Analiza institucionalne podrške prilikom osnivanja dvaju tipova kratkih lanaca opskrbe (model osnivanja odozdo i odozgo)

Jezik: Hrvatski
Godina: 2021
Nakladnik/izdavač: Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
Urednik: Nataša Bokan
Autor: Pešak, Sunčana; Orlić, Olga; Bagarić, Petar
Mjesto izdavanja: Zagreb
Područje: ruralni razvoj, održivi ruralni razvoj, endogeni ruralni razvoj
Broj stranica: 161
ISBN: 978-953-8276-17-0

  Preuzmi publikaciju (pdf)

Sažetak

U sklopu aktivnosti izrađene su tri komplementarne studije koje govore o međupovezanosti institucionalne podrške i uspješnosti ostvarivanja kratkih lanaca opskrbe. Pritom su istražena tri različita aspekta institucionalne podrške. Ponajprije, istraženo je na koji način su kratki lanci podrške zakonski definirani, u kojoj je mjeri zakonski okvir usklađen s postojećim konkretnim oblicima podrške osnivanju kratkih lanaca opskrbe te odgovara li postojeća podrška potrebama poljoprivrednika koji su uključeni i kratke lance opskrbe. Ta je analiza ukazala na manjkavosti koje se nalaze u postojećim dokumentima u Hrvatskoj iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja. Nadalje, istraženo je kakvo je iskustvo poljoprivrednika uključenih u kratke lance opskrbe, posebice njihovo iskustvo s institucionalnom podrškom kratkim lancima opskrbe. U istraživanju su obuhvaćeni poljoprivrednici dvaju različitih iskustava, onih istarskih, iz kratkog lanca opskrbe osnovanog odozdo, te onih međimurskih, iz kratkog lanca opskrbe osnovanog odozgo. Perspektiva poljoprivrednika uključenih u postojeće kratke lance opskrbe vrijedna je jer nudi pogled 'iznutra', iz neposrednog iskustva u organizaciji, izvedbi te procesima kroz koje njihovi kratki lanci opskrbe prolaze. Također, jedna od dodatnih tema obrađenih u istraživanju jest informiranost, stavovi i iskustva djelatnika institucija, koje su više ili manje uključene u provedbu Programa ruralnog razvoja, s kratkim lancima opskrbe.

Opis

Ova je publikacija nastala u sklopu aktivnosti “Analiza institucionalne podrške prilikom osnivanja dvaju tipova kratkih lanaca opskrbe (model osnivanja odozdo i odozgo)” koju je od studenoga 2020. do siječnja 2021. godine provodilo Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet u sklopu godišnjega plana Nacionalne ruralne mreže za 2020. godinu.

Ključne riječi: kratki lanci opskrbe, razvoj odozdo, razvoj odozgo

Analiza institucionalne podrške prilikom osnivanja dvaju tipova kratkih lanaca opskrbe (model osnivanja odozdo i odozgo)

Kako kupiti

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.