Biotehnologije u kozarstvu (173306)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Kozarstvo na svjetskoj razini pa tako i u Hrvatskoj postaje sve važnija grana stočarstva, a kozji proizvodi (mlijeko, meso, vlakno, koža) sve su traženiji na tržištu. Stoga je cilj kroz ovaj modul upoznati studente sa suvremenim biotehnologijama i modelima (sustavima) njihove primjene u uzgoju koza i kozarskoj proizvodnji. Pritom je potrebno imati u vidu važnost bioloških, kemijskih i fizikalnih metoda u kozarstvu te njihovu ulogu u odabiranju i primjeni odgovarajućih uzgojno-selekcijskih te tehnoloških postupaka. Poznavanje navedenih metoda i postupaka od ključne je važnosti za ostvarivanje odgovarajučih količina i kvalitete kozjih proizvoda, optimizaciju kozarske proizvodnje uz očuvanje dobrobiti i zdravlja životinja.
Vrsta predmeta
- Poslijediplomski studij / Doktorski studij / Poljoprivredne znanosti (Izborni predmet, 1. semestar, 1. godina)
ECTS: 6.00
Engleski jezik: R1
E-učenje: R2
Sati nastave: 30
Predavanja: 14
Vježbe u praktikumu: 8
Seminar: 8
Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Izvođač seminara
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60-70
Dobar (3): 71-80
Vrlo dobar (4): 81-90
Izvrstan (5): 91-100
Uvjeti za dobivanje potpisa
Pohađanje predavanja
Seminarski rad
Aktivno sudjelovanje na vježbama
Opće kompetencije
Spoznaje anatomskih i fizioloških specifičnosti preživača, njihove temeljne odlike i različitosti u usporedbi s ostalim preživačima i nepreživačima.
Oblici nastave
- Predavanja
- Provjere znanja
- Konzultacije
- Laboratorijske vježbe
- Seminari
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
Definirati, prepoznati i opisati temeljne pojmove animalnih znanosti, osobito u području uzgoja koza i suvremene tehnologije proizvodnje kozjeg mesa i mlijeka. | Rasprave tijekom predavanja, seminarski rad i usmeni ispit. |
Razumjeti važnost i ulogu genotipa i sustava uzgoja na količinu i kakvoću kozjih proizvoda te njihove interakcije s okolišem, dobrobiti životinja i zdravljem svakog pojedinog grla. | Rasprave tijekom predavanja, seminarski rad i usmeni ispit. |
Razumjeti i sintetizirati anatomske i fiziološke specifičnosti vrste i svake pojedine pasmine, njihovu važnost i prepoznatljivosti te povezati s ponašanjem, reakcijom na selekciju i proizvodnu učinkovitost.. | Rasprave tijekom predavanja, seminarski rad i usmeni ispit. |
Obrazložiti hranidbene učinke i aspekte modeliranja proizvodnosti i kvalitete kozjih proizvoda te odabrati optimalan hranidbeni sustav s poželjnim udjelima najvažnijih hranjivih tvari. | Rasprave tijekom predavanja, seminarski rad i usmeni ispit. |
Identificitati temeljne elemente važnosti reprodukcije i redovitog rasplođivanja u proizvodnji kozjeg mesa i mlijeka te njene nepobitnosti u stvaranju životinja-proizvodno učinkovitijih generacija. | Rasprave tijekom predavanja, seminarski rad i usmeni ispit. |
Sintetizirati, vrednovati i primjeniti suvremene metode i selekcijske postupke u procjeni uzgojne vrijednosti koza. | Rasprave tijekom predavanja, seminarski rad i usmeni ispit. |
Odabrati i preporučiti najprikladniji sustav uzgoja koza i pasmine prilagođene temeljnoj namjeni stada, njegovoj veličini, tržištu i proizvodnim kapacitetima. | Rasprave tijekom predavanja, seminarski rad i usmeni ispit. |
Kreirati i sudjelovati u kreiranju znanstvenih projekata, izradi elaborata, ekspertiza i studija. | Rasprave tijekom predavanja, seminarski rad i usmeni ispit. |
Način rada
Obveze nastavnika
Izložiti predviđeni program predavanja.
Dodijeliti teme seminara i preporučiti dostupnu literaturu.
Provesti predviđeni program vježbi.
Procijeniti u kojoj su mjeri studenti usvojili obrazovne ciljeve te ostvarili ishode učenja modula te prema tome ocijeniti studente koristeći tehnike ispitivanja u obliku izloženih seminarskih radova i postavljenih pitanja tijekom usmenog ocjenjivanja (ocjene od nedovoljan (1) do izvrstan (5))
Obveze studenta
Redovito pohađati predviđeni program predavanja i usvojiti programom predviđena znanja
Aktivno sudjelovati u raspravi na predavanjima i tijekom izvođena vježbi te prilikom izlaganja seminarskih radova
Pripremiti i prezentirati dodijeljene teme seminarskih radova
Pristupiti polaganju završnou usmenog ispita.
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Predavanja | 14 | 14 | 0,5 | |||
Aktivno sudjelovanje na vježbama (priprema i rad) | 25% | 8 | 60 | 2 | ||
Seminarski rad (priprema + prezentacija) | 25% |
procjena nastavnika procjena nastavnika procjena nastavnika procjena nastavnika procjena nastavnika |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
8 | 60 | 2 |
Završni ispit | 50% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
46 | 1,5 | |
Pohađanje predavanja | 100% | 30 | 180 | 6 |
Elementi praćenja | Opis | Rok | Nadoknada |
---|---|---|---|
Završni ispit | Polaganje cjelokupnog gradiva. | Prema dogovoru. | Omogućena. |
Tjedni plan nastave
- Gospodarska važnost koza u svijetu, Europi i Hrvatskoj, njihova specifičnost, proizvodna i uzgojna namjena te odlike vanjštine i nasljeđivanja određenih morfoloških osobina koza.
- Reprodukcija i selekcija koza.
- Tehnologija uzgoja, osnovni proizvodi i hranidba pojedinih kategorija koza.
- Seminarski radovi.
- Vježbe.
- Polaganje usmenog ispita.
- -
- -
- -
- -
- -
- -
- -
- -
- -
Obvezna literatura
- Boro Mioč (2022): Uzgoj koza. Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb.
- Cannas, A., Pulina, G. (2008). Dairy goats feeding and nutrition. CAB International.
- Morand-Fehr, P. (1991). Goat nutrition. Pudoc Wageningen.
- Gall, C. (1981). Goat Production. Academic Press London.
- Goat Breeds of the World. CTA- Weikersheim, margraf, Germany.
- Gordon, I. (1997). Controled reproduction on sheep and goat.CAB International.
Preporučena literatura
- Rupić, V. (2015). Reprodukcija domaćih životinja. Zrinski, Čakovec.
Sličan predmet na srodnim sveučilištima
- Ovčarstvo i kozarstvo-odabrana poglavlja, Sveučilište J.J.Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku.