Uspostava kriterija za vrednovanje modernizacijskih i (post)tranzicijskih procesa u ruralnim prostorima Hrvatske kroz studiju slučaja ruralnog prostora Like

Naziv natječaja: HRZZ UIP 2019-04

Izvor financiranja: Hrvatska zaklada za znanost

Uloga AFZ: partner

Ukupna vrijednost: 630 700,00 HRK

Financirani iznos: 630 700,00 HRK

Početak provedbe: 01.02.2020.

Završetak provedbe: 31.01.2025.

Sažetak

Cilj projekta je uspostava idealtipskih interdisciplinarnih kriterija za vrednovanje modernizacijskih i (post)tranzicijskih procesa u ruralnim prostorima Hrvatske na temelju studije slučaja ruralnog prostora Like. Predložena tema istražit će se uz pomoć suvremenih teorija modernizacije i teorija razvoja, inovativnim pristupom u metodologiji koji se temelji na mješovitim metodama, a razmatra utjecaj (zakašnjelih) procesa modernizacije i (post)tranzicije na ruralne prostore u Hrvatskoj. Ti procesi bit će istraženi uz pomoć analize povijesnih izvora, demografskih podataka, pokazatelja iz područja gospodarstva, te kroz kvalitativno istraživanje – provedbu dvjesto polustrukturiranih intervjua (mikro-etnografija u dva kruga istraživanja i četiri etape) na nacionalnoj razini. Projekt se temelji na pretpostavci da utvrđeni i znanstveno valorizirani negativni modernizacijski i (post)tranzicijski procesi konkretnoga ruralnog prostora mogu poslužiti kao laboratorij za istraživanje ostalih ruralnih prostora, kako onih u kojima su uznapredovali isti procesi, tako i onih čiji su osnovni pokazatelji pozitivni. Stoga će ishodi projekta biti relevantni unutar konteksta razvojnih politika te se očekuje da značajno doprinesu socioekonomskom razvoju ruralnih prostora u Hrvatskoj.

Voditelji

Anita Bušljeta Tonković
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar

Suradnici

izv. prof. dr. sc. Nataša Bokan
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.