Ispiši

Mikrobiologija voda (246777)

Nositelj predmeta

Opis predmeta

U okviru ovog predmeta studenti će biti informirani o različitim vodenim sredinama i mikroorganizmima koji se u svakoj od tih sredina nalaze. Poseban naglasak će biti na onečišćenju vodenih sredina, a raspravit će se i različiti postupci za pročišćavanje i obradu otpadnih voda s pomoću kojih se dobiva čista voda. U okviru dijela vježbi, studenti će biti upućeni u niz laboratorijskih testova koji se koriste za određivanje zdravstvene ispravnosti vode. Isto tako, biti će opisani i neki mikroorganizmi koji pridonose stvaranju ekologije vode i tla.
Mikrobiologija more; raspored mikroorganizama u morskim sredinama; horizontalni raspored u obalnoj zoni, u priobalnoj zoni i pučinskoj zoni; vertikalni raspored u pelagijskoj i bentosnoj zoni (zona morskog dna i morskog mulja); kontaminacija morskih voda mikroorganizmima; mikrobiologiji slatkih voda, jezera, rijeka, slatkovodnih ribnjaka; tipovi kontaminacija voda; određivanje kontaminacije; mikrobne kontaminacije; utjecaj fizikalnih, kemijskih i bioloških čimbenika na mikroorganizme u vodenim sredinama; uloga mikroorganizama u kruženju tvari i energije u vodenim sredinama; bakteriološka kontrola vodenih sredina; metode za dokazivanje koliformnih bakterija; standardne metode za određivanje broja živih bakterija IMV i C reakcije i interpretacija tih reakcija; određivanje ureaze; dokazivanje tvorbe H2S u podlozi; dokazivanje bakterija iz roda Salmonella, Proteus, Staphylococcus; katalaza test; koagulaza test; biotehnologija otpadnih voda i mulja.

Vrsta predmeta

  • Poslijediplomski studij / Specijalistički studij / Ribarstvo (Izborni predmet, 2. semestar, 1. godina)

ECTS: 4.00

Sati nastave: 20
Predavanja: 6
Laboratorijske vježbe: 8
Seminar: 6

Izvođač predavanja
Ocjenjivanje

Dovoljan (2):
Dobar (3):
Vrlo dobar (4):
Izvrstan (5):

Oblici nastave

  • Predavanja
  • Seminari
  • Vježbe

Obvezna literatura

  1. Rheinmeier G. (1971): Aquatic microbiology
  2. Smith J. (2002): Microbiology of Marine & Freshwater Environments
  3. Duraković S. i sur. (2002): Moderna mikrobiologija namirnica
  4. Baker K. H., Herson D. S. (1994): Bioremediation

Preporučena literatura

  1. Duraković S. i sur. (1996): Primijenjena mikrobiologija

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.