Program cjeloživotnog obrazovanja - „Grožđe i vino – od vinograda do stola” 2023.
„Grožđe i vino – od vinograda do stola“ naziv je programa cjeloživotnog obrazovanja (programa za obrazovanje odraslih) kojeg pokreće Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet.
Program je namijenjen onima koji se već bave proizvodnjom grožđa i vina, ali i svima zaljubljenicima koji samo uživaju u kušanju i razgovorima o vinu pa žele o njemu saznati više.
Program osposobljavanja za vinogradara i vinara je odobren od Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, te Ministarstva znanosti i obrazovanja. Namijenjen onima koji se već bave proizvodnjom grožđa i vina, bilo amaterski ili profesionalno, ali i početnicima, odn. svim zaljubljenicima koji samo uživaju u kušanju i razgovorima o vinu pa žele o njemu saznati više.
Edukaciju vode nastavnici Agronomskog fakulteta s dugogodišnjim iskustvom u obrazovanju odraslih, ali i praktičnim iskustvom u vinogradarstvu i vinarstvu.
Nakon završenog programa „Grožđe i vino – od vinograda do stola“ polaznici će steći Uvjerenje o osposobljavanju za poslove vinogradara i vinara, (upisuje se u radnu knjižicu) te usvojiti znanja o temama:
- Vinogradarstvo i vina svijeta: najvažnije vinogradarske zemlje i njihova vina
- Projektiranje i podizanje vinograda: ključni koraci
- Rezidba vinove loze – pravila zimskog i ljetnog reza
- Obrada i gnojidba
- Bolesti i štetnici na vinovoj lozi: kako ih prepoznati, kako ih spriječiti i liječiti
- Razmnožavanje vinove loze: cijepljenje i proizvodnja sadnog materijala
- Vinova loza i okolišni uvjeti: kako utječu na kvalitetu grožđa i vina
- Najvažnije svjetske i hrvatske sorte vinove loze: karakteristike i kakvoća vina
- Ekološka proizvodnja grožđa i vina
- Berba i prerada grožđa
- Proizvodnja vina: osnovne metode vinifikacije, različiti tipovi vina
- Bolesti i mane vina
- Kušanje i ocjena vina
- Enogastronomija: osnovna pravila o posluživanju i sljubljivanju vina i hrane
- Proizvodnja vinjaka i rakija
- Analiza troškova, marketing u vinarstvu
Više o programu:
- Program je ukupnog trajanja 200 nastavnih sati (88 sati teorijske i 112 sati praktične nastave) nudi polaznicima uravnotežen odnos teorijskih i praktičnih znanja;
- Svaki mjesec, tijekom 10 mjeseci, održavat će se jedan tjedni blok nastave (predavanja/praktična nastava). Termini će biti unaprijed utvrđeni te će se nastava u pravilu održavati u popodnevnim/večernjim satima (teorijski dio), odn. subotom (praktični dio).
- Tematske cjeline pojedinih blokova nastave planirane su u najprikladnijem razdoblju godine, u skladu s tehnološkim zahvatima koji se tada provode u vinogradu i podrumu;
- Nastava će se odvijati na Fakultetu, a praktični dio na pokušalištu „Jazbina“ i na terenu (kod proizvođača grožđa i vina);
- Početak izvedbe programa: 24. ožujka 2023. godine
- Završetak programa: siječanj/veljača 2024. godine
- Na kraju programa polaže se ispit pred stručnim povjerenstvom.
Uvjeti upisa:
- završena minimalno srednja škola
- navršenih minimalno 18 godina
Cijena programa: 1.000,00 Eura (oslobođeno PDV-a, moguće obročno plaćanje).
Za više informacija molimo javite se na sljedeće kontakte:
Prof. dr. sc. Edi Maletić email: emaletic@agr.hr; 01/4627 971
Sonja Stanić email: vitis@agr.hr; 01/4627 985