Dizajn i menadžment mrijestilišta školjkaša

Jezik: Hrvatski
Godina: 2021
Nakladnik/izdavač: Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Autor: Gavrilović, Ana; Jug-Dujaković, Jurica; Ljubičić, Ana; Iveša, Neven
Mjesto izdavanja: Pula
Područje: biotehnologija i prirodne znanosti
Broj stranica: 130
Cijena: 100.00 HRK;
ISBN: 978-953-8278-89-1

Sažetak

Udžbenik “Dizajn i menadžment mrijestilišta školjkaša” zajednički je rad četvoro autora koji su, zahvaljujući vlastitom iskustvu, opisali uzgojne postupke u proizvodnji mlađi školjkaša u mrijestilištu. Uz brojne su ilistracije u počenom dijelu opisani morfologija i fiziologija školjkaša s posebnim naglaskom na reproduktivni i probavni sustav školjkaša. U narednom se poglavlju opisuju postupak dizajniranja mrijestilišta, pravilan odabir lokacije za proizvodni objekt i potrebna oprema u različitim proizvodnim fazama. Zatim slijede poglavlja u kojima su opisani proces proizvodnje jednostaničnih algi kao žive hrane za školjkaše te uzgojni postupci za svaku pojedinačnu razvojnu fazu uzgoja: uzgoj adultnih školjkaša u cilju spolnog sazrijevanja, proces mriješćenja u kontroliranim uvjetima te uzgoj ličinaka i mlađi školjkaša. Detaljno su, korak po korak, opisane sve aktivnosti i oprema potrebni za održavanje optimalnih uvjeta uzgoja, pa udžbenik uz opis organizma školjkaša predstavlja potpuni vodič za izgradnju i proizvodnju mlađi u kontrtoliranim uvjetima mrijestilišta i prvi je takav u Hrvatskoj.

Opis

Udžbenik “Dizajn i menadžment mrijestilišta školjkaša” zajednički je rad četvoro autora koji su, zahvaljujući vlastitom iskustvu, opisali uzgojne postupke u proizvodnji mlađi školjkaša u mrijestilištu. Uz brojne su ilistracije u počenom dijelu opisani morfologija i fiziologija školjkaša s posebnim naglaskom na reproduktivni i probavni sustav školjkaša. U narednom se poglavlju opisuju postupak dizajniranja mrijestilišta, pravilan odabir lokacije za proizvodni objekt i potrebna oprema u različitim proizvodnim fazama. Zatim slijede poglavlja u kojima su opisani proces proizvodnje jednostaničnih algi kao žive hrane za školjkaše te uzgojni postupci za svaku pojedinačnu razvojnu fazu uzgoja: uzgoj adultnih školjkaša u cilju spolnog sazrijevanja, proces mriješćenja u kontroliranim uvjetima te uzgoj ličinaka i mlađi školjkaša. Detaljno su, korak po korak, opisane sve aktivnosti i oprema potrebni za održavanje optimalnih uvjeta uzgoja, pa udžbenik uz opis organizma školjkaša predstavlja potpuni vodič za izgradnju i proizvodnju mlađi u kontrtoliranim uvjetima mrijestilišta i prvi je takav u Hrvatskoj.

Ključne riječi: mlađ školjkaša, umjetno mriješćenje, uzgoj mikroalgi, fiziologija školjkaša, reprodukcija

Podaci o izdanju

prvo izdanje

Napomena

Udžbenik je primarno namijenjen studentima prirodnih i biotehnehnoloških usmjerenja, a primijenjivat će se kao obvezna literatura u nastavi.

  Kako kupiti

Kako kupiti

Kontaktirati Sveučilište Jurja Dobrile u Puli. Kontakt osoba: Rozana Veselica (rozana.veselica@unipu.hr)

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.