Tustopizde u izobilju - kurcoglava ni za lijek: Samoniklo jestivo bilje otoka Zlarina

Jezik: Hrvatski
Godina: 2022
Nakladnik/izdavač: Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet / Znanstveni centar izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja
Autor: Viculin, Marina; Randić Barlek, Mirjana; Šatović, Željko; Dučak, Danilo; Liber, Zlatko; Bogdanović, Sandro; Šatović, Zlatko
Mjesto izdavanja: Zagreb
Područje: etnobotanika
Broj stranica: 140
Cijena: 0.00 HRK; 0.00 EUR
ISBN: 978-953-8276-15-6

  Preuzmi publikaciju (pdf)

Sažetak

Željeli smo istražiti u kojoj mjeri današnje stanovništvo poznaje samoniklo jestivo bilje što raste na otoku, kojih se starinskih recepata Zlarinke sjećaju iz prošlih vremena te pripremaju li se još uvijek neka jela od samoniklog bilja. Težište je bilo upravo na mješavini od nekoliko (često i više od desetak) različitih biljaka koje se zajedno beru i pripremaju za hranu, a na Zlarinu su poznate pod nazivom diblje zelje.
U razgovorima smo saznali da se za mišancu, ili po zlarinski diblje zelje, prikupljalo više bilja nego što smo mogli i pomisliti. Najzanimljivija su nam, isto tako, bila izgubljena imena bilja. Tko danas zna prepoznati mačja muda i kozju bradu ili tustopizdu i kurcoglava? S nestankom znanja o bilju, nestaje i nazivlje, nestaju riječi.
Tustopizda je zlarinski naziv za bijelu babljaču (Urospermum picroides (L.) Scop. ex F.W.Schmidt; Cichoriaceae), a kurcoglav za zlaticu (Ranunculus ficaria L.; Ranunculaceae). Naslov knjige ukazuje na činjenicu da je bijelu babljaču na Zlarinu lako naći, dok zlatica nije toliko česta. O toponimijskoj sintagmi Babina Guzica i drugim toponimima motiviranim genitalijama akademik Petar Šimunović je u članku Metaforičnost u toponimiji zadarsko-šibenskih otoka nadahnuto napisao: „Životare oni tako na marginama našeg društvenog poimanja uljudnosti, pokriveni smokvinim listom.

Ključne riječi: samoniklo jestivo bilje, etnobotanika, Zlarin

Podaci o izdanju

Naziv projekta: Bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja (KK.01.1.1.01.0005)
Naziv korisnika: Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Znanstveni centar izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja (ZCI CroP-BioDiv)
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj (www.strukturnifondovi.hr)

Recenzenti
prof. dr. sc. Jerko Gunjača
prof. dr. sc. Toni Nikolić
prof. dr. sc. Antun Alegro

Lektura
mr. sc. Sanja Joka

Redaktura
prof. dr. sc. Tatjana Peruško

Ilustracije
Danilo Dučak, mag. art.

Dizajn
Vanja Perković

Tisak
Studio Moderna d.o.o.

Naklada
600 primjeraka

Preporuka Hrvatskog botaničkog društva

Odlukom Fakultetskog vijeća Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta, KLASA: 602-09/21-02/09, URBROJ: 251-71-29-01/9-22-8, na 7. redovitoj sjednici održanoj 5. travnja 2022. godine odobrava se korištenje naziva monografija Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta

Tustopizde u izobilju - kurcoglava ni za lijek: Samoniklo jestivo bilje otoka Zlarina

Kako kupiti

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.