Ispiši

Hranidba akvatičnih organizama (246751)

Nositelj predmeta

Opis predmeta

Polaznici predmeta Hranidba akvatičnih organizama na poslijediplomskom specijalističkom studiju će se upoznati s metodama proučavanja prirodne ishrane riba i drugih organizama u kopnenim vodama i moru, kao i hranidbe u različitim oblicima akvakulture (marikultura, ciprinikultura, salmonikultura). Upoznati će se s metodama određivanja kondicije riba (Fultonov indeks) te njihovim dužinsko-masenim odnosima u prirodnom okruženju ili uzgoju. Obraditi će se metode i tehnike izrade industrijske (komercijalne) riblje hrane, metode izračunavanja hranidbenih tablica i tehnike hranjenja te način induciranja stvaranja prirodne hrane na slatkovodnim ribnjačarstvima. Navesti će se i metode te postupci u pripremi, izvedbi te obradi podataka hranidbenih istraživanja. Dodatno, studenti će dobiti praktični uvid u fizikalno-kemijske metode mjerenja sadržaja hranjivih tvari u biološkim uzorcima (hrane, vode, tkiva, i animalnih proizvoda), metode određivanja probavljivosti, metode procjene metabolizma i bilance tvari i energije, te metode procjene sastava tijela životinja.

Vrsta predmeta

  • Poslijediplomski studij / Specijalistički studij / Ribarstvo (Obvezni predmet, 1. semestar, 1. godina)

ECTS: 4.00

Sati nastave: 20
Predavanja: 6
Laboratorijske vježbe: 7
Seminar: 7

Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Izvođač seminara
Ocjenjivanje

Dovoljan (2):
Dobar (3):
Vrlo dobar (4):
Izvrstan (5):

Oblici nastave

  • Predavanja
  • Laboratorijske vježbe
  • Seminari

Obvezna literatura

  1. Bogut, I. i sur. (2016): Hranidba riba. HAZU BiH, Sveučilište u Mostaru, UNIZG, Mostar, 559 pp.
  2. Treer, T., Safner, R., Aničić, I., Lovrinov, M. (1995) Ribarstvo. Globus, Zagreb, 464 pp.
  3. Bogut, I, Horvath, L., Adamek, Z., Katavić, I. (2006): Ribogojstvo. Poljoprivredni fakultet Osijek, 523 pp.

Preporučena literatura

  1. Halver, J. E., Hardy, R. W. (2002): Fish Nutrition (3rd Edition) Academic Press, New York, 500 pp.
  2. Lim, C., Webster, C.D. (2001): Nutrition and Fish Health. Food Products Press®. New York, 365 pp.
  3. Grbeša, D. (2004): Metode procjene i tablice kemijskog sastava i hranjive vrijednosti krepkih krmiva, Zagreb, Hrvatsko agronomsko društvo, 2004.
  4. Odabrani članci znanstvenog časopisa Aquaculture Nutrition.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.