Kontinentalno voćarstvo (169446)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Program modula obrađuje sustave održive proizvodnje kontinentalnih voćnih vrsta. Studenti dobivaju uvid u integriranu proizvodnja voća i organsku proizvodnju voća, biološke i ekološke pretpostavke takvih proizvodnji, tehnološke specifičnosti, te potencijal proizvodnog prostora Republike Hrvatske za suvremenu proizvodnju voća. Modul obuhvaća jezgričave, koštičave i lupinaste voćne vrste.
Za svaku voćnu vrstu proučavaju se:
- Fiziologija voćaka i ekološki utjecaji (Cvatnja, rast i razvitak ploda; odnos prema vodi, svjetlosti i temperaturi).
- Sustavi uzgoja (podizanje voćnjaka; mineralna ishrana; uzgojni oblici; fiziološke osnove reza, regulacija rasta i rodnosti; endogeni hormoni i regulatori rasta).
- Osobine perspektivnih i gospodarski važnih podloga i sorata.
- Specifičnosti tehnologija proizvodnje voća za različite namjene.
Detaljno upoznavanje s gospodarski važnim voćnim vrstama koje se uzgajaju u kontinentalnom području Republike Hrvatske. Upoznavanje s fiziološkim procesima interne regulacije i tehnološkim postupcima koji omogućuju održavanje prikladne ravnoteže između rasta i rodnosti, s ciljem ostvarivanja visokih i stabilnih priroda plodova visoke kakvoće.
Vrsta predmeta
- Diplomski studij / Hortikultura / Voćarstvo (Izborni predmet, 2. semestar, 1. godina)
ECTS: 6.00
Engleski jezik: R1
E-učenje: R1
Sati nastave: 60
Predavanja: 28
Laboratorijske vježbe: 24
Seminar: 8
Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Izvođač seminara
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60-70%
Dobar (3): 71-80%
Vrlo dobar (4): 81-90%
Izvrstan (5): 91-100%
Uvjeti za dobivanje potpisa
Prisustvovanje na nastavi i vježbama
Opće kompetencije
Studenti će dobiti neophodno znanje za suvremenu voćarsku proizvodnju.
Oblici nastave
- Predavanja
- Laboratorijske vježbe
u sklopu laboratorijskih vježbi održat će se ukupno 26 sati u kojima će se detaljnije obraditi pomološke karakteristike jezgričavih, koštičavih i lupinastih voćnih vrsta. Također, u sklopu terenske nastave planira se izlazak na voćnjak u pokušalištu Jazbina. - Seminari
student samostalno izrađuje i prezentira zadanu temu seminara vezanu uz tehnologiju uzgoja voćnih (jezgričave, koštičave, lupinaste) vrsta.
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
Opisati temeljne osobine najvažnijih gospodarski važnih sorata voća | Pismeni ispit |
Prepoznati važnost i značajke te trendove voćarske proizvodnje u kontekstu domaće i svjetske proizvodnje voća. | Pismeni ispit |
Ustanoviti i ocijeniti pomološke karakteristike pojedinih sorata i identificirati poželjni tip sorte | Pismeni ispit |
Definirati i opisati zahtjeve pojedinih vrsta i sorata voća prema uvjetima okoliša | Pismeni ispit |
Odabrati i za uzgoj preporučiti voćne vrste i sorte koje odgovaraju specifičnim agroekološkim uvjetima te procijeniti agronomska svojstva novih sorata | Pismeni ispit |
Preporučiti prikladan rok i tehnologiju uzgoja pojedine voćne vrste obzirom na lokaciju i namjenu proizvodnje | Pismeni ispit |
Pripremi i prezenti seminarski rad na zadanu temu u suradnji s grupom | Seminar |
Način rada
Obveze nastavnika
Održavanje nastave u skladu s definiranim tjednim planom, održavanje konzultacija, održavanje ispita u objavljenim terminima. Vođenje evidencije o dolasku studenata na nastavu. Ocjenjivanje u skladu s definiranim kriterijima. Izvođenje terenskih vježbi, vježbi u praktikumu i seminara.
Obveze studenta
Redovito prisustvovanje na nastavi i izvršavanje datih zadataka. Uvjeti za pristupanje ispitu su redovno pohađanje predavanja, vježbi i terenske nastave te izrada seminara.
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Pismeni ispit I | 40% |
0-59% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
12 | 30 | 1 |
Pismeni ispit II | 40% |
0-59% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
12 | 30 | 1 |
Priprema i prezentacija seminarskih radova | 20% |
0-60% 61-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
8 | 60 | 2 |
Prisustvo na nastavi | 0 | 28 | 60 | 2 | ||
UKUPNO | 100% | 60 | 180 | 6 |
Elementi praćenja | Opis | Rok | Nadoknada |
---|---|---|---|
Pismeni ispit I | Ispit obuhvaća cjelovit nastavni program s 20 pitanja. Za prolaz studenti moraju imati minimalno 60% od ukupnog broja bodova. | Redovni ispitni rokovi. Prijavljuje se u sustavu ISVU | Ako je pisani ispit negativan, student ponovno pristupa pismenom ispitu na jedan od ponuđenih ispitnih rokova. |
Pismeni ispit II | Ispit obuhvaća cjelovit nastavni program s 20 pitanja. Za prolaz studenti moraju imati minimalno 60% od ukupnog broja bodova. | Redovni ispitni rokovi. Prijavljuje se u sustavu ISVU | Ako je pisani ispit negativan, student ponovno pristupa pismenom ispitu na jedan od ponuđenih ispitnih rokova. |
Priprema i prezentacija seminarskih radova | Student izrađuje prezentaciju. Seminarski radovi rade se u skupinama od 3 do 5 studenata. Ocjenjuje se – kvaliteta sadržaja, timski rad, prezentacijske vještine i poznavanje obrađene teme, te izrada rada u skladu sa uputama i predaja rada u dogovorenom roku. | 12. i 13. tjedan nastave u semestru | Nije moguće |
Tjedni plan nastave
- Uvod, značenje, korištenje i rasprostranjenost voćnih vrsta,njihova biološka svojstva P Podjela voćnih vrsta V
- Sustavi održive proizvodnje kontinentalnih voćnih vrsta P Tehnološke specifičnosti i izbor proizvodnog prostora V Integrirana i organska proizvodnja voća S
- Fiziologija jezgričavih voćnih vrsta P Osobine gospodarski važnih podloga i sorata V
- Tehnologija proizvodnje jabuka P Specifičnosti tehnologija proizvodnje voća za različite namjene V
- Tehnologija proizvodnje kruške P Osobine gospodarski važnih podloga i sorata V
- Dunja, mušmula, oskoruša – fiziologija i proizvodnja P Ekološki utjecaji i gospodarski važne sorte V Primjer voćnjaka s opisom tehnologije za jezgričave voćne vrste S
- Fiziologija koštičavih voćnih vrsta P. Ekološki utjecaji i sustavi uzgoja V
- Tehnologija proizvodnje breskve i nektarine P Osobine gospodarski važnih podloga i sorata V
- Tehnologija proizvodnje marelica P Ekološki utjecaji i gospodarski važne sorte V
- Tehnologija proizvodnje trešnje P Ekološki utjecaji i gospodarski važne sorte V
- Tehnologija proizvodnje višnje P Ekološki utjecaji i gospodarski važne sorte V Primjer voćnjaka s opisom tehnologije za koštičave voćne vrste S
- Tehnologija proizvodnje lješnjaka P,V,S
- Tehnologija proizvodnje oraha P,V,S
- Tehnologija proizvodnje kestena P,V,S
- Tehnologija proizvodnje ostalih lupinastih voćnih vrsta P,V,S
Obvezna literatura
- Faust, M. 1989. Physiology of Temperate Zone Fruit Trees. John Wiley & Sons. New York
- Ferree, D.C., Warrington, I.J (eds.) 2003. Apples: Botany, Production and Uses. CABI Publishing. ISBN 0-85199-592-6
- Gliha, R. 1997. Sorte krušaka u suvremenoj proizvodnji. Fragaria – Zagreb. ISBN 953-97191-0-0
- Jackson, D., Looney, N.E. (eds.) 1999. Temperate and Subtropical Fruit Production. CABI Publishing. ISBN 0-85199-271-4
- Webster, A.D., Looney, N.E. (eds.) 1996. Cherries: Crop Physiology, Production and Uses. CABI Publishing. ISBN 0-85198-936-5
Preporučena literatura
- Pennsylvania Tree Fruit Production Guide. http://tfpg.cas.psu.edu/introduction/pdf.htm
- Frutticoltura speciale. REDA – Roma. 1991.
- Westwood, M.N. 1978. Temperate-zone Pomology. W.H. Freeman (ed.)
- Mišić, P. 1996. Šljiva. Partenon – Beograd. ISBN 86-7157-159-9.
- Friedrich, G., Neumann, D., Vogl. M. (eds.) 1986. Physiologie der Obstgeholze. Akademie-Verlag. Berlin