Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet na konferenciji dani e‑infrastrukture SRCE DEI 2024

Konferencija Dani e-infrastrukture Srce DEI 2024  održana je 16., 18. i 19. travnja u organizaciji Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu (Srca) i u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu uz pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja, Rektorskog zbora Republike Hrvatske i Grada Zagreba. Godišnja konferencija Srce Dani e-infrastrukture Srce DEI okuplja korisničku zajednicu Srca i sve zainteresirane za unaprjeđenje i razvoj sustava znanosti i visokog obrazovanja, a na ovogodišnjoj  konferenciji je sudjelovalo više od 400 sudionika iz sustava znanosti i visokog obrazovanja, javne uprave i gospodarstva iz Hrvatske i inozemstva.

Doprinos bogatom programu konferencije i ove godine pružili su djelatnici  Agronomskog fakulteta podjelom svojih iskustava u tematskom bloku “Superračunala u istraživanju i nastavi: Kako vam Srce može pomoći?“ (doc. dr. sc. Vladimir Brajković) i na Nacionalnom tripartitnom sastanku Europskog oblaka za otvorenu znanost (izv. prof. dr. sc. Dragica Šalamon), te studenti izvannastavnih aktivnosti (pod mentorstvom doc. dr. sc. Lucije Blašković) u sekciji poster izlaganja.

U tematskom bloku “Superračunala u istraživanju i nastavi: Kako vam Srce može pomoći?“, svoje iskustvo u korištenju računalnih resursa Srca za potrebe istraživačkog rada na projektima, ali i u radu sa studentima podijelio je doc. Vladimir Brajković u izlaganju " Upotreba Galaxy platforme Srca u obradi genomskih podataka" (PPTX, 11MB). Galaxy platformu SRCA Padobran resursa prvenstveno koristi za obradu NGS sekvenci mitogenoma i genoma domaćih i divljih životinja, ali i arheo uzoraka, jer omogućuje brzo i pregledno stvaranje te povezivanje radnih tokova za kompletnu obradu sekvence uz lagano definiranje parametara resursa podnesenih poslova. Pored toga, brzi i siguran prijenos velikih podataka iz resursa Padobran i spremišta resursa Štampar u Galaxy platformu od velike je važnosti zbog veličine samih podataka za čiju su pohranu i obradu osobna računala potkapacitirana. Ovi bioinformatički alati za obradu sekvence i napredno računanje koriste se za potrebe analiza na dva HRZZ projekta:  PhenoGeno - “Responding to innovations in phenomics and genomics in dairy cattle breeding“, IP-2022-10-6914, 2023-2027 i Gabridge - “Bridging the Disciplinary Gap: Integrating Animal Genetics and Archaeology in Croatia“, IP-2022-10-8926, 2023-2027.Galaxy platformu SRCA u ovoj akademskog godini pod mentorstvom doc. Vladimira Brajkovića koristit će studenti u izradi diplomskog rada i za izradu stručnih projekata.

Na drugom po redu Nacionalnom tripartitnom sastanku Europskog oblaka za otvorenu znanost (EOSC), s ciljem unapređenja sustava otvorene znanosti i usklađivanja nacionalnih politika s politikama EU-a ove se godine posvetilo vještinama i kompetencijama znanstvenika i istraživača potrebnim za primjenu i razvoj otvorene znanosti i korištenje svih prednosti koje ona pruža (ResearchComp ). Istaknuta je potreba razvoja kompetentnih osoba –data stewards- za pomoć istraživačima sa podacima i upravama ustanova pri donošenju i provođenju politika vezanih uz otvorenu znanost. Pitanja su o kojima se raspravljalo na tripartitnom sastanku EOSC-a su: Kakva je stručna podrška na ustanovama kad je riječ o znanju upravljanja podacima, poznavanju primjene FAIR načela, korištenju alata za otvorenu znanost i otvoreni pristup, ali i poznavanju cjelokupnog okruženja EOSC i usluga koje su uključene u Europski oblak za otvorenu znanost, te koja je pri tome uloga ustanova i samih istraživača? Kako istraživačke politike mogu doprinijeti i kako osigurati financiranje za podršku znanstvenicima i istraživačima?

Uz predstavnike Europske Komisije, Sveučilišta u Ljubljani, Sveučilišta u Rijeci i Hrvatske zaklade za znanost, izv. prof. Dragica Šalamon izložila je iskustva Interdisciplinarne istraživačke skupine Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s fokusom na otvorene podatke: "Data literacy and open data: experiences from building capacity on open data research for University of Zagreb ". U izlaganju su iznesene smjernice za edukaciju podatkovne pismenosti iz aspekta otvorenih podataka u visokoškolskom obrazovanju proizašle iz Horizon projekta TODO uz osvrt na ishode učenja koji se odnose na otvorene podatke, a već su upisani u Hrvatski kvalifikacijski okvir za razine 4, 5 i 6. Najavljena je inicijativa Interdisciplinarne skupine Agronomskog fakulteta s fokusom na otvorene podatke  za donošenje institucijskih smjernica za otvorene podatke koje se odnose na otvorene i FAIR (i) sektorske podatke, (ii) istraživačke podatke i (iii) edukacijske sadržaje.

Fotogalerija

Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet na konferenciji dani e‑infrastrukture SRCE DEI 2024 Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet na konferenciji dani e‑infrastrukture SRCE DEI 2024 Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet na konferenciji dani e‑infrastrukture SRCE DEI 2024 Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet na konferenciji dani e‑infrastrukture SRCE DEI 2024

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.