Ispiši

Tehnologija uzgoja i čuvanja plodova voćnih vrsta na mediteranskom području (228260)

Nositelj predmeta

Opis predmeta

Cilj predmeta je osposobiti studente za uspješan uzgoj voćnih vrsta na mediteranskom području primjenom suvremenih tehnologija uzgoja, te čuvanje njihovih plodova za produženu prisutnost na tržištu i vansezonsku konzumaciju.

Vrsta predmeta

ECTS: 3.00

Engleski jezik: R2

E-učenje: R2

Sati nastave: 30
Predavanja: 30

Izvođač predavanja
Ocjenjivanje

Dovoljan (2): 60%
Dobar (3): 70%
Vrlo dobar (4): 80%
Izvrstan (5): 90%

Uvjeti za dobivanje potpisa

Redovito pohađanje nastave.

Oblici nastave

  • Predavanja

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja Način provjere
Samostalno odabrati voćne vrste koje se mogu uspješno uzgajati na određenoj lokaciji. Usmeni ispit
Preporučiti adekvatnu tehnologiju uzgoja sukladno zahtjevima vrste(sorta, podloga, uzgojni oblik, agro- i pomotehnički zahvati). Usmeni ispit
Prepoznati i primjeniti prikladne tehnologije čuvanja plodova. Usmeni ispit

Tjedni plan nastave

  1. Uvod, značaj suvremenih tehnologija uzgoja voća na Mediteranu
  2. Uzorkovanje tla i biljnog materijala u voćarskoj proizvodnji
  3. Prilagodba tehnologije uzgoja prema agroekološkim uvjetima i zahtjevima vrste
  4. Sustavi uzgoja voćaka
  5. Folijarna ishrana voćarskih kulutra
  6. Tehnologija uzgoja voćaka
  7. Tehnologija uzgoja voćaka
  8. Dozrijevanje plodova i rok berbe
  9. Berba plodova
  10. Manipulacija i pakiranje plodova
  11. Pregled tehnologija čuvanja plodova voćaka
  12. Pregled tehnologija čuvanja plodova voćaka
  13. Tehnologije čuvanja plodova po vrstama
  14. Tehnologije čuvanja plodova po vrstama
  15. Fiziološki poremećaju tijekom čuvanja plodova

Obvezna literatura

  1. Westwood, M. N. 1995. Temperate-zone pomology, physiology and culture, Third edition, Timber Press, Portland, Oregon
  2. Jackson, DI; Looney, N. Temperate and Subtropical Fruit Production. Wallingford, UK: CABI, 1999.
  3. A. Keith Thompson. Controlled Atmosphere Storage of Fruits and Vegetables. 2nd edition. Wallingford, UK: CABI, 2010.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.