Laboratorij za senzorske analize poljoprivredno-prehrambenih proizvoda
Laboratorij za senzorske analize poljoprivredno-prehrambenih proizvoda potpuno je opremljena, jedinstvena i samostalna organizacijska jedinica Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta.
Laboratorij je osnovan u okviru projekta „Centar za sigurnost i kvalitetu hrane“ (KK.01.1.02.004) kojeg provodi Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ zajedno s Agronomskim fakultetom kao partnerom, a koji je sufinanciran od strane Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Senzorske (senzorne, osjetilne, organoleptičke) analize temelje se na upotrebi ljudskih osjetila u procjeni karakteristika hrane kao što su izgled, miris, okus, konzistencija, primjerenost, dopadljivost i drugo. Stoga se u većini tih analiza koriste prethodno educirani analitičari, a analize provode u standardiziranim i kontroliranim uvjetima rada. Tako je laboratorij opremljen s 10 individualnih boksova – radnih jedinica opremljenih s tabletima i softverskom podrškom za prikupljanje i obradu podataka, priručnim sudoperima i slavinama. U sklopu Laboratorija nalazi se i suvremeno opremljena kuhinja za pripremu hrane i uzoraka za analizu.
Laboratorij je orijentiran na znanstveno-istraživački rad i suradnju s proizvođačima i prerađivačima poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koji žele pristupiti tržištu na promišljen način. Pored tog, Laboratorij nudi usluge savjetovanja sa stručnjacima i njihovog angažmana za provedbu specifičnih senzorskih analiza, kao i provedbu stručnih i potrošačkih edukacija. Dodatno vrijedi istaknuti istraživanja o stavovima i navikama potrošača koja su vrijedni izvori informacija pri donošenju odluka o osmišljavanju ili razvoju proizvoda odnosno plasiranju proizvoda na tržište.
Voditelj laboratorija:
Lokacija ureda: II. paviljon, 2. kat, soba 052
telefon: +385 1 239 4005
e-mail: ikos ( at ) agr.hr