Organsko-biološki uzgoj voća (169223)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Program modula Organsko-biološki uzgoj voća omogućit će studentima stjecanje znanja iz područja organske (ekološke) tehnologije uzgoja voćarskih kultura. Navedeni modul daje studentima znanje o gospodarski važnim jezgrićavim, koštivoćavim, lupinastim i jagodastim voćnim vrstama. Obrađuju se i izvorne vrste koje sudjeluju u stvaranju podloga i sorata.
Predavanja i vježbe omogućit će studentima usvajanje znanja o ekološkim čimbenicima za uzgoj, biološkim svojstvima vrsta, sorata i podloga kao i osnove fiziologije rasta i rodnosti voćaka.
U svakom od programskog dijela obrađuje se slijedeće cjeline: proizvodnja u Svijetu i Hrvatskoj, botanička pripadnost, ekološki čimbenici proizvodnje, cvatnja i oplodnja, tehnologija uzgoja-podloge, sortiment i uzgojni oblici. Programski dijelovi modula su slijedeći:
1) Osnove voćarstva
2) Osnovni principi organskog (ekološkog) uzgoja voća
3) Jezgrićave voćne vrste (Pomoideae): jabuka, kruška, dunja, mušmula i oskoruša
4) Koštićave voćne vrste (Prunoideae): šljiva, trešnja, višnja, marelica, breskva i nektarina
5) Lupinaste i jagodaste voćne vrste: lijeska, orah, kesten, jagoda, malina, kupina, borovnica, ribiz i dr.
Polaganje ispita se provodi preko parcijalnih testova znanja ili završnog ispita te dva seminarska rada.
Vrsta predmeta
- Prijediplomski studij / Ekološka poljoprivreda (Obvezni predmet, 4. semestar, 2. godina)
ECTS: 6.00
Engleski jezik: R1
E-učenje: R1
Sati nastave: 60
Predavanja: 40
Laboratorijske vježbe: 12
Seminar: 8
Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Izvođač seminara
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60 -70%
Dobar (3): 71-80%
Vrlo dobar (4): 81-90%
Izvrstan (5): 91-100%
Opće kompetencije
Studenti dobivaju neophodna teorijska i praktična znanja iz tehnologije organskog (ekološkog) uzgoja temeljenog na odabiru voćne vrste-sorte i podloge u određenim ekološkim uvjetima uzgoja
Oblici nastave
- Predavanja
Tijekom predavanja primjenjuju se metode aktivnog učenja u nastavi. - Laboratorijske vježbe
U sklopu laboratorijskih vježbi izvodi se 12 vježbi gdje se detaljnije prolazi kroz osobine vodećih sorata voćnih vrstapri ćemu se koristi odgovarajući biljni materijal. Laboratorijske vježbe se provode u jednoj skupini od 25-30 studenta. - Seminari
Studenti samostalno izrađuju i prezentiraju seminar vezan za određen zadatak iz tehnologije organskog (ekološkog) uzgoja jezgričavih, koštičavih i jagodastih voćnih vrsta. Stjecanje vještina (PBL problem-based learning; učenje na temelju rješavanja problema u grupi)- skupine (6-10 studenata) samostalno rješavaju zadanu problematiku i prezentiraju svoje rješenje.
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
definirati građu voćke i funkciju pojedinih organa, rast i rodnost voćaka | Kolokviji, usmeni |
objasniti razmnožavanje voćaka, cijepljenje, rez i uzgojne oblike | Kolokviji, usmeni |
definirati povezanost ekoloških čimbenika na lokaciji sa ekološkim čimbenicima za uzgoj određene voćne vrste | Kolokviji, usmeni |
objasniti povezanost cvatnje, oplodnje i plodonošenja u tekućoj i narednoj vegetacijskoj godini veznih za određenu voćnu vrstu | Kolokviji,usmeni |
opisati i objasniti temeljne principe u organskoj (ekološkoj) proizvodnji voća- ishrana, zaštita, održavanje nasada | Kolokviji, usmeni |
opisati pomološka svojstva voćnih vrsta kao i njihov vodeći sortiment u proizvodnji, s naglaskom na sortiment u organskoj proizvodnji voća | Kolokviji, usmeni |
isplanirati ogansku (ekološku) tehnologiju uzgoja za voćne vrste | Kolokviji, usmeni |
prezentirati organsku (ekološku) tehnologiju uzgoja za određenu voćnu vrstu | Seminar |
Način rada
Obveze nastavnika
Održavanje nastave u skladu s definiranim tjednim planom. Dostupnosti nastavnih materijala, obavijesti vezane za kolegij kao i redovita komunikacija sa studentima pomoću elektroničkih medija te predviđenih tjednih konzultacija Održavanje kolokvija i ispita u objavljenim terminima, ocjenjivanje u skladu s definiranim kriterijima. Izvođenje predavanja, vježbi i seminara.
Obveze studenta
Redovito prisustvovanje na predavanjima, vježbama i seminarima. Uvjeti za pristupanje ispitu su redovno pohađanje nastave te izrada seminara.
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Usmeni ispit I | 55% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
1 | 40 | 1,3 |
Pismeni ispit II | 22,5% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
1 | 30 | 1 |
Priprema i prezentacija seminarskih radova (3. SEM. RAD-22,5 %) | 22,5% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100 % |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
8 | 21 | 0,7 |
Prisustvo na nastavi | 0 | 60 | 60 | 6 | ||
UKUPNO | 100% | 60 | 180 | 6 |
Tjedni plan nastave
- Organsko–biološki uzgoj voća u Hrvatskoj i u svijetu, zakonska regulativa u organskoj proizvodnji u Republici Hrvatskoj i EU; P prikazi održivog uzgoja voća u svijetu; L
- Preduvjeti za organsko-biološki uzgoj voćaka – pogodne i nepogodne lokacije, klimatski čimbenici (temperatura, oborine, svjetlost) utjecaj vjetra; Utjecaj odabira tipa tla, „netaknuta“ tla –čimbenik u plodnosti, utjecaj organizama u tlu; P
- Obrada tla u organskim voćnjacima, zelena gnojidba i biocenoze, ishrana u organskim voćnjacima P; Principi koji utječu na zasnivanje organskog voćnjaka; L
- Principi orezivanja i prorjeđivanja u organskom voćnjaku, bolesti i štetnici-preventiva i zaštita; P Mogućnost organskog voćarstva po regijama; L
- Kriteriji za dobivanje kvalitetnog sadnog materijala u organskom voćarstvu (podloge i plemke), sistem sadnje voćnjaka; P
- Jezgičave voćke – korištenje, rasprostranjenost, biološka svojstva. Jabuka-tehnologija organskog uzgoja, podloge i sorte u organskom uzgoju; P
- Kruška - korištenje, rasprostranjenost, biološka svojstva organskog uzgoja, podloge i sorte u organskom uzgoju P
- Ostale jezgričave vočne vrste u uzgoju, Koštićave voćke – korištenje, rasprostranjenost, biološka svojstva. Šljiva-tehnologija organskog uzgoja, podloge i sorte -P
- Marelica i breskva - tehnologija organskog uzgoja, podloge i sorte u organskom uzgojuzgoju; P Marelica i breskva - pomologija s naglaskom na kvalitativna svojstva L
- Trešnja i višnja-tehnologija organskog uzgoja, podloge i sorte u organskom uzgojuzgoju; P Trešnja i višnja – pomologija s naglaskom na kvalitativna svojstva L
- Prezentacija seminarskog rada -S Međuispit (kolokvij I)
- Jagodaste voćke – korištenje, rasprostranjenost, biološka svojstva. Jagoda – tehnologija organskog uzgoja, sorte u organskom uzgoju , pomologija s naglaskom na kvalitativna svojstva; P
- Malina, kupina, borovnica, brusnica, ribiz i ostale manje značajne vrste jagodastog voća - tehnologija organskog uzgoja, sorte P Jagodasto i lupinasto voće – upoznavanje s organskim uzgojem i s vrstama L (terenska nastava) Organski uzgoj jagodastog voća - S
- Lupinaste voćke - korištenje, rasprostranjenost, biološka svojstva. Orah, lijeska i kesten - tehnologija organskog uzgoja, sorte i podloge, Orah i lješnjak - pomologija s naglaskom na kvalitativna svojstva;P
- Prezentacija seminarskog rada – S Međuispit (kolokvij II)
Obvezna literatura
- Lind K. i sur. 2003. Organic fruit growing. CABI Publishing (ed.) ISBN 0 85199 640 X
- Miljković, I. 1991. Suvremeno voćarstvo. Znanje –Zagreb
- Kisić, I. 2014. Uvod u ekološku poljoprivredu.
Preporučena literatura
- Phillips M. 2011. The Holistic Orchard. Goodman M (ed.) ISBN 978-1-60358-407-4