Laboratorij za umjeravanje vlagomjera za zrnje žitarica i sjemenki uljarica 

Laboratorij Zavoda za poljoprivrednu tehnologiju, skladištenje i transport

Osnovan je 1986. godine pri Institutu za mehanizaciju, tehnologiju i graditeljstvo u poljoprivredi Fakulteta poljoprivrednih znanosti (FPZ) kao uslužni laboratorij za ispitivanja tehničke ispravnosti, tipna odobrenja i umjeravanja, zakonski propisane mjerne točnosti (ispravnosti) za Savezni zavod za mjere i dragocjene kovine, Kontrole mjera Zagreb. Voditelj aktivnosti Laboratorija bio je Stjepan Pliestić. Reorganizacijom i promjenom imena Fakulteta, te osamostaljenjem Republike Hrvatske, a Rješenjem Ministarstva znanosti, tehnologije i informatike RH (klasa: 053-01/92-01/20, ur br: 533-04/1-92-2), 26. travnja 1992. postaje prvi i tada jedini potvrđeni Laboratorij za umjeravanje vlagomjera za zrnje žitarica i sjemenke uljarica Republičkog zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo. Odlukom prof. dr. sc. Zvonka Katića, predstojnika Zavoda za poljoprivrednu tehnologiju, skladištenje i transport Agronomskog fakulteta, 18. travnja 1992. za voditelja Laboratorija imenovan je Stjepan Pliestić, a tu dužnost obnaša i danas. Sukladno Rješenju Državnog  zavoda za mjeriteljstvo (klasa: UP/I-960-03/05-05/123; urbroj: 558-03/11-05-2), od 16. prosinca 2005. Laboratorij postaje ovlašteni servis br. 113., a Laboratorij je trenutno u statusu stručno-ekspertnog laboratorija za ekspertize i vještačenja.

Djelatnici Laboratorija izradili su prve službene dokumente u RH za vlagomjere: Naputak za postupanje u pregledu vlagomjera za zrnje žitarica i sjemenke uljarica, zatim Postupnik u pregledu vlagomjera za zrnje žitarica i sjemenke uljarica, te sudjelovali u izradi Pravilnika o tehničkim i mjeriteljskim zahtjevima za ovlašćivanje servisa za pripremu mjerila vlažnosti zrna žitarica i sjemenki uljarica za ovjeravanje. Tijekom postojanja u Laboratoriju je godišnje pregledano, ispitano i umjereno pedesetak vlagomjera većine tipova i vrsta koji se nalaze u uporabi u RH i EU.

Laboratorij, osim što se u njemu obavljaju poslovi stručno ekspertnog laboratorija za ekspertize i vještačenja služi i kao obrazovni laboratorij za studente i korisnike iz gospodarstva.

Voditelj laboratorija: 

prof. dr. sc. Stjepan Pliestić

Lokacija ureda: I. pavilijon, 1. kat, soba 011
telefon: +385 1 239 3840
e-mail: spliestic ( at ) agr.hr

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.