Program cjeloživotnog obrazovanja - „Grožđe i vino – od vinograda do stola”
Upisi u tijeku:
početak programa: 14. ožujka 2025.
završetak programa: siječanj/veljača 2026.
- Program osposobljavanja za stjecanje mikrokvalifikacije proizvodnja grožđa i vina - Program.pdf
Program na HZZ web stranici: poveznica - Stručno mišljenje ASOO o Programu za stjecanje mikrokvalifikacije proizvodnja grožđa i vina Mišljenje ASOO
- Rješenje MZOŠ o izvođenju Programa obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije proizvodnja grožđa i vina Rješenje.pdf
Program osposobljavanja za stjecanje mikrokvalifikacije proizvodnja grožđa i vina dobio je pozitivno stručno mišljenje Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te je njegovo izvođenje odobreno rješenjem Ministarstva znanosti i obrazovanja.
Program je namijenjen onima koji se već bave proizvodnjom grožđa i vina, bilo amaterski ili profesionalno, ali i početnicima, odnosno svim zaljubljenicima koji samo uživaju u kušanju i razgovorima o vinu pa žele o njemu saznati više.
Edukaciju vode nastavnici Agronomskog fakulteta s dugogodišnjim iskustvom u obrazovanju odraslih, ali i praktičnim iskustvom u vinogradarstvu i vinarstvu.
Nakon završenog Programa polaznici će steći Uvjerenje o osposobljavanju za stjecanje mikrokvalifikacije proizvodnja grožđa i vina te usvojiti znanja o temama:
- Vinogradarstvo i vina svijeta: najvažnije vinogradarske zemlje i njihova vina
- Projektiranje i podizanje vinograda: ključni koraci
- Rezidba vinove loze – pravila zimskog i ljetnog reza
- Obrada i gnojidba
- Bolesti i štetnici na vinovoj lozi: kako ih prepoznati, kako ih spriječiti i liječiti
- Razmnožavanje vinove loze: cijepljenje i proizvodnja sadnog materijala
- Vinova loza i okolišni uvjeti: kako utječu na kvalitetu grožđa i vina
- Najvažnije svjetske i hrvatske sorte vinove loze: karakteristike i kakvoća vina
- Ekološka proizvodnja grožđa i vina
- Berba i prerada grožđa
- Proizvodnja vina: osnovne metode vinifikacije, različiti tipovi vina
- Bolesti i mane vina
- Kušanje i ocjena vina
- Enogastronomija: osnovna pravila o posluživanju i sljubljivanju vina i hrane
- Proizvodnja vinjaka i rakija
- Analiza troškova, marketing u vinarstvu
Više o programu:
- Program je obujma 10 CSVET bodova i provodi se redovitom nastavom u ukupnom trajanju od 250 sati (98 sati teorijske nastave, 102 sata praktične nastave i 50 sati samostalnih aktivnosti polaznika) te nudi polaznicima uravnotežen odnos teorijskih i praktičnih znanja;
- Svaki mjesec, tijekom 10 mjeseci, održavat će se jedan tjedni blok nastave (predavanja/praktična nastava). Termini će biti unaprijed utvrđeni te će se nastava u pravilu održavati u popodnevnim/večernjim satima (teorijski dio), odn. subotom (praktični dio).
- Tematske cjeline pojedinih blokova nastave planirane su u najprikladnijem razdoblju godine, u skladu s tehnološkim zahvatima koji se tada provode u vinogradu i podrumu;
- Nastava će se odvijati na Fakultetu, a praktični dio na pokušalištu „Jazbina“ i na terenu (kod proizvođača grožđa i vina);
- Na kraju programa polaže se ispit pred stručnim povjerenstvom.
Uvjeti upisa:
- završena minimalno srednja škola
- navršenih minimalno 18 godina
- liječnička svjedodžba medicine rada
Cijena programa: 2.000,00 Eura (oslobođeno PDV-a, moguće obročno plaćanje). Troškove pohađanja programa moguće je u cijelosti pokriti vaučerom koji odobrava Hrvatski zavod za zapošljavanje https://vauceri.hzz.hr/katalog-vjestina/programi/proizvodnja-grozda-i-vina/
Za više informacija o programu kao i početku izvedbe, molimo javite se na sljedeće kontakte:
Prof. dr. sc. Edi Maletić, email: emaletic@agr.hr; 01/239 3918
Josipa Širić, mag. oec., email: jsiric@agr.hr; 01/239 3863