Tehnologija uzgoja i čuvanja plodova voćnih vrsta na mediteranskom području (228260)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Cilj predmeta je osposobiti studente za uspješan uzgoj voćnih vrsta na mediteranskom području primjenom suvremenih tehnologija uzgoja, te čuvanje njihovih plodova za produženu prisutnost na tržištu i vansezonsku konzumaciju.
Vrsta predmeta
- Diplomski studij / Mediteranska poljoprivreda (Obvezni predmet, 1. semestar, 1. godina)
ECTS: 3.00
Engleski jezik: R2
E-učenje: R2
Sati nastave: 30
Predavanja: 30
Izvođač predavanja
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60%
Dobar (3): 70%
Vrlo dobar (4): 80%
Izvrstan (5): 90%
Uvjeti za dobivanje potpisa
Redovito pohađanje nastave.
Oblici nastave
- Predavanja
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
Samostalno odabrati voćne vrste koje se mogu uspješno uzgajati na određenoj lokaciji. | Usmeni ispit |
Preporučiti adekvatnu tehnologiju uzgoja sukladno zahtjevima vrste(sorta, podloga, uzgojni oblik, agro- i pomotehnički zahvati). | Usmeni ispit |
Prepoznati i primjeniti prikladne tehnologije čuvanja plodova. | Usmeni ispit |
Tjedni plan nastave
- Uvod, značaj suvremenih tehnologija uzgoja voća na Mediteranu
- Uzorkovanje tla i biljnog materijala u voćarskoj proizvodnji
- Prilagodba tehnologije uzgoja prema agroekološkim uvjetima i zahtjevima vrste
- Sustavi uzgoja voćaka
- Folijarna ishrana voćarskih kulutra
- Tehnologija uzgoja voćaka
- Tehnologija uzgoja voćaka
- Dozrijevanje plodova i rok berbe
- Berba plodova
- Manipulacija i pakiranje plodova
- Pregled tehnologija čuvanja plodova voćaka
- Pregled tehnologija čuvanja plodova voćaka
- Tehnologije čuvanja plodova po vrstama
- Tehnologije čuvanja plodova po vrstama
- Fiziološki poremećaju tijekom čuvanja plodova
Obvezna literatura
- Westwood, M. N. 1995. Temperate-zone pomology, physiology and culture, Third edition, Timber Press, Portland, Oregon
- Jackson, DI; Looney, N. Temperate and Subtropical Fruit Production. Wallingford, UK: CABI, 1999.
- A. Keith Thompson. Controlled Atmosphere Storage of Fruits and Vegetables. 2nd edition. Wallingford, UK: CABI, 2010.