Aktivnosti u promicanju etike

Radionice

S ciljem promicanja etike na Fakultetu Etičko povjerenstvo je u suradnji s Uredom za međunarodnu suradnju Agronomskog fakulteta organiziralo radionice za studente i nastavnike  od 08.-09.06.2017. godine. Predavač je bio prof. David Knauft sa Sveučilište Georgia iz  SAD, a teme radionica su bile: “Managing Ethical Issues in Higher Education: Policy into practice” i “What's wrong with cheating- how it can influence one's professional success”.

Etika i Simpozij agronoma

Etičko povjerenstvo je proširilo djelokrug djelovanja izvan Fakulteta te je u svrhu promicanja akademske čestitosti provelo anonimni upitnik o etici na sudionicima 48. Simpozija agronoma 2013. godine u Dubrovniku. Anonimni upitnik je ispunilo 90 sudionika Simpozija, od kojih je 72 (80 %) zaposleno u znanstvenim ustanovama, 10 iz državnih ustanova te 5 iz gospodarskih subjekata. Analizom odgovora o potrebi uvođenja tema o etici na znanstveno stručnim skupovima utvrđen je interes sudionika za uključivanjem etičkih tema u okviru postojećih sekcija, potreba organiziranja radionica i/ili okruglog stola. Od sudionika Simpozija koji su sudjelovali u ovom istraživanju, samo 7.8 % sudionika je potvrdno odgovorilo da su publicirali rad o etici u znanosti. Prema mišljenju 64.4 % sudionika na promicanju etike na visokim učilištima treba skrbiti posebno tijelo u ustanovi (povjerenstvo, radna skupina i sl.). U zborniku radova prvi puta su objavljena i predstavljena dva rada o etici  u autorstvu članova Etičkog povjerenstva Agronomskog fakulteta: dr. sc. Jerka Markovine i izv. prof. dr. sc. Romane Caput-Jogunica.

U sklopu 49. Simpozija agronoma, 17.02.2014. godine u Opatiji prvi puta je organiziran okrugli stol: “Etički trendovi u znanosti i nastavi''. Na okruglom stolu sudjelovalo je 30 sudionika Simpozija, a uvodno predavanje održala je doc. dr. sc. Vesnica Garašić, predsjednica Etičkog savjeta Sveučilišta u Zagrebu. Na temelju rasprave predloženi su zaključci okruglog stola:

  1. Potreba nastavka organiziranja aktivnosti o etici na znanstveno stručnim skupovima;
  2. Preporuka većeg angažiranja tijela na sveučilištima i sastavnicama koja su nadležna za etiku u dijelu koji se odnosi na promociju i edukaciju studenata, nastavnika i stručnih službi;
  3. Definiranje minimalnih standarda koje su obavezne provoditi sve sastavnice sveučilišta, a prema kriterijima akreditacije ustanova i prevenciji dosada utvrđenih učestalih neetičnih problema u akademskoj zajednici;
  4. Edukacija studenata putem nastavnih tema u postojećem nastavnom programu, izradom izbornog modula, završnih radova, ispitnih pitanja;
  5. Potreba dorade akata koji će omogućiti veće sankcioniranje težih neetičnih ponašanja u akademskoj zajednici.

Etika i nastava

Etičke vrijednosti i osnove profesionalne etike, studenti pojedinih prijediplomskih i diplomskih studijskih programa mogu upoznati u sklopu sljedećih modula: 

prijediplomski studij:

diplomski studij:

Projekti o etici

Sveučilište u Zagrebu je kao partner sudjelovalo u IPA 2008 projektu: “Improving the Capacity of the University System to Create a Framework for Preventing Discrimination and Corruption aimed at Improving Academin Integrity” (http://e-disco.ufzg.hr). Analizom odgovora studenata, utvrđen je nedostatak sustavne edukcije: “80-90% studenata koje je sudjelovalo u istraživanjima u sklopu ovog Projekta, smatra da je prepisivanje među studentima normalna pojava”. U zaključcima projekta navodi se da je studente potrebno podučiti o citiranju korištenih izvora te o pravilnom navođenju autorstva u pisanju studentskih radova, a u cilju izbjegavanja plagiranja kojeg definiramo kao prikazivanje tuđih djela ili nekih dijelova kao vlastitih.

Agronomski fakultet je sudjelovao u projektu „South East European Project on Policies for Academic Integrity“ (2016. godine).  U finalnom izvješću Projekta, Agronomski fakultet je prepoznat kao dobar primjer prakse u promicanju akademske čestitosti i integriteta (http://www.plagiarism.cz/seeppai/Final-report_SEEPPAI.pdf).

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.