Ispiši

Hidrokemija s osnovama hidrofizike (9006)

Nositelj predmeta

Opis predmeta

Fizikalne osobine kopnenih voda i mora – agregatna stanja, gustoća i viskozitet, površinski napon i parcijalni pritisci, apsorpcija plinova, solucija i suspenzija krutih tvari, latentne topline, isparavanje i talenje, specifične topline kod triju agregatnih stanja, te agregatna stanja vode kod ekstremno visokih pritisaka. Kemijske osobine vode – kemijski sastav kopnenih voda i mora, molekula vode, njezina građa i kemijske veze, polarnost molekula vode, kemijske ionske reakcije, disocijacija, ionizacija, pH, puferno djelovanje, te hidroliza. Kemijski procesi i postupci u akvakulturi. Pročišćavanje onečišćenih voda. Analitika vode – plinovi u vodi, tvrdoća vode. Laboratorijsko određivanje kvalitete vode – slobodni kisik, BPK5, KPK, alkalinitet, aciditet, isparni ostatak, nitrati, fosfati, nitriti, mikroelementi i dr. Plinska kromatografija, kolorimetrija, UV i IR spektrofotometrija, tankoslojna kromatografija, tekućinska kromatografija i dr. analitičke metode.

Vrsta predmeta

  • Poslijediplomski studij / Specijalistički studij / Ribarstvo (Obvezni predmet, 1. semestar, 1. godina)

ECTS: 4.00

Sati nastave: 20
Predavanja: 6
Laboratorijske vježbe: 8
Seminar: 6

Izvođač vježbi
Izvođač seminara
Ocjenjivanje

Dovoljan (2):
Dobar (3):
Vrlo dobar (4):
Izvrstan (5):

Oblici nastave

  • Predavanja
  • Laboratorijske vježbe
  • Seminari

Obvezna literatura

  1. Novoselić D. (2006): Ekologija i zaštita voda, U: Bogut I. (ur.) Biologija riba. Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku & Sveučilište u Mostaru.
  2. Katavić I. (2006): More kao uzgojni medij, , U: Bogut I. (ur.) Ribogojstvo. Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku & Sveučilište u Mostaru.
  3. Treer T, Safner R., Aničić & Lovrinov M. (1995): Ribarstvo. Globus, Zagreb
  4. Mihanović B. & Perina I. (1982): Fizikalno i kemijsko ispitivanje zagađenosti vode, Školska knjiga, Zagreb

Preporučena literatura

  1. Cole G. A. (1983): Textbook of Limnology. Mosby Co., St. Louis
  2. Boyd C. E. (1982): Water Quality Management for Pond Fish Culture. Elsevier, Amsterdam

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.