Analitički laboratorij (OPBLab)
zavod za opću proizvodnju bilja

Djelatnost Analitičkog laboratorija Zavoda za OPB obuhvaća analize tla, vode i biljnog materijala za potrebe nastavne, znanstvene i stručne aktivnosti.

Studenti Bs, Ms studija svakodnevno u laboratoriju obavljaju svoju stručnu praksu, te izrađuju stručne projekte, završne i diplomske radove, dok poslijediplomanti (PhD studenti) i postdoktorandi rade za potrebe svojih znanstvenih istraživanja.

Analitički laboratorij je opremljen sofisticiranom analitičkom opremom, od kapitalne izdvajamo:

 • spektrofotometar, HACH, DR/2000, 1996.
 • plamenfotometar, JENWAY, PFP 7, 1999.
 • ionski kromatograf, DIONEX, 2 × IC 1000, 2005.
 • CHNS analizator, ELEMENTAR, Vario Macro CHNS, 2006.
 • spektroradiometar, ASD, FieldSpec®3, 2007.
 • penetrometar + THETA PROBE, EIJKELKAMP, Penetrologger 06.15.SA +  ML2x, 2006.
 • GPS, Trimble, GeoExplorerXH 6000, 2012.
 • pXRF, Vanta, Olympus, 2019. - prijenosni uređaj za rentgensku fluorescentnu analizu

Osim toga, laboratorij upotrebljava i standardnu manju opremu: vage, centrifugu, mućkalice, tresilice, ultrazvučnu kupelj, uređaj za proizvodnju ultra čiste vode, konduktometar, pH metar, vodenu kupelj, zamrzivač...itd.

U laboratoriju se svakodnevno pripremaju i analiziraju uzorci tla, biljnog materijala i vode (drenažne i lizimetarske) koristeći standardne laboratorijske metode i tehnike.

OPBLab je osposobljen za analizu preko 50 različitih fizikalnih i kemijskih parametara, uključujući one koji opisuju kakvoću i plodnost pa do onih kojima se legislativom defenira stupanj onečišćenja.

Laboratorij koristi sustav rada u skladu s općim zahtjevima za osposobljenost laboratorija (za provedbu ispitivanja i umjeravanja), a u suglasju s načelima dobre laboratorijske prakse.

To zahtjeva stalnu i redovitu vanjsku i unutarnju kontrolu kvalitete. Unutarnja kontrola kvalitete podrazumijeva upotrebu referentnih materijala dok vanjska kontrola kvalitete uključuje godišnje sudjelovanje u međunarodnim programima:

 • za tlo-WEPAL, ISE, Wageningen, Nizozemska (od 2007.)
 • za vodu -IFA , Tulln, Austria (od 2006.),
 • za biljni materijal -WEPAL, IPE, Wageningen, Nizozemska (od 2009.),

Na taj način, sukladno sa suvremenom praksom laboratorij dokazuje svoju tehničku osposobljenost, te valjanost i sljedivost svojih rezultata (preciznost i točnost).

Posjedujemo:

 • Rješenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja (MZOE) - ovlaštenici za obavljanje stručnih poslova zaštite okoliša
 • Rješenje Ministarstva poljoprivrede (MP) - ispitivanje osnovnih agrokemijskih analiza tla (plodnost) za monitoring poljoprivrednog zemljišta 

Voditeljica laboratorija:

prof. dr. sc. Željka Zgorelec

Lokacija: VI paviljon, 2. kat
Telefon:+385 1 239 4091
Email: zzgorelec ( at ) agr.hr

Ionski kromatograf Elementarni analizator (CHNS) Standardna laboratorijska oprema - tresilica Standardna laboratorijska oprema - sustav za dobivanje ultra čiste vode Standardna laboratorijska oprema - centrifuga Priprema i arhiviranje uzoraka Priprema i arhiviranje uzoraka Priprema i arhiviranje uzoraka Priprema i arhiviranje uzoraka Rad u laboratoriju s uzorcima tla, vode i biljnog materijala Rad u laboratoriju s uzorcima tla, vode i biljnog materijala Rad u laboratoriju s uzorcima tla, vode i biljnog materijala Rad u laboratoriju s uzorcima tla, vode i biljnog materijala Rad u laboratoriju s uzorcima tla, vode i biljnog materijala Rad u laboratoriju s uzorcima tla, vode i biljnog materijala Rad u laboratoriju s uzorcima tla, vode i biljnog materijala Rad u laboratoriju s uzorcima tla, vode i biljnog materijala Djelatnice Zavoda u labosu Rad u laboratoriju Rad u laboratoriju Rad u laboratoriju Prijenosni uređaj za PXRF (rentgensku fluorescentnu analizu) Prijenosni uređaj za PXRF (rentgensku fluorescentnu analizu)

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.