izv. prof. dr. sc. Ivica Kos

Izvanredni profesor
Odsjek za animalne znanosti
Zavod za specijalno stočarstvo
Lokacija ureda: 7. paviljon, kat - Senzorski laboratorij
Email: ikos ( at ) agr.hr
Jezik komuniciranja: hrvatski, engleski, češki
Termin konzultacija: petak od 12 do 14 (potrebno najaviti e-mailom)
Akademske kvalifikacije
- 2006 - 2011: doktor znanosti
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
Fizikalno-kemijska i senzorna svojstva dalmatinskog pršuta različitih genotipova svinja - 2000 - 2006: diplomirani inženjer agronomije
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
Slobodni izbor krmiva i restriktivna hranidba u tovu zagorskih purana
Radno iskustvo
- 2006 - : Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
2019-sada: izvanredni profesor
2013-2019: docent
2011-2013: viši asistent
2006-2011: asistent
Nastava
- Gljivarstvo (169201)
- Znanstveno-istraživački rad u peradarstvu (173863)
- Fermentirani mesni proizvodi (197950)
- Kakvoća i prerada mesa (197688)
- Objekti i oprema u tehnologiji mesa (197943)
- Proizvodnja mlijeka i mesa kopitara (144553)
- Toplinski obrađeni mesni proizvodi (226293)
- Prerada mesa na OPG-u (143922)
- Senzorska analiza mesa i mesnih proizvoda (197953)
- Kakvoća mesa (10007)
- Sustavi proizvodnje i prerade mesa kopitara (226296)
Znanstveni interesi
- pokazatelji kakvoće mesa
- senzorna analiza animalnih proizvoda
- fermentirani mesni proizvodi
- trajni suhomesnati proizvodi
- sastav hrane
- stočarstvo
Usavršavanja
- 18.06.2017. - 25.06.2017.: European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) (stručno)
Knowledge Exchange and Business-Matching with Taiwan in the Meat Processing Sector - 17.10.2016. - 20.10.2016.: Mendel University in Brno Faculty of AgriSciences (Republika Češka) (nastavno)
Erasmus+ programme; akademska godina 2016/2017 - 13.10.2015. - 17.10.2015.: Mendel University in Brno Faculty of AgriSciences (Republika Češka) (nastavno)
Erasmus+ programme; akademska godina 2015/2016 - 01.07.2015. - 30.06.2016.: Mendel University in Brno Faculty of AgriSciences (Republika Češka) (mješovito)
Poslijedoktorsko jednogodišnje usavršavanje: senzorna analiza različitih prehrambenih proizvoda, profesionalne tehnike i tehnologije u proizvodnji mesnih i mliječnih proizvoda, sudjelovanje na znanstveno-stručnim ekskurzijama, konferencijama i seminarima, izvođenje nastave i sudjelovanje u nastavi, sudjelovanje i organizacija tematskih seminara i sajmova za proizvođače - 27.09.2014. - 29.09.2014.: Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske (stručno)
TAIEX: Expert Mission on beef/pig/sheep carcass classification - 17.04.2014. - 18.04.2014.: Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske (stručno)
TAIEX: Workshop on application of derogation for the establishments producing traditional products - 01.10.2012. - 06.10.2012.: GIZ – Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (Njemačka) (stručno)
Regional Marketing: Branding of Products and Regions - 09.09.2011. - 11.09.2011.: Centro Studi Assaggiatori, Brescia (Italija) (stručno)
Sensory Analysis for Panel Leader according to ISO 13300 - 04.12.2009. - 06.12.2009.: Centro Studi Assaggiatori, Brescia (Italija) (stručno)
Sensory Analysis for Expert Assessors according to ISO 8586 - 27.11.2009. - 20.03.2010.: Forum za slobodu odgoja, Zagreb (nastavno)
Seminar unaprjeđenja visokoškolske nastave „Aktivno učenje i kritičko mišljenje u visokoškolskoj nastavi“ u trajanju od 60 sati.
Projekti
znanstveni
Naziv projekta | Izvor financiranja | Trajanje | Uloga AFZ |
---|---|---|---|
Genetske, gospodarske i društvene interakcije programa očuvanja lokalnih pasmina | Hrvatska zaklada za znanost | 01.01.2021. - 31.12.2024. | koordinator |
Očuvanje mikrobne raznolikosti povezane s proizvodnjom tradicionalnih hrvatskih kobasica od mesa divljači: biotehnološka i sigurnosna karakterizacija | Hrvatska zaklada za znanost | 01.10.2014. - 30.09.2017. | koordinator |
nastavni
Naziv projekta | Izvor financiranja | Trajanje | Uloga AFZ |
---|---|---|---|
Unapređenje stručne prakse na preddiplomskim i diplomskim studijima Agronomskog fakulteta | Europski socijalni fond | 09.03.2020. - 09.03.2023. | koordinator |
sveučilišna potpora
Naziv projekta | Izvor financiranja | Trajanje | Uloga AFZ |
---|---|---|---|
Karakterizacija i uskladba genotipa, fenotipa i tehnologija proizvodnje | Sveučilište u Zagrebu | 01.01.2017. - 31.12.2017. | koordinator |
Karakterizacija proizvodnih i genetskih odlika domaćih životinja u Republici Hrvatskoj | Sveučilište u Zagrebu | 01.01.2016. - 31.12.2016. | koordinator |
Valorizacija fenotipa i genotipa hrvatskih autohtonih pasmina domaćih životinja | Sveučilište u Zagrebu | 01.01.2015. - 31.12.2015. | koordinator |
Procjena uzgojnih vrijednosti za svojstva kakvoće mesa | Sveučilište u Zagrebu | 01.01.2014. - 31.12.2014. | koordinator |
Publikacije
- Langová, R., Jůzl, M., Cwiková, O. & Kos, I. (2020) Effect of Different Method of Drying of Five Varieties Grapes (Vitis vinifera L.) on the Bunch Stem on Physicochemical, Microbiological, and Sensory Quality. Foods, 9 (9), 1183, 15 doi:10.3390/foods9091183.
- Lešić, T., Vahčić, N., Kos, I., Zadravec, M., Sinčić Pulić, B., Bogdanović, T., Petričević, S., Listeš, E., Škrivanko, M. & Pleadin, J. (2020) Characterization of Traditional Croatian Household-Produced Dry-Fermented Sausages. Foods, 9, 1-19 doi:10.3390/foods9080990.
- Mrkonjić Fuka, M., Žgomba Maksimović, A., Hulak, N., Kos, I., Marušić Radovčić, N., Jurić, S., Tanuwidjaja, I., Karolyi, D. & Vinceković, M. (2020) The survival rate and efficiency of non- encapsulated and encapsulated native starter cultures to improve the quality of artisanal game meat sausages. Journal of food science and technology. doi:10.1007/s13197-020-04587-z.
- Kos, I., Sinčić Pulić, B., Gorup, D. & Kaić, A. (2019) Sensory profiles of artisanal smoked dry-cured ham as affected by production season. Journal of Central European agriculture, 20 (4), 1089-1098 doi:10.5513/JCEA01/20.4.2431.
- Žgomba Maksimović, A., Zunabovic-Pichler, M., Kos, I., Mayrhofer, S., Hulak, N., Domig, K. & Mrkonjić Fuka, M. (2018) Microbiological hazards and potential of spontaneously fermented game meat sausages : A focus on lactic acid bacteria diversity. Lebensmittel-wissenschaft und-technologie-food science and technology, 89, 418-426. doi:10.1016/j.lwt.2017.11.017.
- Kos, I., Bedeković, D., Širić, I., Vnučec, I., Pećina, M., Glumpak, A. & Carović Stanko, K. (2017) Technological characterization and consumer perception of dry fermented game sausages with bay leaf (Laurus nobilis L.) essential oil. Journal of Central European Agriculture, 18 (4),794-805. doi:10.5513/JCEA01/18.4.1961
Bibliografija (CROSBI): https://www.bib.irb.hr/pregled/znanstvenici/288074?
Google Scholar: https://scholar.google.hr/citations?user=NuA5wCQAAAAJ&hl=en
Ostale znanstvene i stručne aktivnosti
- 2017 - : Sveučilište u Zagrebu Vijeće biotehničkog područja
Član Vijeća - 2012 - : Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske
Član Stručno-operativne radne skupine za provedbu nacionalnog postupka zaštite naziva oznaka izvornosti, oznaka zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnih specijaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za kategoriju 1.2. Mesni proizvodi - 2011 - : GUSTUS Udruga senzornih analitičara
Član Upravnog odbora - 2021 - : GUSTUS Udruga senzornih analitičara
Potpredsjednik Udruge