Ponašanje potrošača na tržištima hrane (197702)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Cilj predmeta je upoznati studente/ice s teorijskim postavkama sljedećih programskih dijelova: čimbenici ponašanja potrošača, životni stilovi i potrošački izbori, proces donošenja odluka potrošača, djelovanje marketinga i medija na ponašanje potrošača na tržištu hrane. Kroz terensku nastavu, te izradu seminarskog rada, studenti/ce će pokazati praktičnu primjenu usvojenih teorijskih znanja.
Vrsta predmeta
- Diplomski studij / Agrobiznis i ruralni razvitak (Izborni predmet, 3. semestar, 2. godina)
ECTS: 6.00
Engleski jezik: R2
E-učenje: R2
Sati nastave: 60
Predavanja: 40
Auditorne vježbe: 6
Seminar: 14
Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Izvođač seminara
Ocjenjivanje
Dovoljan (2):
Dobar (3):
Vrlo dobar (4):
Izvrstan (5):
Opće kompetencije
Studenti će steći temeljna znanja o ponašanju potrošača na tržištima hrane, znati će objasniti utjecaj društvenih i osobnih čimbenika te razlikovati životne stilove potrošača. Analitičnost, kritičko mišljenje, sposobnost rada u timu.
Oblici nastave
- Predavanja
- Auditorne vježbe
- Konzultacije
- Terenske vježbe
- Seminari
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
Objasniti utjecaj društvenih čimbenika na ponašanje potrošača | Kolokvij 1, pismeni ispit, seminarski rad |
Objasniti utjecaj osobnih čimbenika na ponašanje potrošača | Kolokvij 1, pismeni ispit, seminarski rad |
Opisati psihološke procese koji utječu na ponašanje potrošača | Kolokvij 1, pismeni ispit, seminarski rad |
Razlikovati životne stilove potrošača | Kolokvij 2, pismeni ispit, seminarski rad |
Razumjeti proces donošenja odluka potrošača | Kolokvij 2, pismeni ispit, seminarski rad |
Analizirati, interpretirati i prezentirati rezultate istraživanja | Seminarski rad |
Način rada
Obveze nastavnika
Održavanje predavanja
Pomoć pri izradi seminarskih radova
Ocjenjivanje studentskih seminara i ispit
Obveze studenta
Sudjelovanje u nastavi
Izrada seminarskog rada
Tjedni plan nastave
- Uvodno predavanje
- Ponašanje potrošača
- Kultura i subkultura kao čimbenici ponašanja potrošača
- Obitelj i društvene grupe kao čimbenici ponašanja potrošača
- Motivacija i percepcija kao čimbenici ponašanja potrošača
- Afektivni čimbenici ponašanja potrošača
- Učenje potrošača
- Ličnost; Stvaranje i mijenjanje stavova potrošača
- Kolokvij I
- Životni stilovi i potrošački izbori
- Proces donošenja odluka potrošača
- Djelovanje marketinga na ponašanje potrošača na tržištu hrane
- Djelovanje medija na ponašanje potrošača na tržištu hrane
- Terenska nastava
- Kolokvij II i Sistematizacija znanja i završno predavanje
Preduvjeti
- Istraživanje tržišta (132881)
Obvezna literatura
- Kesić, T. (2006). Ponašanje potrošača. 2. izmijenjeno i dopunjeno izdanje, Opinio, Zagreb
- Schiffman, L.G., Kanuk, L.L. (2004). Ponašanje potrošača. 7. izdanje, MATE d.o.o., Zagreb
- Shepherd, R. i Raats, M. (2006). The Psychology of food choice, CAB International
Preporučena literatura
- Solomon, M.R., Bamossy, G., Askegaard, S., Hogg, M.K. (2015). Ponašanje potrošača Europska slika. 4. izdanje, Mate d.o.o., Zagreb
Sličan predmet na srodnim sveučilištima
- Consumer Behavior - Die Technische Universität München
- Consumer Behaviour - Norwegian University of Science and Technology