Zrnate mahunarke u ratarstvu (144332)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Modul Zrnate mahunarke sastoji se od nekoliko programskih dijelova: Uvod. Morfološka i biološka svojstva soje; faze rasta i razvoja soje, formiranje komponenata prinosa. Odnos soje prema agroekološkim čimbenicima. Tehnologija proizvodnje soje. Morfološka i biološka svojstva boba; faze rasta i razvoja boba. Odnos boba prema agroekološkim čimbenicima. Tehnologija proizvodnje boba. Morfološka i biološka svojstva lupina; faze rasta i razvoja lupina. Odnos lupina prema agroekološkim čimbenicima. Tehnologija proizvodnje lupina. U okviru ovih programskih dijelova bit će dane informacije o značaju zrnatih mahunarki, vrstama i sistematskoj pripadnosti, korištenju, utjecaju okolišnih čimbenika na rast i razvoj zrnatih mahunarki, plodoredu, obradi tla, gnojidbi, sjetvi, njezi usjeva, žetvi te utjecaju tehnoloških mjera na formiranje prinosa i kvalitetu sjemena. Vježbe u praktikumu osposobljavaju studente samostalnom planiranju proizvodnje zrnatih mahunarki. Polaganje ispita provodi se preko seminara i završnog, usmenog ispita.
Vrsta predmeta
- Diplomski studij / Biljne znanosti (Izborni predmet, 3. semestar, 2. godina)
ECTS: 6.00
Engleski jezik: R1
E-učenje: R1
Sati nastave: 60
Predavanja: 38
Vježbe u praktikumu: 8
Seminar: 10
Terenske vježbe: 4
Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Izvođač seminara
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60-70%
Dobar (3): 71-80%
Vrlo dobar (4): 81-90%
Izvrstan (5): 91-100%
Opće kompetencije
Studenti će upoznati zrnate mahunarke, njihov uzgoj i cilj proizvodnje. Ovladat će znanjem i vještinama potrebnim za uspješnu proizvodnju zrnatih mahunarki u različitim proizvodnim uvjetima.
Oblici nastave
- Predavanja
- Vježbe u praktikumu
U okviru vježbi koje se izvode u praktikumu, studenti se upoznaju s morfologijom zrnatih mahunarki, fazama rasta i razvoja, računaju potrebne količine sjemena za sjetvu uzimajući u obzir različitu kvalitetu sjemena, izrađuju plan plodoreda, analiziraju prinos i sastavnice prinosa. - Seminari
Studenti samostalno izrađuju i prezentiraju seminarski rad iz područja proizvodnje zrnatih mahunarki.
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
Prikupiti podatke i analizirati proizvodnju zrnatih mahunarki u svijetu i Republici Hrvatskoj | Seminarski rad. Usmeni ispit. |
Opisati zrnate mahunarke i identificirati faze raste i razvoja. | Seminarski rad. Usmeni ispit. |
Analizirati mogućnost proizvodnje zrnatih mahunarki ovisno o agroekološkim uvjetima. | Seminarski rad. Usmeni ispit. |
Objasniti utjecaj biotskih i abiotskih stresova na rast i razvoj zrnatih mahunarki. | Usmeni ispit. |
Samostalno kreirati tehnologiju proizvodnje zrnatih mahunarki. | Rješavanje zadataka tijekom nastave. Pismeni i usmeni ispit. |
Izraditi plodored povezujući karakteristike zrnatih mahunarki s ostalim ratarskim i industrijskim kulturama. | Rješavanje zadataka tijekom nastave. Usmeni i pismeni ispit. |
Primijeniti nove znanstvene spoznaje u planiranje proizvodnje zrnatih mahunarki. | Seminarski rad |
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Seminar | 10% | 10 | 30 | 1 | ||
Pismeni ispit | 10% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
12 | 36 | 1,2 |
Usmeni ispit | 80% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
38 | 114 | 3,8 |
UKUPNO | 100% | 60 | 180 | 6 |
Tjedni plan nastave
- Uvod - Značaj zrnatih mahunarki, proizvodnja u svijetu i kod nas, predstavnici i sistematska pripadnost, korištenje, utjecaj okolišnih čimbenika na rast i razvoj zrnatih mahunarki.
- Morfološka i biološka svojstva soje, faze rasta i razvoja soje, formiranje komponenata prinosa.
- Odnos soje prema agroekološkim čimbenicima.
- Tehnologija proizvodnje soje - plodored, obrada tla za soju, utjecaj na formiranje prinosa i kvalitetu sjemena soje. Izrada plodoreda uključujući soju i ostale uljarice.
- Tehnologija proizvodnje soje - gnojidba, izbor sorte, sjetva, njega usjeva, žetva.
- Tehnologija proizvodnje soje - mogućnosti i načini korištenja sjemena soje i cijele biljke.
- Tehnologija proizvodnje soje - određivanje sjetvene norme.
- Morfološka i biološka svojstva boba, faze rasta i razvoja boba. Odnos boba prema agroekološkim čimbenicima.
- Tehnologija proizvodnje boba - plodored, obrada tla za bob, gnojidba. Izbor sorte.
- Tehnologija proizvodnje boba - sjetva, njega usjeva, žetva, utjecaj tehnoloških mjera na formiranje prinosa i kvalitetu sjemena boba. Korištenje boba.
- Morfološka i biološka svojstva lupina, faze rasta i razvoja lupina.
- Odnos lupina prema agroekološkim čimbenicima.
- Tehnologija proizvodnje lupina - plodored, obrada tla za lupine, gnojidba.
- Tehnologija proizvodnje lupina - sjetva, određivanje sjetvene norme, njega usjeva, žetva. Utjecaj tehnoloških mjera na formiranje prinosa i kvalitetu sjemena lupina. Korištenje lupina.
- Ispit
Obvezna literatura
- Pospišil, Ana (2010). Ratarstvo I dio. Čakovec: Zrinski d.d.
- Pospišil, Ana, Pospišil, M. (2013). Ratarstvo: praktikum. Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet.
- Vratarić, Marija, Sudarić, A. (2008). Soja. Osijek: Poljoprivredni institut Osijek.
Preporučena literatura
- Kolak, I. (1998). Vučika (Lupinus spp.). Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo.
- Boerma, H.R., Specht, J.E., eds. (2004).Soybeans: Improvement, Production, and Uses. -3rd , ed., ASA, CSSA, SSSA.
- Hebblethwaite, P.D., ed. (1983). The Faba Bean (Vicia faba L.), 1. Butterworths
- Gladstones, J.S., Atkins, C., Hamblin, J. (1998). Lupins as Crop Plants. CAB International.