Proizvodnja jagodastog voća (144464)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Modul Proizvodnja jagodastog voća obrađuje sve segmente proizvodnje jagodastog voća. Važan je naglasak na trenutačno stanje u proizvodnji, te na mogućnosti unaprjeđenja na području Republike Hrvatske. Modul obuhvaća sve ekonomski značajne vrste jagodastog voća, ali obrađuje i one manje značajne koje imaju potencijal širenja.
Za svaku vrstu jagodastog voća proučavaju se:
- proizvodnja u svijetu i Hrvatskoj
- sistematika i sortiment
- morfološka svojstva (vegetativni i generativni organi)
- fiziološka svojstva (cvatnja, rast i razvitak ploda)
- odnos prema okolini (voda, svjetlost, temperatura i sl.)
- agrotehnika i pomotehnika u proizvodnji jagodastog voća
- sustavi proizvodnje jagodastog voća
- novi trendovi u proizvodnji jagodastog voća
Praktični rad uključuje upoznavanje s procesom podizanja nasada, te provedbom svih potrebnih zahvata u proizvodnji jagodastog voća.
Vrsta predmeta
- Diplomski studij / Hortikultura / Voćarstvo (Izborni predmet, 3. semestar, 2. godina)
- Diplomski studij / Hortikultura / Ukrasno bilje (Izborni predmet, 3. semestar, 2. godina)
ECTS: 6.00
Engleski jezik: R1
E-učenje: R1
Sati nastave: 60
Predavanja: 20
Laboratorijske vježbe: 12
Seminar: 12
Terenske vježbe: 16
Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60-70%
Dobar (3): 71-80%
Vrlo dobar (4): 81-90%
Izvrstan (5): 91-100%
Opće kompetencije
Predmet osposobljava za vođenje procesa planiranja i podizanja nasada te potrebne intervencije u proizvodnji jagodastog voća. Studenti dobivaju neophodna teorijska i praktična znanja o vrstama jagodastog voća, njihovoj morfologiji i fiziologiji te odnosu prema okolinskim čimbenicima a što je temelj za razumijevanje i primjenu adekvatnih zahvata u proizvodnji.
Oblici nastave
- Predavanja
- Ostalo
Projektni zadatak – u grupi (minimalno 2 studenta) obrađuje se konkretna problematika iz proizvodnje jagodastog voća. - Laboratorijske vježbe
- u sklopu laboratorijskih vježbi izvode se vježbe iz područja biologije (morfologije i fiziologije) jagodastog voća, upoznavanja s tehnološkim vrijednostima plodova te procesa diferencijacije generativnih organa i arhitekture inflorescence. - Terenske vježbe
u sklopu terenskih vježbi organizira se obilazak suvremenih nasada jagodastog voća u RH i šire, također se vježbe održavaju i na pokušalištima Maksimir, Jazbina i/ili Šašinovec Zavoda za voćarstvo - Seminari
projektni zadatak – u grupi (minimalno 2 studenta) obrađuje se konkretna problematika iz proizvodnje jagodastog voća u pisanoj formi i kao prezentacija.
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
Sažeti fiziološku i tehnološku osnovu za proizvodnju jagodastog voća | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
Prikazati kako genotip i uvjeti uzgoja utječu na razvoj i kvalitetu ploda | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
Prepoznati i opisati vodeće sorte jagodastog voća | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
Objasniti važnost jagodastog voća u prehrani ljudi i utjecaj na zdravlje | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
Primijeniti osnovna znanja iz baznih disciplina u proizvodnji jagodastog voća | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
Analizirati elemente koji utječu na rodnost i kvalitetu ploda jagodastog voća | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
Obrazložiti zašto se ovisno o ekološkim uvjetima koriste različite tehnologije proizvodnje | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
Raščlaniti mogućnosti izbora s ciljem postizanja optimalne rodnosti i kvalitete ploda | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
Isplanirati što je potrebno za podizanje nasada jagodastog voća | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
Demonstrirati sposobnost kreativnog i timskog rada u profesionalnom okružju | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
Objasniti suvremene trendove u proizvodnji jagodastog voća | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
Razviti vještine učenja za cjeloživotno obrazovanje | Pismeni ispiti, seminarski rad, sudjelovanje u raspravama tijekom svih oblika nastave. |
Način rada
Obveze nastavnika
Održavanje predavanja, vježbi i seminara. Pomoć pri izradi seminara i projektnog zadatka.
Obveze studenta
Sudjelovanje u nastavi. Izrada seminarskog rada.
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Pohađanje nastave (PN) - predavanja i vježbe) | 5% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
48 | 48 | 1,6 |
Parcijalni ispit 1 (P1) | 30% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
0 | 42 | 1,4 |
Seminarski rad (S) | 35% |
<5 bodova 5 bodova 6-7 bodova 8-9 bodova 10 bodova |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
12 | 48 | 1,6 |
Parcijalni ispit 2 (P1) | 30% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
0 | 42 | 1,4 |
Završni usmeni ispit (UI) -student polaže UI ukoliko nije položio parcijalne ispite tijekom semestra | 60% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
0 | 84 | 2,8 |
UKUPNO | 100% | (PN+P1+S+P2+UI/5) | 60 | 180 | 6 |
Elementi praćenja | Opis | Rok | Nadoknada |
---|---|---|---|
Nadoknada putem samostalnog zadatka | Ukoliko je student iz opravdanih razloga izostao s većeg broja sati od dozvoljenog (čl. 12., Pravilnik o studiranju….na AFZ), omogućuje mu se nadoknada putem samostalnog zadatka. | Tijekom ispitnih rokova, a prije usmenog ispita | |
Završni usmeni ispit (UI) | Sastoji se od pet pitanja vezanih uz glavne cjeline gradiva. Ocjenjuje se usvojeno znanje, analitičnost i sposobnost kritičkog razmišljanja | Ispitni rokovi |
Tjedni plan nastave
- Proizvodnja i značaj jagodastog voća u Republici Hrvatskoj i svijetu P – Trenutačni značaj proizvodnje jagodastog voća u RH i svijetu. Načini iskorištavanja jagodastog voća.
- Sistematika i sortiment jagodastog voća P i V – Detaljni prikaz sistematike jagodastog voća s naglaskom na nastanak sortimenta. Obradit će se sortiment za svaku pojedinu vrstu jagodastog voća.
- Terenska nastava V – Posjeta proizvodnim nasadima jagodastog voća.
- Seminarski radovi S – davanje zadataka za pojedinačni seminarski rad i grupni projektni zadatak
- Terenska nastava V – Posjeta proizvodnim nasadima jagodastog voća.
- Jagoda P i V– Morfološka i fiziološka svojstva. Odnos prema okolini.
- Terenska nastava V – Odlazak na pokušalište s ciljem prepoznavanja vrsta i upoznavanja s podizanjem nasada jagodastog voća.
- Jagoda P i V – Agrotehnički i pomotehnički zahvati u proizvodnji. Sustavi proizvodnje.
- Terenska nastava V – Odlazak na pokušalište s ciljem upoznavanja s agrotehničkim i pomotehničkim zahvatima.
- Malina i kupina / I Međuispit (kolokvij I) P i V - Morfološka i fiziološka svojstva. Odnos prema okolini. Agrotehnički i pomotehnički zahvati u proizvodnji.
- Malina i kupina / Borovnica i brusnica P i V - Sustavi proizvodnje. / Morfološka i fiziološka svojstva. Odnos prema okolini.
- Borovnica i brusnica / Ribiz i ogrozd P i V - Morfološka i fiziološka svojstva. Odnos prema okolini. Agrotehnički i pomotehnički zahvati u proizvodnji. Sustavi proizvodnje.
- Trenutačno manje značajne vrste jagodastog voća / Novi trendovi u proizvodnji jagodastog voća P – Osnovne informacije o ostalim vrstama jagodastog voća. Upoznavanje s najnovijim trendovima u proizvodnji jagodastog voća.
- Seminarski radovi / II Međuispit (seminar) S – prezentacija pojedinačnih seminarskih radova i grupnih projektnih zadataka, rasprava o problemu koji se rješavao.
- III Međuispit (kolokvij II) Ispitni rok Završni ispit (usmeni) S
Obvezna literatura
- Galeta, G.J., Himerlick, D.G. (1990) Small Fruit Crop Management, Prentice Hall Career & Technology, New Yersey
- Jemrić, T. (2007) Bazga (uzgoj, uporaba i značenje), Hrvatska Sveučilišna naklada, Zagreb
- Miloš, T. (1997) Jagoda, Hrvatska tiskara, Zagreb
- Nikolić, M., Milivojević, J. (2015) Jagodaste voćke, Sveučilište u Beogradu, Beograd voćarsko društvo Srbije, Čačak
- Šoškić, M. (2009) Jagoda, Partenon, Beograd
Preporučena literatura
- Ciesielska, J. i Malusa, E. (2000) La coltivazione dei piccoli frutti, Calderini, Bologna
- Funt, R.C. i Hall. H.K. (2013) Raspberries, CABI Publishing, University Press, Cambridge
- Hancock, J.F. (1999) Strawberries, CABI Publishing, University Press, Cambridge
- Šoškić, M. (2008) Suvremeno voćarstvo, Partenon, Beograd,
- Trehane, J. (2004) Blueberries, Cranberries and Other Vacciniums, Timber Press, Cambridge
Sličan predmet na srodnim sveučilištima
- HORT 4420 - Berry Crops: Culture and Management, Cornell University
- NPLK14014U - Fruit and Berry Crop Physiology and Quality – 7,5 ECTS; Faculty of Life Sciences, University of Copenhagen
- HORT 452/552 Berry and grape physiology and culture, College of Agricultural Sciences, Oregon State University