prof. dr. sc. Ivica Kos
Redoviti profesor
Odsjek za animalne znanosti
Zavod za specijalno stočarstvo
Lokacija ureda: 7. paviljon, bočni ulaz, prvi kat
Telefon/Mobitel: +385 1 239 4005
Email: ikos ( at ) agr.hr
Jezik komuniciranja: Hrvatski, Engleski, Češki
Termin konzultacija: petkom, po dogovoru
Akademske kvalifikacije
- 2006 - 2011: doktor znanosti
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
Fizikalno-kemijska i senzorna svojstva dalmatinskog pršuta različitih genotipova svinja - 2000 - 2006: diplomirani inženjer agronomije
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
Slobodni izbor krmiva i restriktivna hranidba u tovu zagorskih purana
Radno iskustvo
- 2006 - : Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
2019-sada: izvanredni profesor
2013-2019: docent
2011-2013: viši asistent
2006-2011: asistent
Nastava
- Gljivarstvo (169201)
- Znanstveno-istraživački rad u peradarstvu (173863)
- Fermentirani mesni proizvodi (197950)
- Kakvoća i prerada mesa (197688)
- Objekti i oprema u tehnologiji mesa (197943)
- Proizvodnja mlijeka i mesa kopitara (144553)
- Toplinski obrađeni mesni proizvodi (226293)
- Prerada mesa na OPG-u (143922)
- Senzorska analiza mesa i mesnih proizvoda (197953)
- Kakvoća mesa (246709)
- Sustavi proizvodnje i prerade mesa kopitara (226296)
- Istraživanje kakvoće mesa i mesnih proizvoda (242894)
Znanstveni interesi
- pokazatelji kakvoće mesa
- senzorna analiza animalnih proizvoda
- fermentirani mesni proizvodi
- trajni suhomesnati proizvodi
- sastav hrane
- stočarstvo
Usavršavanja
- 18.06.2017. - 25.06.2017.: European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) (stručno)
Knowledge Exchange and Business-Matching with Taiwan in the Meat Processing Sector - 17.10.2016. - 20.10.2016.: Mendel University in Brno Faculty of AgriSciences (Republika Češka) (nastavno)
Erasmus+ programme; akademska godina 2016/2017 - 13.10.2015. - 17.10.2015.: Mendel University in Brno Faculty of AgriSciences (Republika Češka) (nastavno)
Erasmus+ programme; akademska godina 2015/2016 - 01.07.2015. - 30.06.2016.: Mendel University in Brno Faculty of AgriSciences (Republika Češka) (mješovito)
Poslijedoktorsko jednogodišnje usavršavanje: senzorna analiza različitih prehrambenih proizvoda, profesionalne tehnike i tehnologije u proizvodnji mesnih i mliječnih proizvoda, sudjelovanje na znanstveno-stručnim ekskurzijama, konferencijama i seminarima, izvođenje nastave i sudjelovanje u nastavi, sudjelovanje i organizacija tematskih seminara i sajmova za proizvođače - 27.09.2014. - 29.09.2014.: Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske (stručno)
TAIEX: Expert Mission on beef/pig/sheep carcass classification - 17.04.2014. - 18.04.2014.: Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske (stručno)
TAIEX: Workshop on application of derogation for the establishments producing traditional products - 01.10.2012. - 06.10.2012.: GIZ – Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (Njemačka) (stručno)
Regional Marketing: Branding of Products and Regions - 09.09.2011. - 11.09.2011.: Centro Studi Assaggiatori, Brescia (Italija) (stručno)
Sensory Analysis for Panel Leader according to ISO 13300 - 04.12.2009. - 06.12.2009.: Centro Studi Assaggiatori, Brescia (Italija) (stručno)
Sensory Analysis for Expert Assessors according to ISO 8586 - 27.11.2009. - 20.03.2010.: Forum za slobodu odgoja, Zagreb (nastavno)
Seminar unaprjeđenja visokoškolske nastave „Aktivno učenje i kritičko mišljenje u visokoškolskoj nastavi“ u trajanju od 60 sati.
Projekti
znanstveni
Naziv projekta | Izvor financiranja | Trajanje | Uloga AFZ |
---|---|---|---|
Genetske, gospodarske i društvene interakcije programa očuvanja lokalnih pasmina | Hrvatska zaklada za znanost | 01.01.2021. - 31.12.2024. | koordinator |
Očuvanje mikrobne raznolikosti povezane s proizvodnjom tradicionalnih hrvatskih kobasica od mesa divljači: biotehnološka i sigurnosna karakterizacija | Hrvatska zaklada za znanost | 01.10.2014. - 30.09.2017. | koordinator |
nastavni
Naziv projekta | Izvor financiranja | Trajanje | Uloga AFZ |
---|---|---|---|
Unapređenje stručne prakse na preddiplomskim i diplomskim studijima Agronomskog fakulteta | Europski socijalni fond | 09.03.2020. - 09.03.2023. | koordinator |
sveučilišna potpora
Naziv projekta | Izvor financiranja | Trajanje | Uloga AFZ |
---|---|---|---|
Karakterizacija i uskladba genotipa, fenotipa i tehnologija proizvodnje | Sveučilište u Zagrebu | 01.01.2017. - 31.12.2017. | koordinator |
Karakterizacija proizvodnih i genetskih odlika domaćih životinja u Republici Hrvatskoj | Sveučilište u Zagrebu | 01.01.2016. - 31.12.2016. | koordinator |
Valorizacija fenotipa i genotipa hrvatskih autohtonih pasmina domaćih životinja | Sveučilište u Zagrebu | 01.01.2015. - 31.12.2015. | koordinator |
Procjena uzgojnih vrijednosti za svojstva kakvoće mesa | Sveučilište u Zagrebu | 01.01.2014. - 31.12.2014. | koordinator |
Publikacije
- Lešić, T., Vulić, A., Vahčić, N., Šarkanj, B., Hengl, B., Kos, I., Polak, T., Kudumija, N. & Pleadin, J. (2022) The occurrence of five unregulated mycotoxins most important for traditional dry-cured meat products. Toxins, 14, 476, 16 doi:10.3390/toxins14070476.
- Širić, I., Kumar, P., Eid, E., Bachheti, A., Kos, I., Bedeković, D., Mioč, B. & Humar, M. (2022) Occurrence and Health Risk Assessment of Cadmium Accumulation in Three Tricholoma Mushroom Species Collected from Wild Habitats of Central and Coastal Croatia. Journal of fungi, 8, 1-13.
- Kos, I., Pleadin, J., Lešić, T., Dergestin Bačun, L., Polak, T., Vnučec, I., Bendelja Ljoljić, D. & Vahčić, N. (2022) Sensory profile and likeability of Croatian traditional dry meat products from different regions. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 24 (3), 238-248 doi:10.31727/m.24.3.4.
- Lešić, T., Vahčić, N., Kos, I., Zadravec, M., Milićević, D., Perković, I., Listeš, E. & Pleadin, J. (2021) The Influence of Surface Mycobiota on Sensory Properties of “Istarski pršut” and “Dalmatinski pršut”. Processes, 9, 1-15.
- Kos, I., Škrlec, A., Janječić, Z., Bedeković, D., Bendelja Ljoljić, D., Kiš, G. & Vnučec, I. (2021) Effect of partial replacement of NaCl with KCl on physical and sensory traits of dry-cured loin. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 23 (5), 389-399.
- Kljak, K., Carović-Stanko, K., Kos, I., Janječić, Z., Kiš, G., Duvnjak, M., Safner, T. & Bedeković, D. (2021) Plant Carotenoids as Pigment Sources in Laying Hen Diets: Effect on Yolk Color, Carotenoid Content, Oxidative Stability and Sensory Properties of Eggs. Foods, 10 (4), 721, 15 doi:10.3390/foods10040721.
Bibliografija (CROSBI): https://www.bib.irb.hr/pregled/znanstvenici/288074?
Google Scholar: https://scholar.google.hr/citations?user=NuA5wCQAAAAJ&hl=en
Ostale znanstvene i stručne aktivnosti
- 2017 - : Sveučilište u Zagrebu Vijeće biotehničkog područja
Član Vijeća - 2012 - : Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske
Član Stručno-operativne radne skupine za provedbu nacionalnog postupka zaštite naziva oznaka izvornosti, oznaka zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnih specijaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za kategoriju 1.2. Mesni proizvodi - 2011 - 2021: GUSTUS Udruga senzornih analitičara
Član Upravnog odbora - 2021 - : GUSTUS Udruga senzornih analitičara
Potpredsjednik Udruge