Ishrana bilja u hortikulturi, krajobrazu i kvaliteti hrane
Jezik: Hrvatski
Godina: 2025
Naslov izvornika: Ishrana bilja u hortikulturi, krajobrazu i kvaliteti hrane
Nakladnik/izdavač: Školska knjiga d.d.
Urednik: Goran Bukan Breberić
Autor: Herak Ćustić, Mirjana; Petek, Marko; Palčić, Igor; Herak-Kramberger, Carol Mirna
Mjesto izdavanja: Zagreb
Područje: Biotehničko područje, polje poljoprivreda, ishrana bilja
Broj stranica: 568
Cijena: 30.00 EUR
ISBN: 978-953-0-31150-3
Sažetak
Sveučilišni udžbenik Ishrana bilja u hortikulturi, krajobrazu i kvaliteti hrane sastoji se od 13 cjelina i velikog broja poglavlja i potpoglavlja:
1. Uvod
2. Važnost ishrane bilja u biljnoj proizvodnji, krajobraznoj arhitekturi i kvaliteti hrane
3. Čimbenici pristupačnosti hraniva za biljku
4. Mediji za rast biljaka
5. Dolazak hraniva do korijena i kretanje u biljci
6. Folijarna ishrana
7. Biogeni elementi – podjela
8. Biogeni elementi – makroelementi
9. Biogeni elementi – mikroelementi
10. Biogeni elementi – korisni elementi
11. Elementi s toksičnim djelovanjem
12. Gnojiva i gnojidba
13. Ishrana bilja i štetni organizmi
Popis biljnih vrsta
Kazalo pojmova
Biografije autora
Opis
Sveučilišni udžbenik Ishrana bilja u hortikulturi, krajobrazu i kvaliteti hrane u cijelosti je izvorno djelo koje se temelji na dugogodišnjem iskustvu autora u nastavnom i znanstveno-istraživačkom radu kao i na promišljenom odabiru suvremenih spoznaja iz referentne domaće i svjetske literature vezane za agronomiju, nutricionizam, biokemiju i biomedicinu.
Značaj ovog sveučilišnog udžbenika proizlazi iz multidisciplinarnog pristupa problematici ishrane bilja kroz sistematiziran prikaz složenog odnosa biljke i medija za rast s naglaskom na tlo, te fokusa na, u dosadašnjoj literaturi, marginaliziranu ishranu hortikulturnih vrsta s implikacijom na krajobraz i kvalitetu hrane, a u konačnici i na zdravlje tla, biljaka i ljudi. Dodatno, u udžbeniku se povezuje ishrana bilja i otpornost biljaka na štetne organizme.
Zbog temeljnih principa ishrane bilja koji obuhvaćaju čimbenike pristupačnosti hraniva za biljku, dolazak hraniva do korijena, ulazak i kretanje kroz biljku, načela planiranja ishrane biogenim makroelementima i mikroelementima, osnovne informacije o njihovom statusu u tlu i funkcijama u biljci kao i utjecaju biogenih elemenata na zdravlje ljudi, udžbenik je namijenjen studentima studijskih programa svih razina (prijediplomskih, diplomskih i poslijediplomskih doktorskih studija) vezanih za hortikulturu, krajobraznu arhitekturu, agroekologiju i fitomedicinu. Dodatno, udžbenik je prikladan i za sve srodne studije agronomije vezane za gospodarski važne ratarske kulture, industrijsko i krmno bilje kao i studije šumarstva na Sveučilištu u Zagrebu te drugim sveučilištima i veleučilištima u Republici Hrvatskoj i regiji u okviru biotehničkih i biomedicinskih znanosti. Udžbenik će biti vrlo koristan doprinos edukaciji i popularizaciji optimizacije gnojidbe prvenstveno u hortikulturi i krajobraznoj arhitekturi koje su u dosadašnjim udžbenicima iz područja ishrane bilja bili uglavnom slabo zastupljeni.
Udžbenik se od sličnih djela na hrvatskom jeziku koji se bave ishranom bilja (pretežito ratarskih kultura te industrijskog i krmnog bilja) izdvaja po kompleksnom pristupu problematici ishrane hortikulturnih vrsta (voćaka, povrća, vinove loze, ukrasnog, aromatičnog i ljekovitog bilja) kao i principima primjene ishrane bilja u krajobraznoj arhitekturi. Važan naglasak dan je i ulozi ishrane bilja u očuvanju okoliša i učinku na nutritivnu vrijednost namirnica biljnog porijekla, a time i na zdravlje ljudske populacije.
Ovaj sveučilišni udžbenik omogućuje samostalno studiranje pojedine cjeline jer opsegom i sadržajem daje sveobuhvatan pristup problematici ishrane bilja s naglaskom na primjenu u hortikulturi i krajobraznoj arhitekturi. Stilski, terminološki i jezično pogodan je i prihvatljiv kako za studente tako i za proizvođače i potrošače hrane. Iscrpno se bavi problematikom ishrane bilja u hortikulturi, krajobrazu i kvaliteti hrane, pri čemu je veliki naglasak stavljen na praktičnu primjenu stečenih znanja u budućem radu studenata u hortikulturi i krajobraznoj arhitekturi. Osim važnosti za studente i stručnjake, udžbenik može biti koristan i za djelatnike koji rade u državnim tijelima u savjetovanju, legislativi, kontroli namirnica te promicanju zdravog načina življenja.
Ključne riječi: Biljka, biogeni elementi, gnojidba, gnojiva, hortikultura, hrana, hraniva, ishrana bilja, krajobraz, makroelementi, mikroelementi, nedostaci hraniva, nutritivna vrijednost, tlo
Podaci o izdanju
Nakladnik: Školska knjiga
Format: 21x28
ISBN: 978-953-0-31150-3
Vrsta proizvoda: Sveučilišni udžbenik
Broj stranica: 568
Uvez: tvrdi
Kako kupiti
Udžbenik se može kupiti u poslovnicama i na web stranici Školske knjige.