Kemija i kontrola hrane za životinje (169447)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Cilj je modula razumijevanje kemizma osnovnih sastojaka hrane za životinje i metode njihovog određivanja (teorijski i praktično) te upoznavanje sa sustavima kontrole kvalitete u proizvodnji hrane za životinje i ulogom kontrole kvalitete u očuvanju okoliša.
Programski dijelovi modula su:
Osnove analitičke kemije – odabrana poglavlja kvalitativne i kvantitativne kemijske analize
Kemija hrane za životinje – kemizam i metode analize osnovnih sastojaka hrane za životinje, seminari omogućuju samostalnu obradu podataka kemijske analize i prezentiranje rezultata.
Metode analize hrane za životinje – znanja stečena u prethodnim programskim dijelovima primijenjuju se u praktičnom samostalnom radu u laboratoriju.
Kontrola kvalitete hrane za životinje - sustavi kvalitete u proizvodnji hrane za životinje, statističko praćenje kvalitete te uloga kontrole kvalitete u očuvanju okoliša
Polaganje ispita:
Pisani ispit iz teorijskog gradiva modula.
Laboratorijske vježbe – izračunavanje i izražavanje rezultata dobivenih kemijskim analizama.
Seminar – seminarski zadatak: izraditi prema zadanim parametrima i objasniti zadani proizvodni proces te utvrditi prosječnu izlaznu kvalitetu – usmeno izlaganje seminarskog rada.
Vrsta predmeta
- Diplomski studij / Hranidba životinja i hrana (Obvezni predmet, 1. semestar, 1. godina)
ECTS: 6.00
Engleski jezik: R1
E-učenje: R1
Sati nastave: 60
Predavanja: 36
Laboratorijske vježbe: 12
Seminar: 12
Izvođač seminara
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60%
Dobar (3): 70%
Vrlo dobar (4): 80%
Izvrstan (5): 90%
Uvjeti za dobivanje potpisa
Prisutnost na predavanju 80%.
Opće kompetencije
Studenti dobivaju temeljna teorijska i praktična znanja iz kemizma osnovnih sastojaka hrane, njihovo kvantitativno određivanje te praktična znanja iz kontrole kvalitete hrane za životinje.
Oblici nastave
- Predavanja
Održavaju se u dvorani uz PowerPoint-prezentaciju. - Laboratorijske vježbe
Izvode se u laboratoriju Zavoda za hranidbu životinja; kvantitativna kemijska analiza uzoraka hrane za životinje, određivanje parametara koji se uobičajeno prikazuju u laboratorijskim izvješćima. - Seminari
Zadaje se seminarski zadatak konkretnog problema u mješaonici stočne hrane koji treba riješiti, prikazati kao izvješće u pisanom obliku i usmeno obrazložiti rješenje zadatka.
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
Definirati osnovne pojmove kvalitativne i kvantitativne kemijske analize. | kroz raspravu i kvizove, pismeni ispit |
Opisati kemizam proteina, ugljikohidrata i masti. | pismeni ispit |
Primijeniti i koristiti fizikalne metode analize hrane za životinje. | kroz raspravu i kvizove, pismeni ispit |
Izračunati i izraziti rezultate kemijskih analiza proteina, ugljikohidrata, masti, minerala, vlakana, nutritivnih i štetnih tvari u hrani za životinje. | kroz raspravu i kvizove, pismeni ispit |
Opisati pojmove kvaliteta, osiguranje kvalitete i kontrola kvaliteta. | seminar, pismeni ispit |
Prepoznati utjecaj proizvodnje na okoliš i važnost uvođenja sustava kontrole kvalitete za očuvanje okoliša. | kroz raspravu i kvizove, seminar i pismeni ispit |
Konstruirati osnovne kontrolne dijagrame i krivulju operativnih karakteristika. | seminar |
Procijeniti sposobnost procesa da zadovolji zadanu specifikaciju i utvrditi prosječnu izlaznu kvalitetu u mješaonici hrane za životinje. | seminar, pismeni ispit |
Način rada
Obveze nastavnika
Svi nastavni materijali su organizirani i prema nastavnim cjelinama dostupni u MOODLE sustavu; forum za komunikaciju sa studentima; kalendar važnijih događanja za kolegij; obavijesti vezane uz kolegij; zadaci za utvrđivanje znanja po pojedinim nastavnim cjelinama; upute za korištenje nastavnih materijala za kolokvije i završni ispit.
Obveze studenta
Prisustvovanje predavanjima i seminarima je obavezno. Studenti se tijekom prva dva tjedna nastave trebaju obavezno prijaviti u sustav za e-učenje Moodle u okviru kojeg mogu koristiti prezentacije predavanja, primjere riješenih zadataka i ostale materijale. Uvjeti za pristupanje ispitu su redovno pohađanje predavanja te izrada seminarskog zadatka.
Tjedni plan nastave
- Osnove analitičke kemije. Uvod u analitičku kemiju –P
- Kemija hrane za životinje. Fizikalna svojstva hrane za životinje –P
- Kemija hrane za životinje. Kemizam aminokiselina i proteina-P
- Kemija hrane za životinje. Kemizam aminokiselina i proteina-P
- Kemija hrane za životinje. Kemizam aminokiselina i proteina, proteomika-P
- .Kemija hrane za životinje. Proteomika, specifične metode određivanja-P
- Kemija hrane za životinje. Kemizam ugljikohidrata (jednostavni šećeri, polisaharidi)-P
- Kemija hrane za životinje. Kemizam i kvaliteta lipida i masnih kiselina-P
- Kemija hrane za životinje. Kemizam minerala-P
- Kemija hrane za životinje. Kemizam vitamina-P
- Kemija hrane za životinje. Kemizam antinutritivnih i štetnih tvari-P
- Kontrola kvalitete hrane za životinje. Kvaliteta, upravljanje kvalitetom, elementi sustava kvalitete-P
- Kontrola kvalitete hrane za životinje -P
- Sustavi kvalitete u proizvodnji i analizi hrane za životinje (ISO, HACCP, GMP, TQP). Statistička kontrola kvalitete-P
- Kontrola kvalitete hrane za životinje. Međunarodne norme-S
Obvezna literatura
- Skoog, D.A., West, D.M., Holler, F.J. (1999). Osnove analitičke kemije (izabrana poglavlja). -6.izd., Zagreb: Školska knjiga.
- McDonald, P., et al. (2010) Animal Nutrition, 7.izd. Pearson,Velika Britanija
- Chesworth, J.M. , Stuchbury, T., Scaife, J.R.(1998). An introduction to agricultural biochemistry (izabrana poglavlja). London: Chapman & Hall.
- Kaštelan-Macan, Marija (2003). Kemijska analiza u sustavu kvalitete (izabrana poglavlja). Zagreb: Školska knjiga.
- Galyean, M.L. (2005). Laboratory procedures in animal nutrition research, http://www.asft.ttu.edu/home/mgalyean/lab_man.pdf, 22.2.2005.
Preporučena literatura
- Homen, Biserka, Sikirić, Maja. Laboratorijski priručnik za metode analize stočne hrane: interna skripta. Zagreb: Zavod za hranidbu domaćih životinja.
- NIST, Engineering statistics handbook, http://www.itl.nist.gov/div898/handbook/, 26. siječanj 2005. poglavlje 6. Process or product monitoring and control.
- Grbeša, D. (2004). Metode procjene i tablice kemijskog sastava i hranjive vrijednosti krepkih krmiva,. Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo.
Sličan predmet na srodnim sveučilištima
- General and Inorganic Chemistry for LW
- Introduction into General and Analytical Chemistry
- Kemija
- Principles of Chemistry (1301-030)
- BOKU
- BOKU
- Sveučilište Josip Juraj Strossmayer, Osijek, Poljoprivredni fakultet
- University of Hohenheim