Ekološko maslinarstvo (144412)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Uspješan rad u ekološkom maslinarstvu zahtijeva temeljito poznavanje agro- i elaiotehnike u masliniku. Počevši od odabira prikladnog terena za podizanje ekološkog maslinika, odabira sorte, razmaka sadnje te primjeni glavnih agro- i elaiotehničkih mjera prema godišnjem ciklusu rasta i razvoja masline. S obzirom na specifičnosti pojedinih agro- i elaiotehničkih zahvata koje je potrebno primijeniti u ekološkoj proizvodnji masline posebno je dat akcenat na stjecanje znanja iz ishrane i zaštite masline, te poznavanje pravilnika za prelazak na ekološku proizvodnju i podizanje novih ekoloških maslinika.
Stječu se vještine u odabiru lokacija za podizanje ekološkog maslinika s obzirom na prikladnost pedo-klimatskih uvjeta i vještine u primjeni tehnologija za proizvodnju ekoloških djevičanskih maslinovih ulja.
Praktičnim vježbama stječu se vještine iz područja poznavanja i razlikovanja sorata te odabiru prikladnog roka berbe kod tehnologija proizvodnje ekoloških ekstra djevičanskih ulja i njihove valorizacije organoleptičkom metodom ( IOOC).
Polaganje ispita provodi se usmenim putem uz prethodnu provjeru znanja pismenim testom, evidencijom o izlaganju seminarskog rada i urednosti pohađanja nastave.
Vrsta predmeta
- Diplomski studij / Hortikultura / Vinogradarstvo i vinarstvo (Izborni predmet, 3. semestar, 2. godina)
- Diplomski studij / Hortikultura / Voćarstvo (Izborni predmet, 3. semestar, 2. godina)
- Diplomski studij / Ekološka poljoprivreda i agroturizam (Izborni predmet, 3. semestar, 2. godina)
ECTS: 6.00
Engleski jezik: R1
E-učenje: R1
Sati nastave: 60
Predavanja: 36
Laboratorijske vježbe: 8
Seminar: 8
Terenske vježbe: 8
Izvođač predavanja
- prof. dr. sc. Đani Benčić
- prof. dr. sc. Ivica Kisić
- prof. dr. sc. Božena Barić
- prof. dr. sc. Lepomir Čoga
Izvođač vježbi
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60-70%
Dobar (3): 71-80%
Vrlo dobar (4): 81--90%
Izvrstan (5): 91-100%
Opće kompetencije
Predmet osposobljava studente za primjenu osnovnih tehnologija u ekološkom maslinarstvu u cilju proizvodnje visokokvalitetnog ekološkog ekstra djevičanskog maslinovog ulja te ovladavaju osnovama u vještini primjeni reza na mladim i starim maslinama te specifičnostima u obavljanju gnojidbe i zaštite ekoloških maslinika.
Stječu znanja o odabiru prikladnih lokacija za podizanje ekološkog maslinika masline te osnove znanja iz područja senzorskih i kemijskih karakteristika ekoloških djevičanskih maslinovih ulja.
Ova znanja studente osposobljavaju u otkrivanju aktualne stručne i znanstvene problematike iz područja ekološkog maslinarstva i ekoloških djevičanskih maslinovih ulja za nastavak studija na doktorskom ili specijalističkom studiju.
Oblici nastave
- Predavanja
- Laboratorijske vježbe
U sklopu laboratorijskih vježbi izvode se Praktične vježbe senzorskih analiza maslinovih ulja. - Terenske vježbe
U sklopu terenskih vježbi studenti će odraditi vježbe u Ekološkim maslinicima ( OPG -) i na fakultetskom pokušalištu „Kolekcija udomaćenih sorata maslina „ u Vodnjanu. - Seminari
Izradom seminarskog rada stječu se vještine samostalnog prikupljanja literature, pisanja i predstavljanja seminarskog rada pred ostalim studentima, slušačima dotičnog modula, čime se u zajedničkoj raspravi (uz moderiranje nastavnika) upotpunjuju prikupljena znanja zadane tematike. Predviđeno je da u paru ili do petero studenata zajednički sudjeluju u izradi seminarskog rada, a temu seminara studenti predlažu samostalno uvažavajući prijedloge nastavnika.
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
studenti stječu znanje o odabiru povoljnih lokacija i sorata za podizanje ekološkog maslinika na mediteranskom dijelu Hrvatske | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
studenti stječu znanje o odabiru i primijeni odgovarajućih agro i elaiotehničkih zahvata sukladno Zakonu o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
studenti stječu znanje o poznavanju ishrane masline u uvjetima ekološke proizvodnje | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
studenti stječu znanje o novim spoznajama i metodama iz područja ishrane bilja, koje su primjenjiva u očuvanju agro-ekosustava. | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
studenti stječu znanje o poznavanju graničnih vrijednosti za teške metale u tlu (esencijalne i neesencijalne), kritički osvrt na njih i usporedba sa međunarodnim graničnim vrijednostima | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
studenti stječu znanje o poznavanju zaštite masline u uvjetima ekološke proizvodnje | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
studenti stječu znanje o poznavanju sredstava za zaštitu bilja u maslinarstvu, od konvencionalne preko integrirane do ekološke proizvodnje | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
studenti stječu znanje o procijeni populacije štetnika u masliniku, identifiikaciji bolesti i procijeni jačine infekcije bolestima te pragovima tolerancije. | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
studenti stječu znanje o poznavanju standarda i smjernica u ekološkoj poljoprivredi, zakone i pravilnike u RH u ekološkom uzgoju bilja i stoke. | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
studenti stječu znanje o poznavanju terminologije u ekološkoj poljoprivredi | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
studenti stječu znanje o odabiru stupanja dozrelosti ploda masline prema međunarodnoj službenoj metodi te odabiru prikladnog roka berbe u cilju dobivanja najkvalitetnijih ekoloških ekstra djevičanskih maslinovih ulja | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
studenti stječu znanje o primijeni najprikladnijeg načina berbe, transporta, čuvanja i prerade ploda masline s ciljem dobivanja ekološkog ekstra djevičanskog maslinovog ulja | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
studenti stječu znanje o valorizaciji kvalitete ekološkog maslinovog ulja na bazi kemijskih i senzorskih analiza | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
studenti stječu znanje za razvoj vještine učenja za cjeloživotno obrazovanje | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
Način rada
Obveze nastavnika
Održavanje predavanja, vježbi i seminara. Pomoć pri izradi seminara.
Obveze studenta
Sudjelovanje u nastavi. Izrada seminarskog rada.
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Prisustvo na nastavi | 48 | 48 | 1,5 | |||
Seminar | 10% |
60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) |
8 | 24 | 0,8 |
Pismeni ispit (P1) | 15% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
1 | 20 | 0,7 |
Pismeni ispit (P2) | 20% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
1 | 23 | 0,8 |
Pismeni ispit (P3) | 15% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
1 | 20 | 0,7 |
Pismeni ispit (P4) | 40% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
1 | 45 | 1,5 |
UKUPNO | 100% | (PN+P+S+UI/5) | 60 | 180 | 6 |
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Završni usmeni ispit (UI) -student polaže UI ukoliko želi višu ocjenu ili nije položio parcijalne ispite tijekom semestra | 90% |
60 - 70% 71 - 80% 81 - 90% 91 - 100% |
Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
Elementi praćenja | Opis | Rok | Nadoknada |
---|---|---|---|
Pismeni ispit (P3) | Ispit, programski obuhvaća nastavne jedinice 8. i 9. tjedna nastave. Ispit je pismeni putem kolokvija. | 15. tjedan | |
Pismeni ispit (P4) | Ispit, programski obuhvaća nastavne jedinice 1., 9. 10., 11., 12., 13., i 14. tjedna nastave. Ispit je pismeni putem kolokvija. | 15. tjedan | |
Nadoknada putem samostalnog zadatka | Ukoliko je student iz opravdanih razloga izostao s većeg broja sati od dozvoljenog (čl. 12., Pravilnik o studiranju….na AFZ), omogućuje mu se nadoknada putem samostalnog zadatka. | Tijekom ispitnih rokova, a prije usmenog ispita | |
Završni usmeni ispit (UI) | Nositelj predmeta daje konačnu ocjenu u koju ulazi prosjek ocjena ispita P1, P2, P3, i P4. Student polaže UI ukoliko želi višu ocjenu ili nije položio parcijalne ispite tijekom semestra Ocjenjuje se usvojeno znanje, analitičnost i sposobnost kritičkog razmišljanja | Ispitni rokovi |
Tjedni plan nastave
- Definicija programa Ekološkog maslinarstvo P. Povijest maslinarstva Sredozemlja i hrvatskog maslinarstva. Komparativne prednosti i nedostaci podizanja ekoloških maslinika u Hrvatskoj u odnosu na razvijene zemlje na Mediteranu i u svijetu.
- Kratki pregled primjene sredstava za zaštitu bilja u maslinarstvu, od konvencionalne preko integrirane do ekološke proizvodnje.
- Procjena populacije štetnika u masliniku, dentifikacija bolesti i procjena jačine infekcije bolestima. Pragovi tolerancije P
- Terminologija u ekološkoj poljoprivredi. Definicija ekološke poljoprivrede. Smjerovi (škole) ekološke poljoprivrede; Međunarodne organizacije i institucije ekološke poljoprivrede
- Broj gospodarstava i površine u ekološkoj poljoprivredi u Europi, svijetu i RH.
- Standardi i smjernice u ekološkoj poljoprivredi. Zakon i pravilnici u RH u ekološkom uzgoju bilja i stoke.
- Seminar - polaznici modula, sami, u manjim grupama, obrađuju pojedino područje, temu ili cjelinu vezanu uz eko-poljoprivredu. Pripremljeni rad iznose na predavanju, koji služi kao temeljni materijal za raspravu. Ocjena seminara uključena je u ocjenu modula.
- Nove spoznaje i metode iz područja ishrane bilja, koje su primjenjive u očuvanju agroekosustava. Utjecaj različitih agrokemijskih sredstava (mineralna gnojiva, zaštitna sredstva, organski materijali…) na onečišćenje tla i podzemnih voda u maslinicima. Utjecaj tla i sorti na primanje, translokaciju i akumulaciju teških metala i dušika u plodu maslina i maslinovom ulju.
- Granične vrijednosti za teške metale (esencijalne i neesencijalne), kritički osvrt na njih i usporedba sa međunarodnim graničnim vrijednostima
- Sortiment masline u Hrvatskoj ( Introducirane sorte, autohtone i tradicionalne , novootkrivene).
- Specifičnosti rezidbe masline u ekološkom uzgoju.
- Specifičnosti u odabiru prikladnih pedoloških i klimatskih uvjeta za ekološko maslinarstvo.
- Seminarski radovi – studenti odabiru teme u konzultaciji i odobrenje nastavnika S
- Berba, transport i prerada maslina tehnologijama dobivanja ekološkog ekstra djevičanskog maslinovog ulja .
- Konzultacije, ispit.
Obvezna literatura
- Lampkin, N. (1994). Organic Farming. Farming Press. p. 715.
- Hamilton, N. (2007). Grow Organic: fruit and vegetables fresh from your garden. London: New Holland.
- Grewell, J. B., Danly, L. L. M., Landry, C. J. (2003). Ecological agrarian: agriculture's first evolution in 10000 years. Purdue University Press.
- Gucci ,R., Cantini, C. (2008). Rezidba i uzgojni oblici za suvremeni uzgoj maslina. Rijeka: Uliks .
- Koprivnjak, Olivera (2006). Djevičansko maslinovo ulje od masline do stola. Poreč : MIH d.o.o.
- Miljković, I. …et al. (2011). Maslina i maslinovo: ulje božji dar u Hrvata = Olive and olive oil a gift from God to the Croats. Zagreb : Mavi : Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo.
Preporučena literatura
- Krišković, P. (1987). Osnove biološkog voćarstva. Rijeka: Tisak..
- Krišković, P. (1989). Bioagrikultura. Zagreb: Mladost .
- Steffen, R. (1999). Organic farming: methods and markets: an introduce to ecological agriculture. Rodale Press.
- Fiorino, P. (2007). Olea : trattato di olivicoltura . Bologna: Edagricola.
- Bakarić, P. (2002.) Sorte maslina Dubrovačkog primorja. Dubrovnik: vlast. nakl. , ISBN 953-98233-0-8
- Bulić, S. (1921). Građa za dalmatinsku elajografiju. Šibenik: Pokrajinska uprava za Dalmaciju.
- Hugues, C. (1999). Maslinarstvo Istre. Zagreb: Ceres.
- Kiritsakis, Apostolos ( Paol) K. (1998). Olive oil from the tree to the table. Trumbull, Connecticut : Food & nutrition press.
- Škarica, B. … et al.(1997). Maslina i maslinovo ulje visoke kakvoće u Hrvatskoj. Punat: Bonifačić.