživjeti i zaštiti njenu iskonsku prirodu. Posebnu pažnju ćemo posvetiti pticama ovisnim o dinarskom tipu staništa, a to su vrtna strnadica, kratkoprsta ševa i ćukavica. Uz stvaranje važnih i kvalitetnih institucionalnih uvjeta za očuvanje prirode, naglasak projekta je i na uključivanju lokalnog stanovništva. U sklopu projekta, cilj je pružiti podršku i osnažiti razvoj poljoprivrednih i turističkih djelatnosti koje svoju vrijednost temelje na suživotu s prirodom.

Aktivnosti koje nas čekaju u sljedeće tri godine neće biti jednokratne. Njihovo pokretanje samo je početak dugoročne ideje o održivom upravljanju Dinarom, a sve kako bi nas ona i dalje darivala prirodnim bogatstvom i dobrom.

Ciljevi:
Doprinijeti stvaranju povoljnog statusa ciljanih tipova staništa i vrsti
Izraditi smjernice za upravljanje travnjacima i njihovim održivim korištenjem
Umanjiti negativne utjecaje požara i demonstrirati pozitivne utjecaje metode kontroliranog paljenja
Izgraditi kapacitete dionika lokalne zajednice za održiv razvoj
Promovirati instrumente EU za zaštitu prirode

Partneri

prof. dr. sc. Josip Leto
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

izv. prof. dr. sc. Hrvoje Kutnjak
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.