Dizajn i menadžment mrijestilišta školjkaša
Jezik: Hrvatski
Godina: 2021
Nakladnik/izdavač: Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Autor: Gavrilović, Ana; Jug-Dujaković, Jurica; Ljubičić, Ana; Iveša, Neven
Mjesto izdavanja: Pula
Područje: biotehnologija i prirodne znanosti
Broj stranica: 130
Cijena: 100.00 HRK;
ISBN: 978-953-8278-89-1
Sažetak
Udžbenik “Dizajn i menadžment mrijestilišta školjkaša” zajednički je rad četvoro autora koji su, zahvaljujući vlastitom iskustvu, opisali uzgojne postupke u proizvodnji mlađi školjkaša u mrijestilištu. Uz brojne su ilistracije u počenom dijelu opisani morfologija i fiziologija školjkaša s posebnim naglaskom na reproduktivni i probavni sustav školjkaša. U narednom se poglavlju opisuju postupak dizajniranja mrijestilišta, pravilan odabir lokacije za proizvodni objekt i potrebna oprema u različitim proizvodnim fazama. Zatim slijede poglavlja u kojima su opisani proces proizvodnje jednostaničnih algi kao žive hrane za školjkaše te uzgojni postupci za svaku pojedinačnu razvojnu fazu uzgoja: uzgoj adultnih školjkaša u cilju spolnog sazrijevanja, proces mriješćenja u kontroliranim uvjetima te uzgoj ličinaka i mlađi školjkaša. Detaljno su, korak po korak, opisane sve aktivnosti i oprema potrebni za održavanje optimalnih uvjeta uzgoja, pa udžbenik uz opis organizma školjkaša predstavlja potpuni vodič za izgradnju i proizvodnju mlađi u kontrtoliranim uvjetima mrijestilišta i prvi je takav u Hrvatskoj.
Opis
Udžbenik “Dizajn i menadžment mrijestilišta školjkaša” zajednički je rad četvoro autora koji su, zahvaljujući vlastitom iskustvu, opisali uzgojne postupke u proizvodnji mlađi školjkaša u mrijestilištu. Uz brojne su ilistracije u počenom dijelu opisani morfologija i fiziologija školjkaša s posebnim naglaskom na reproduktivni i probavni sustav školjkaša. U narednom se poglavlju opisuju postupak dizajniranja mrijestilišta, pravilan odabir lokacije za proizvodni objekt i potrebna oprema u različitim proizvodnim fazama. Zatim slijede poglavlja u kojima su opisani proces proizvodnje jednostaničnih algi kao žive hrane za školjkaše te uzgojni postupci za svaku pojedinačnu razvojnu fazu uzgoja: uzgoj adultnih školjkaša u cilju spolnog sazrijevanja, proces mriješćenja u kontroliranim uvjetima te uzgoj ličinaka i mlađi školjkaša. Detaljno su, korak po korak, opisane sve aktivnosti i oprema potrebni za održavanje optimalnih uvjeta uzgoja, pa udžbenik uz opis organizma školjkaša predstavlja potpuni vodič za izgradnju i proizvodnju mlađi u kontrtoliranim uvjetima mrijestilišta i prvi je takav u Hrvatskoj.
Ključne riječi: mlađ školjkaša, umjetno mriješćenje, uzgoj mikroalgi, fiziologija školjkaša, reprodukcija
Podaci o izdanju
prvo izdanje
Napomena
Udžbenik je primarno namijenjen studentima prirodnih i biotehnehnoloških usmjerenja, a primijenjivat će se kao obvezna literatura u nastavi.
Kako kupiti
Kontaktirati Sveučilište Jurja Dobrile u Puli. Kontakt osoba: Rozana Veselica (rozana.veselica@unipu.hr)