Konzerviranje krme (143910)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Svrha modula je stjecanje specifičnih znanja i vještina iz konzerviranja, korištenja krme s travnjaka i utvrđivanju hranjive vrijednosti krme.
U uvodnom dijelu studenta se upućuje u gospodarsko značenje konzerviranja krme kao sirovinske osnovice animalne proizvodnje i u vrste usjeva koji se konzerviraju. U poglavlju konzerviranje voluminozne krme sušenjem obrađuje se hranjiva vrijednost krme obzirom na floristički sastav tratine, fitofenološku zrelost tratine prilikom košnje, fizikalne i biokemijske procese tijekom sušenja krme te skladištenja osušene krme. U poglavlju konzerviranje voluminozne krme siliranjem obrađuju se čimbenici o kojima ovisi hranidbena vrijednost silirane voluminozne krme (vrsta kulture za siliranje, tehnološka zrelost usjeva za siliranje, aditivi), fizikalni i kemijski procesi tijekom siliranja (aktivnost mikroorganizama, gubici hranjiva siliranjem), silosi i skladištenje silirane krme, kao i hranidbena vrijednost silirane krme (kemijski sastav, probavljivost, konzumacija). U poglavlju metode ocjene hranjive vrijednosti krme studentu se daje pregled najčešće korištenih metoda za ocjenu hranidbene vrijednosti konzervirane voluminozne krme, a kroz vježbe uzima uzorke i poduzorke voluminozne krme, analizira hranjivu vrijednost uzorka, te očitava analitička izvješća.
Vrsta predmeta
- Prijediplomski studij / Animalne znanosti (Izborni predmet, 6. semestar, 3. godina)
ECTS: 3.00
Engleski jezik: R1
E-učenje: R2
Sati nastave: 30
Predavanja: 19
Vježbe u praktikumu: 3
Seminar: 5
Terenske vježbe: 3
Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Izvođač seminara
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 61-70%
Dobar (3): 71-80%
Vrlo dobar (4): 81-90%
Izvrstan (5): 91-100%
Uvjeti za dobivanje potpisa
Pohađanje nastave je obavezno, student može izostati najviše 2 puta ili 4 nastavna sata da bi stekao pravo na potpis.
Opis
Prilikom ocjenjivanja studenata uzima se u obzir urednost pohađanja nastave (max 30 bodova), seminarski rad (max 40 bodova), kolokvij 1 (max 100 bodova), kolokvij 2 (max 100 bodova) te usmeni ispit (max 40 bodova). Uvjet pristupanja usmenom ispitu je da student ima pravo potpisa.
Opće kompetencije
Stečena znanja nakon odslušanog i položenog modula omogućavaju organizaciju konzerviranja krme za potrebe stočarske proizvodnje poštujući pri tom optimalne tehnološke zahvate obzirom na razinu stočarske proizvodnje i specifičnosti korištenih biljnih vrsta - od utvrđivanja optimalnog roka košnje do skladištenja i hranidbe konzerviranom voluminoznom krmom. Osim toga, student je u mogućnosti objasniti kako uzorkovati voluminoznu krmu za fizikalnu ili kemijsku analizu u laboratoriju i kako očitati analitičko izvješće. Stečena znanja su temelj nastavku školovanja iz područja travnjaštva.
Oblici nastave
- Predavanja
Predavanja se izvode na Agronomskog fakultetu i na lokaciji pokušališta Agronomskog fakulteta Centar za travnjaštvo na adresi Sljeme 1 . - Provjere znanja
Provjere znanja se provode kroz 2 pisana kolokvija (svaki max 100 bodova), ocjenjivanje seminara (max 40 bodova) te usmeni ispit (max 40 bodova). - Konzultacije
Konzultacije se provode petkom od 12-13 sati te dogovorno po potrebi. - Ostalo
Studenti su pozvani odrađivati stručnu praksu na pokušalištu Agronomskog fakulteta Centar za travnjaštvo gdje borave u kontinuitetu od 10 dana, a uključeni su u znanstveni, stručni i promotivni rad pokušališta. - Laboratorijske vježbe
Studente se upoznaje s radom laboratorija u smislu prezentacije rada pojedinih laboratorijskih aparata i uređaja te demonstracijom uzorkovanja krme, pripreme uzoraka za fizikalne i kemijske analize i provedbom procjene kemijskog sastava krme NIR spektroskopijom. - Vježbe u praktikumu
- Terenske vježbe
Terenske vježbe uključuju obilazak mehanizacije na pokušalištu Sljeme te pašnjaka i pokusnih površina gdje se studentu približavaju praktični uvjetima stočarske proizvodnje na travnjacima. - Seminari
Tijekom semestra studenti su obavezni od tema koje im se ponude na početku semestra, odabrati jednu za izradu i prezentaciju seminarskog rada što se vrednuje s max 40 bodova. Nakon prezentacije, student odgovara na pitanja, a uspješnost odgovora ulazi u završno bodovanje seminara.
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
Opisati optimalnu fenološku fazu rasta trava i mahunarki za košnju i prevođenje u kvalitetnu konzerviranu krmu | kolokvij 1 |
Objasniti prednosti i nedostatke sušenja i siliranja voluminozne krme | kolokvij 1 |
Objasniti koje biljne vrste su više ili manje pogodne za konzerviranje, a koje mogu biti štetne po zdravlje životinja | kolokvij 1 |
Objasniti na koji način tehnološki zahvati utječu na konzerviranje krme sušenjem i siliranjem | kolokvij 2 |
Objasniti kako se uzima reprezentativni uzorak voluminozne krme za analizu i | kolokvij 2 |
Objasniti analitičko izvješće hranjive vrijednosti krme | usmeni ispit |
Način rada
Obveze nastavnika
Nastavnik je obavezan na vrijeme održavati nastavu, biti dostupan studentu - održavati konzultacije, na jednostavan i razumljiv način predočiti studentu sve relevantne činjenice pojedinih tematskih jedinica, uputiti studenta na potreban pisani nastavni materijal, biti tolerantan prema studentima, u dogovorene termine održavati kolokvije, u najkraćem roku i na transparentan način informirati studente o rezultatima testova, biti fleksibilan prema studentima s posebnim potrebama ili onima koji se nađu u težim životnim situacijama.
Obveze studenta
Student je obavezan uredno pohađati nastavu, dolaziti na vrijeme na nastavu, biti pristojan i ne ometati druge studente, postavljati pitanja iz pojedinih tematskih jedinica i sudjelovati u raspravama, pravovremeno izraditi i prezentirati seminarski rad, položiti kolokvij 1 i kolokvij 2 te položiti usmeni ispit.
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
test znanja 1 (T1) | 35% |
>60% 61-70% 71-80% 81-90% <91% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
1 | 27 | 0,9 |
test znanja 2 (T2) | 35% |
>60% 61-70% 71-80% 81-90% <91% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
1 | 27 | 0,9 |
seminar | 10% |
>60% 61-70% 71-80% 81-90% <91% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
1 | 9 | 0,3 |
usmeni | 10% |
>60% 61-70% 71-80% 81-90% <91% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
1 | 18 | 0,6 |
pohađanje nastave | 10% |
>60% 61-70% 71-80% 81-90% <91% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
26 | 9 | 0,3 |
Ukupno | 100% | >60% 61-70% 71-80% 81-90% <91% | nedovoljan (1) dovoljan (2) dobar (3) vrlo dobar (4) odličan (5) | 30 | 90 | 3 |
Elementi praćenja | Opis | Rok | Nadoknada |
---|---|---|---|
test znanja 1 (T1) | Test 1 uključuje čimbenike hranidbene vrijednosti konzervirane voluminozne krme, fizikalne i biokemijske procese tijekom sušenja, konzervanse i gubitke hranjiva u proizvodnji sijena | 8. tjedan semestra | usmeni ispit |
test znanja 2 (T2) | Test 2 uključuje čimbenike siliranja, silose, biokemijske i fizikalne procesi tijekom siliranja biljne mase, gubitke hranjivih tvari siliranjem i aditive za konzerviranje krme siliranjem | 15-i tjedan semestra | usmeni ispit |
Završni ispit | Završni ispit obuhvaća tematsku jedinicu "Hranjivost konzervirane krme" i testove (test 1 i test 2) ako nisu pozitivno ocijenjeni tijekom semestra | ispitni rok | ispitni rok |
test znanja 1 | Test 1 obuhvaća karakteristike usjeva za konzerviranje, utjecaj agrotehnike na konzerviranje krme | 8. tjedan semestra | usmeni ispit |
test znanja 2 | 15-i tjedan semestra | usmeni ispit | |
Seminar | Izrada seminara, prezentacija, sudjelovanje u raspravama ima korektivan učinak na završnu ocjenu | tijekom semestra |
Tjedni plan nastave
- Uvod u konzerviranje voluminozne krme
- Konzerviranje voluminozne krme sušenjem
- Čimbenici koji utječu na hranidbenu vrijednost suhe voluminozne krme
- Fizikalni i biokemijski procesi sušenja, konzervansi u proizvodnji sijena
- Gubici hranjiva sušenjem voluminozne krme (gubitci hranjiva u polju, tijekom skladištenja, hranidbe)
- Hranidbena vrijednost osušene voluminozne krme
- Konzerviranje voluminozne krme siliranjem
- Silosi i mehanizacija
- Čimbenici o kojima ovisi uspješnost siliranja
- Biokemijski i fizikalni procesi tijekom siliranja
- Gubici hranjivih tvari siliranjem
- Aditivi za konzerviranje krme siliranjem
- Hranidbena vrijednost silirane krme
- Uzorkovanje krme
- Metode ocjene hranidbene vrijednosti konzervirane voluminozne krme, kemijski parametri, analitičko izvješće
Obvezna literatura
- Čižek, J. (1964.): Proizvodnja krmnog bilja, Skripta, Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odabrana poglavlja
- Katalinić, I., Pejaković, D., Brčić, J. (2000.) Spremanje sjenaže, Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu
- Hopkins, A. (2000.) Grass, its production and utilization, British Grassland Society, odabrana poglavlja
- Holmes, W. (1989.) Grass, its Production and Utilisation, 2nd edn. Oxford, Blackwell Scientific Publications, Odabrana poglavlja
- Čobić, T., Bačvanski, S., Vučetić, S. (1983.) Proizvodnja i korišćenje silaže u ishrani stoke, Nolit Beograd, Odabrana poglavlja.
- McDonald, P., Henderson, A.R., Heron, S.J.E. (1991.) The Biochemistry of Silage, 2nd edition Marlow, Chalcombe Publications.
- Cherney, J.H., Cherney, D.J.R. (1998.) Grass for dairy Cattle. CABI Publishing, Odabrana poglavlja.
- Matsushima, J.K. (1979.) Feeding Beef Cattle. Berlin Heidelberg New York, Odabrana poglavlja
- Allen, D., Kilkenny, B. (1980.) Planned Beef Production. Granada Publishing. Odabrana poglavlja.
- Givens, D.I., Owen,E., Axford, R.F.E., Omed, H.M. (2000.) Forage Evaluation in Ruminant Nutrition, CAB International. Odabrana poglavlja.
Sličan predmet na srodnim sveučilištima
- Forage conservation