Znanstvena dostignuća u vinogradarstvu i vinarstvu (144480)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Uspješnost i unapređenje vinogradarsko vinarske proizvodnje ovisi u velikoj mjeri o znanstvenim dostignućima i njihovoj implementaciji u tehnološke procese. Ovaj predmet upoznaje studente sa metodama istraživanja u vinogradarstvu i vinarstvu, kritičkom analizom rezultata dosadašnjih istraživanja te najnovijim dostignućima ove grane znanosti. Ciljevi ovog predmeta su: osposobljavanje studenata za samostalno prikupljanje, procjenu, vađenje i sintezu informacija; korištenje najnovijih rezultata razvojnih i primijenjenih istraživanja u unapređenju proizvodnje grožđa i vina; studente osposobiti za samostalni rad u istraživačkim timovima; osposobljavanje za prijenos novih znanstvenih spoznaja u praksu. Ujedno tijekom ovog modula studenti stječu određene vještine potrebne u provedbi istraživanja za potrebe diplomskog rada, korištenje baza podataka, bibliografskih programa (Endnote, Zotero i sl.) kao i izrada preglednih radova. Kroz modul je cilj razviti i prezentacijske vještine neophodne u mnogim područjima djelovanja nakon završenog studija.
Vrsta predmeta
- Diplomski studij / Hortikultura / Vinogradarstvo i vinarstvo (Izborni predmet, 3. semestar, 2. godina)
ECTS: 3.00
Engleski jezik: R2
E-učenje: R1
Sati nastave: 30
Predavanja: 20
Laboratorijske vježbe: 4
Seminar: 6
Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Izvođač seminara
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60%
Dobar (3): 71%
Vrlo dobar (4): 81%
Izvrstan (5): 91%
Opće kompetencije
Kroz ovaj predmet student se osposobljava za razumijevanje i kritičku evaluaciju rezultata znanstvenih istraživanja iz područja vinogradarstva i vinarstva s naglaskom na primijenjena istraživanja. Studenti dobivaju znanja potrebna za provođenje istraživanja iz ovog područja, ali i za implementaciju znanstvenih dostignuća u tehnološke procese.
Oblici nastave
- Predavanja
Provode se prema unaprijed dogovorenom planu, a izvode se putem ppt prezentacija. Dio predavanja provodit će se interaktivno sa studentima korištenjem metoda grupnog rada, diskusije i prezentacije određene teme. - Vježbe u praktikumu
Vježbama u praktikumu studente će se upoznati sa metodama uzorkovanja (u proizvodnim nasadima, podrumu i sl.), prikupljanja i statističke obrade podataka prikladne za određeni tip istraživanja. Provodit će se na znanstveno nastavnom pokušalištu Jazbina. - Seminari
Cilj ovog rada je izrada preglednog rada iz određene teme temeljem uputa i znanja o korištenju znanstvenih baza podataka i kritičke evaluacije rezultata većeg broja istraživanja provedenih na određenu temu s ciljem donošenja određenih zaključaka i preporuka.
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
usporediti vrste i specifičnosti istraživanja u vinogradarstvu i vinarstvu | Sudjelovanje u raspravama, kolokvij, usmeni ispit. |
dizajnirati pokuse u vinogradarskim i vinarskim istraživanjima, primijeniti prikladne metode uzorkovanja, prikupljanja podataka i njihove statističke obrade podataka | Sudjelovanje u raspravama, kolokvij. |
opisati vrste i strukturu znanstvenih radova, znanstvene časopise koji pokrivaju teme vezane uz vinogradarstvo i vinarstvo s naglaskom na razvojna i primijenjena istraživanja | Sudjelovanje u raspravama, kolokvij. |
odabrati baze podataka i kritički pristupiti rezultatima istraživanja iz područja vinogradarstva i vinarstva s ciljem njihovog korištenja u unapređenju tehnologije proizvodnje grožđa i vina | Seminar, usmeni ispit, rasprave. |
Upravljati istraživanjem s ciljem unapređenja određenih tehnoloških rješenja u proizvodnji grožđa i vina. | Kolokvij, seminarski rad, usmeni ispit. |
Način rada
Obveze nastavnika
Prezentacija nastavnog sadržaja, vođenje zadataka iz vježbi, vođenje rasprava vezano uz kritičku analizu sadržaja najznačajnih i novoobjavljivanih znanstvanih radova iz područja vinogradarstva i vinarstva, priprema tema seminarskih radova, pomoć u izradi i prezentaciji seminarskih radova, konzultacije.
Obveze studenta
Redovito pohađanje predavanja, aktivno praćenje i sudjalovanje u raspravama, izrada seminarskog rada i predstavljanje istog pred studijskom grupom.
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Pohađanje i aktivno sudjelovanje u nastavi | Korektivni bodovi | 24 | 24 | 0,8 | ||
Izrada seminara | 33% | 6 | 18 | 0,7 | ||
Kolokvij | 33% |
60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
22 | 0,7 | |
Završni usmeni ispit | 34% |
60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
26 | 0,8 | |
UKUPNO | 100% | 30 | 90 | 3 |
Elementi praćenja | Opis | Rok | Nadoknada |
---|---|---|---|
Pohađanje i aktivno sudjelovanje u nastavi | +,0, - na konačnu ocjenu | ||
Izrada seminara | Ukupnu ocjenu čine ocjene pisanog rada (33%), prezentacije (33%) i odgovora na postavljena pitanja (33%) |
Tjedni plan nastave
- Uvod u modul - općenito o modulu, silabus modula, cilj modula, ishodi modula. Vrste istraživanja u vinogradarstvu i vinarstvu. – P
- Znanstveno istraživanje u vinogradarstvu i vinarstvu, pregled literature, postavljanje ciljeva i hipoteze postavljanje pokusa – P.
- Uzorkovanje, prikupljanje podataka, statistička obrada podataka. – P
- Metode uzorkovanja i priprema uzoraka grožđa i vina (Pokušalište Jazbina) – V
- Kolokvij; Pregledni znanstveni rad, struktura i specifičnosti, primjeri. Korištenje bibliografskih programa (Endnote, Zotero i sl.) – P
- Znanstvene baze podataka i znanstveni časopisi iz vinogradarstva i vinarstva, znanstvene institucije u Hrvatskoj i svijetu. – P
- Specifičnosti istraživanja u postupcima oplemenjivanja kod vinove loze, postavljanje pokusa, utvrđivanje sortnih i klonskih razlika. – P
- Kritička evaluacija znanstvene literature – vinogradarstvo. Kritička analiza sadržaja najznačajnijih objavljenih znanstvenih radova – P
- Kritička evaluacija znanstvene literature – vinogradarstvo. Kritička analiza sadržaja novoobjavljenih znanstvenih radova – P
- Kritička evaluacija znanstvene literature – vinarstvo. Kritička analiza sadržaja najznačajnijih znanstvenih radova – P
- Kritička evaluacija znanstvene literature – vinarstvo. Kritička analiza sadržaja novoobjavljenih znanstvenih radova – P
- Međuispit; Obrada pojedinih tema u formi preglednog rada – S
- Obrada pojedinih tema u formi preglednog rada – S
- Izrada prijedloga istraživanja s ciljem unaprjeđenja određenih tehnoloških aspekata proizvodnje grožđa i vina – S
- Terenske vježbe - Prikaz vinogradarskih i vinarskih istraživanja i projekata na Znanstveno-nastavnom pokušalištu Jazbina Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta. - V
Obvezna literatura
- Kniewald, J. Metodika znanstvenog rada, Zagreb, 1993.
- Zelenika, R. Metodologija i tehnologija izrade znanstvenog i stručnog djela, Rijeka, 1990.
- Silobrčić, V. Kako sastaviti i objaviti znanstveno djelo, Zagreb, 1983.
- Jackson, R.S. Wine science: principles and applications, Amsterdam [etc.] : Elsevier, Academic Press, 2008
Preporučena literatura
- Znanstveni časopisi vezani uz područje vinogradarstva i vinarstva
- American Journal of Enology and Viticulture, Vitis, Australian Juornal of Viticulture and Enology isl.
Sličan predmet na srodnim sveučilištima
- UC Davis, Kalifornija, SAD: Advances in the Science of Winemaking, Critical Evaluation of Scientific Literature
- BOKU, Beč: Viticultural and Pomology Journal Club