Bakteriologija i mikologija u biotehnologiji (98343)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
U okviru modula obrađuju se područje primjene biotehnologije, povijesni pregled uloga i značaj bakteriologije, značajne taksonomske skupine arhea, bakterija i aktinomiceta i njihova primjena u području biotehnologije, značajne mikroskopske gljive i njihovi metaboliti u području biotehnologije, genetika mikroorganizama i značaj bakterijskih plazmida u prijenosu genetskog materijala, mikrobna biotehnolologija u poljoprivredi i okolišu, uvod u metagenomiku.
Vrsta predmeta
- Diplomski studij / Agroekologija / Agroekologija (Izborni predmet, 3. semestar, 2. godina)
- Diplomski studij / Agroekologija / Mikrobna biotehnologija u poljoprivredi (Izborni predmet, 3. semestar, 2. godina)
ECTS: 6.00
Engleski jezik: R1
E-učenje: R1
Sati nastave: 60
Predavanja: 44
Auditorne vježbe: 4
Seminar: 12
Izvođač predavanja
- izv. prof. dr. sc. Nataša Hulak
- dr. sc. Armin Mešić
- dr. sc. Sanja Kajić
Izvođač seminara
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60-70%
Dobar (3): 71-80%
Vrlo dobar (4): 81-90%
Izvrstan (5): 91-100%
Opće kompetencije
Studenti se upoznaju s najznačajnijim i najmodernijim dostignućima u bakteriologiji i mikologiji te njihov značaj u suvremenim biotehnološkim procesima koji se primjenjuju u poljoprivrednoj praksi.
Oblici nastave
- Predavanja
- Auditorne vježbe
- Seminari
individualni/grupni seminarski radovi
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
definirati biotehnologiju kao novu industrijsku revoluciju te navesti područja primjene biotehnologije u različitim gospodarskim granama | Aktivno sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, seminarski rad, pismeni i usmeni ispit |
prepoznati najznačajnije mikroorganizme (bakterije I gljive) koji imaju značajno mjesto u biotehnologiji odnosno koji se primjenjuju u biotehnologiji kao biokulture sa svrhom dobivanju novih biotehnoloških proizvoda | Aktivno sudjelovanje u raspravama tijekom nastave,predlaganje novih seminarskih tema, seminarski rad, usmeni i pismeni ispit |
navesti značaj bakterija i gljiva i njihovih metaboličkih procesa u klasičnoj i modernoj biotenologiji | Aktivno sudjelovanje u raspravama tijekom nastave, seminarski rad, pismeni i usmeni ispit |
Način rada
Obveze nastavnika
Održavanje predavanja, priprema tema i materijala studentima za izradu seminarskog rada , organizacija izlaganja seminarskih radova, individulne konzultacije vezane uz seminarski rad, evidencija prisutnosti studenata na predavanju i vježbama, praćenje aktivnosti studenata tijekom predavanja, seminara i vježbi, priprema nastavnih materijala (predavanja i seminara), konzultacije, organiziranje i održavanje pisanih, usmenih provjera znanja u toku semestra i ispitnih rokova.
Obveze studenta
Prisutnost na predavanju i vježbama, izrada pisanog seminarskog rada na osnovu predloženih tema, usmeno izlaganje, prezentacija i obrana seminarskog rada, polaganje ispita u toku semestra (kontinuirana nastava) ili u ispitnom rok
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Pohađanje nastave | 44 | 40 | 1 | |||
Aktivno sudjelovanje na nastavi | Korektivni bodovi | 30 | 1 | |||
Seminarski rad (pisani materijal, izlaganje, rasprava) | 20% |
Ocjena pisanog sadržaja izlaganje rasprava |
Nedovoljan (1) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
12 | 40 | 1 |
Parcijalni ispit (P1) | 35 |
0-60 61-70 71-80 81-90 91-100 |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
2 | 35 | 1,5 |
Parcijalni ispit 2 (P2) | 35 |
0-60 61-70 71-80 81-90 91-100 |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
2 | 35 | 1,5 |
**Ispitni rokovi Pismeni/ usmeni ispit (P1+P2) | 70 |
0-60 61-70 71-80 81-90 91-100 |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
0 | 70 | 3 |
UKUPNO | 100% | 60 | 180 | 6 |
Način ocjenjivanja=Polaganje ispita
Elementi praćenja | Opis | Rok | Nadoknada |
---|---|---|---|
Parcijalni ispit (P1) | Obuhvaća prvi programski dio predmeta: uvod u biotehnologiju, značajne vrste bakterija i gljiva u biotehnologij, fermentacije i selekcijski rad u mikrobiologiji i biotehnologiji | 7.-8. tjedan | Ispitni rokovi |
Parcijalni ispit (P2) | Obuhvaća drugi dio gradiva iz predmeta: biotehnologija u poljoprivredi, mikrobna biotehnologija u okolišu, bakterijski geni i plazmidi,metagenomika | 14.tjedan | Ispitni rokovi |
**Ispitni rokovi Pismeni i usmeni | Ukoliko student ne položi 1. i 2. Parcijalni ispit tijekom kontinuirane nastave, kompletno gradivo student polaže pismeno, dok se usmenim putem provjerava usvojenost teorije, kritičko mišljenje i mogućnost primjene usvojenih znanja u praksi | Ispitni rokovi |
Tjedni plan nastave
- Uvod u biotehnologiju - Povijesne prekretnice u biotehnologiji; Područja primjene biotehnologiji;
- Bakteriologija u biotehnologiji – Fiziologija arhebakterija, taksonomske skupine i ekologija arhebakterija te njihova uloga u biotehnologiji
- Bakteriologija u biotehnologiji –taksonomske, ekološke i fiziološke skupine bakterija značajne u biotehnologiji
- Mikologija u biotehnologiji- značajne mikroskopske gljive i njihovi metaboliti u području biotehnologije
- Mikologija u biotehnologiji- značajne mikroskopske gljive i njihovi metaboliti u području biotehnologije, Uloga kvasaca i ostalih mikroorganizama u mikrobnoj biotehnologiji
- Fermentacije i fermentirani proizvodi bakterija i gljiva - Kemizam fermentacija; Aerobne i anaerobne fermentacije, značajne vrste mikroorganizama u dobivanju fermentiranih proizvoda u poljoprivredi
- Selekcijski rad u području mikrobiologije – izbor korisnih bakterijskih sojeva i vrsta za primjenu, Selekcija i uzgoj mikroorganizama, Starter kulture
- Bakterijski plazmidi – plazmidi i njihova primjena u biotehnologiji, vrste rodova Escerichia, Agrobacterium, Pseudomonas
- Genetika mikroorganizama – načini prijenosa genetskog materijala (konjugacija, transdukcija, transformacija)
- Mikrobna biotehnologija u poljoprivredi - Primjena mikroorganizama biljnoj proizvodnji, značaj vrste Agrobacterium sp.
- Značajne vrste bakterija i gljiva u poljoprivredi – mikrobiološka gnojiva, poboljšivači tla, stimulatori rasta i biopreparati
- Biotransformacije - Primjena mikrobnih polisaharida i poliestera
- Biotehnologija u okolišu - Korisne vrste mikroorganizama u uklanjanju polutanata, Mikrobni mehanizmi uklanjanja organskih onečišćivača i teških metala iz tla
- Metagenomika – nove spoznaje o korisnim vrstama gljiva i bakterija, potencijal primjene u biotehnologiji
- Ispit
Obvezna literatura
- nastavni materijali (pdf. datoteke)
- Duraković, S., Redžepović, S.: Bakteriologija u biotehnologiji knjiga prva-I i II dio. Kugler 2004.
- Duraković, S., Duraković, L. : Mikologija u biotehnologiji, Kugler, Zagreb 2003.
- Barnum, S.R.: Biotechnology – an introduction. Brooks/Cole, Cengage Learning. 2005.
- Duraković,S., Duraković,L.: Specijalna mikrobiologija, Kugler,
Preporučena literatura
- Duraković, S., Redžepović, S.: Bakteriologija u biotehnologiji knjiga druga-I Idio. Kugler 2005.
- Grba. S.: Kvasci u biotehnološkoj proizvodnji. Plejada, Zagreb, 2010.
- Glazer, A.N.; Nikaido, H.: Microbial Biotechnology –fundamentals of applied microbiology. Oxford, 2005.
- Scragg, A. : Environmental biotechnology. Oxford, 2005.