Uvod u tehnologiju proizvodnje grožđa i vina (226160)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Modul je sastavljen od nekoliko programskih jedinica koje studentu osiguravaju opće znanje iz vinogradarstva/vinarstva, kao uvod u vinogradarsko-vinarske module. U početku modul daje opće podatke o vinovoj lozi i vinu u svijetu i RH (službena svjetska i RH statistika) te povijest ove važne poljoprivredne kulture i gospodarske grane. Posebno se obrađuju najvažnije vinogradarske zemlje i regije, a naročita pozornost se posvećuje hrvatskim vinogradarskim podregijama. Kasnije se posebno obrađuju najvažniji čimbenici kakvoće vina, a najviše je vremena posvećeno sorti, odn. grožđu kao sirovini za proizvodnju vina. Izučavaju se vinske sorte, od osnovnih znanja (povijest, rasprostranjenost, nastanak) do karakteristika najvažnijih. Kasnije, pozornost se pridaje karakteristikama grožđa i mošta (kemijska evaluacija grožđa kao sirovine za proizvodnju vina) te naposljetku vinskoj legislativi. Studentima se predoče osnovni zakonski propisi najvažnijih zemalja i RH o vinu, kao važnom dijelu poznavanja vinogradarsko – vinarske proizvodnje.
Dio praktične nastave se izvodi putem vježbi (auditorne i u praktikumu – vinogradu). Vježbe podrazumijevaju upoznavanje s karakteristikama vinove loze. Putem seminara, studenti se upoznaju detaljnije o najvažnijim hrvatskim i svjetski vinogradarstko – vinarskim regijama, a seminar je obavezan za sve studente. Izrađuju se i javno prezentiraju grupno (oko 4 studenta po seminaru).
Vrsta predmeta
- Prijediplomski studij / Hortikultura (Obvezni predmet, 3. semestar, 2. godina)
- Prijediplomski studij / Agrarna ekonomika (Izborni predmet, 5. semestar, 3. godina)
- Prijediplomski studij / Ekološka poljoprivreda (Izborni predmet, 5. semestar, 3. godina)
ECTS: 6.00
Engleski jezik: R1
E-učenje: R1
Sati nastave: 60
Predavanja: 40
Vježbe u praktikumu: 4
Seminar: 12
Terenske vježbe: 4
Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Izvođač seminara
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60 - 70%
Dobar (3): 71 - 80 %
Vrlo dobar (4): 81 - 90%
Izvrstan (5): 91 - 100 %
Uvjeti za dobivanje potpisa
prisustvovanje na vježbema, izrađen i prezentiran seminarski rad
Opis
Svaki student je obavezan sudjelovati u izradi seminarskog rada (grupni rad), te njegovoj prezentaciji. Nakon prezentacije i odgovora na pitanja, seminar se ocjenjuje.
Testovi znanja (pismeni) se održavaju dva puta (jedan tijekom semestra, drugi na kraju), a usmeni ispiti se opdržavaju u ispitnim rokovima.
Opće kompetencije
Uspješnim savladavanjem modula student stječe opća znanja iz vinogradarstva i vinarstva kao važne gospodarske grane. Ova znanja mu daju temelje opće vinske kulture, ali prije svega omogućuje uspješan uvod u druge vinogradarsko – vinarske module na preddiplomskom i kasnije na diplomskom studiju.
Oblici nastave
- Predavanja
Predavanja se održavaju prema unaprijed dogovorenom planu (teme i nastavnici), a izvode se putem ppt prezentacija, koje su dostupne i na web-stranici Fakulteta (http://www.agr.unizg.hr/cro/nastava/moduli/26763.htm ). - Auditorne vježbe
Putem auditornih vježbi studenti se pobliže upoznaju s najvažnijim temama iz predavanja, gdje im se, uz slikovni materijal (putem ppt prezentacija), osigura dodatni materijal (tematske jedinica „Hrvatske vinogradarske podregije“ i „Najvažnije vinogradarsko-vinarske zemlje i njihova vina“). - Vježbe u praktikumu
Studenti se tijekom vježbi upoznaju sa sortom, kao osnovnim čimbenikom kakvoće, kojoj je posvećen i veliki dio predavanja. Osiguran je slikovni materijal (putem ppt prezentacija). - Terenske vježbe
Terenske vježbe se održavaju na početku semestra, na vinogradarsko – vinarskom pokušalištu „Jazbina“. Studenti se upoznaju s vinovom lozom kao kulturom, za vrijeme obilaska proizvodnih vinograda te Nacionalne banke gena vinove loze (Kolekcija autohtonih sorata). - Seminari
Seminari vezani uz različite teme, ali u pravilu za vinogradarsko-vinarska područja u svijetu ili Hrvatskoj te za sorte vinove loze. Služe kao nadopuna sadržajima obrađenim na predavanju. Grupa studenata izrađuju pisani rad te ga prezentiraju ostalim studentima stječući vještine prikupljanja i obrade literature te izrade i javnog prezentiranja svojih postignuća.
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
Razumjeti važnost vinogradarstva i vinarstva u svijetu. | seminar, test znanja, završni ispit |
Razumjeti i definirati značaj i perspektive vinogradarstva i vinarstva u Hrvatskoj. | test znanja, završni ispit |
Definirati čimbenike kakvoće vina. | vježbe u praktikumu, test znanja, završni ispit |
Nabrojati najvažnije sorte vinove loze u svijetu i hrvatskoj. | terenske vježbe, test znanja, završni ispit |
Objasniti važnost okolinskih čimbenika za uzgoj vinove loze. | test znanja, završni ispit |
Prepoznati najvažnije svjetske zemlje i regije za proizvodnju vina. | seminari, test znanja, završni ispit |
Opisati najvažnija hrvatska područja za proizvodnju vina. | auditorne vježbe, seminari, test znanja, završni ispit |
Pripremiti i prezentirati seminarski rad na zadanu temu u suradnji s grupom studenata. | seminarski rad |
Nabrojiti zakonske propise iz vinogradarstva i vinarstva, objasniti sustav kontrole proizvodnje i zaštite zemljopisnog podrijetla vina u svijetu i Hrvatskoj. | auditorne vježbe, test znanja, završni ispit |
Definirati najvažnije kemijske spojeve u grožđu i vinu. | auditorne vježbe, test znanja, završni ispit |
Način rada
Obveze nastavnika
Održavanje izravne nastave - predavanja i vježbi, dizajniranje tema seminarskih radova i njihovo ocjenjivanje, izrada testova znanja i njihovo ocjenjivanje. Izrada nastavnih materijala, održavanje konzultacija i usmenih ispita.
Obveze studenta
Redovito pohađanje nastave (predavanja i vježbi), aktivno sudjelovanje (izrada i prezentiranje seminarskog rada). Polaganje ispita.
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Predavanja i vježbe | 56 | 56 | 1,9 | |||
Izrada i prezentacija seminarskog rada | 30 % |
0-59% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
4 | 34 | 1,1 |
Test znanja 1 | 35 % |
0-59% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
45 | 1,5 | |
Test znanja 2 | 35 % |
0-59% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
45 | 1,5 | |
Ukupno | 100% | 60 | 180 | 6 |
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Završni ispit | 70% |
0-59% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
90 | 3 | |
Ukupno | 70% | 90 | 3 |
*studenti koji ne polože testove znanja, pristupaju cjelovitom završnom ispitu koji čini 70% ukupne ocjene. Ostalo otpada na ocjenu seminarskog rada.
Tjedni plan nastave
- Uvod – ciljevi i programske jedinice modula. – P
- Morfologija i prepoznavanje sorata vinove loze (kolekcija Jazbina) – T
- Povijest vinove loze i proizvodnja vina. Rasprostranjenost i značaj vinove loze u svijetu
- Rasprostranjenost i značaj vinove loze u svijetu - PK
- Hrvatske vinogradarske podregije. – P
- Čimbenici kakvoće vina. Sorta kao čimbenik kakvoće. – P
- Vgd. područja u svijetu, najvažnije zemlje i njihova vina. – P
- Međuispit – (I. pismeni)/ Sorta kao čimbenik kakvoće - P
- Čuvene svjetske regije i njihova vina – S
- Sorte vinove loze. Klasične svjetske sorte i njihove karakteristike. – P
- Hrvatske vinogradarske podregije. Najvažniji proizvođači i vina. – PK
- Autohtone hrvatske sorte i njihove karakteristike. Kemijski sastav grožđa i mošta. – P
- Grožđe kao sirovina za proizvodnju vina. – P
- Zakonski propisi o vinovoj lozi i vinu. – P
- Čimbenici kakvoće, grožđe kao sirovina za proizvodnju vina A/ 2. međuispit (II. pismeni)
Obvezna literatura
- Maletić, E., Karoglan Kontić, J., Pejić, I. (2008): Vinova loza-ampelografija, ekologija, oplemenjivanje, Školska knjiga, Zagreb; (udžbenik)
- Mirošević, N., Karoglan kontić, J. (2008): Vinogradarstvo, Golden marketing, Zagreb (udžbenik)
- Mirošević, N., Turković, Z. (2003.): Ampelografski atlas, Golden marketing, Zagreb
- Mirošević, N. i suradnici (2009): Vinogradarski atlas Hrvatske, Golden marketing, Zagreb
Preporučena literatura
- Penavin, K., (2004): Vino A - Ž (Kozina, B., edit.), Naklada Zadro, Zagreb
- Larousse Encyclopedia of Wine 2001. Hamlyn, Great Britain
- Sokolić, I. 2006.: Veliki vinogradarsko vinarski leksikon, Novi Vinodolski, vl. naklada
- Jonson, H., Robinson, J. (2006.): The World Atlas of Wine. Mitchell Beazley, London
- Clarke, Oz: Encyclopedia of wine
- Clarke, Oz: Grapes and Wines
- Robinson, J., Harding, J., Vouillamouz, J. (2012.): Wine Grapes. Penguin Books, London
- Maletić, E. (2009): Vinova loza u Hrvatskoj i autohtone sorte, Vinogradarski i vinarski atlas Hrvatske, Business Media Croatia d.o.o., Zagreb. (Nenad Žunec gl. ur.).
- http://www.vinopedia.hr/
- http://www.oiv.int/oiv/cms/index?lang=en