Program cjeloživotnog obrazovanja „Grožđe i vino – od vinograda do stola“ 2025.
U TIJEKU: prijave i upisi na program stjecanja mikrokvalifikacije proizvodnja grožđa i vina na Sveučilištu u Zagrebu Agronomskom fakultetu.
- početak programa: 14. ožujka 2025.
- završetak programa: siječanj/veljača 2026.
Program osposobljavanja za stjecanje mikrokvalifikacije proizvodnja grožđa i vina dobio je pozitivno stručno mišljenje Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te je njegovo izvođenje odobreno rješenjem Ministarstva znanosti i obrazovanja.
Program je namijenjen onima koji se već bave proizvodnjom grožđa i vina, bilo amaterski ili profesionalno, ali i početnicima, odnosno svim zaljubljenicima koji samo uživaju u kušanju i razgovorima o vinu pa žele o njemu saznati više.
Edukaciju vode nastavnici Agronomskog fakulteta s dugogodišnjim iskustvom u obrazovanju odraslih, ali i praktičnim iskustvom u vinogradarstvu i vinarstvu.
Nakon završenog Programa polaznici će steći Uvjerenje o osposobljavanju za stjecanje mikrokvalifikacije proizvodnja grožđa i vina te usvojiti znanja o temama:
- Vinogradarstvo i vina svijeta: najvažnije vinogradarske zemlje i njihova vina
- Projektiranje i podizanje vinograda: ključni koraci
- Rezidba vinove loze – pravila zimskog i ljetnog reza
- Obrada i gnojidba
- Bolesti i štetnici na vinovoj lozi: kako ih prepoznati, kako ih spriječiti i liječiti
- Razmnožavanje vinove loze: cijepljenje i proizvodnja sadnog materijala
- Vinova loza i okolišni uvjeti: kako utječu na kvalitetu grožđa i vina
- Najvažnije svjetske i hrvatske sorte vinove loze: karakteristike i kakvoća vina
- Ekološka proizvodnja grožđa i vina
- Berba i prerada grožđa
- Proizvodnja vina: osnovne metode vinifikacije, različiti tipovi vina
- Bolesti i mane vina
- Kušanje i ocjena vina
- Enogastronomija: osnovna pravila o posluživanju i sljubljivanju vina i hrane
- Proizvodnja vinjaka i rakija
- Analiza troškova, marketing u vinarstvu