prof. dr. sc. Ana Jeromel

prof. dr. sc. Ana Jeromel

Redoviti profesor u trajnom zvanju
Odsjek za hortikulturu i krajobraznu arhitekturu
Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo
Lokacija ureda: Fakultetsko dobro 3
Telefon/Mobitel: +385 1 462 7986
Email: amajdak ( at ) agr.hr
Jezik komuniciranja: hrvatski, engleski, talijanski
Termin konzultacija: utorak, 10-12

Akademske kvalifikacije

  • 2001 - 2005: Doktor znanosti
    Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu
    Utjecaj različitih metoda otkiseljavanja na kakvoću vina Kraljevina
  • 1998 - 2001: Magistar znanosti
    Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
    Utjecaj nekih autohtonih sojeva kvasca Saccharomyces cerevisiae na kakvoću vina Traminac
  • 1991 - 1996: Dipl. ing. agronomije
    Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
    Kakvoća neki vina Graševine uzetih s tržišta

Radno iskustvo

  • 1998 - : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
    1998-2001, mlađi asistent
    2001-2005, asistent
    2006-2010, docent
    2010-2015, izvanredni profesor
    2016- redoviti profesor

Nastava

Znanstveni interesi

  • Arome fermentacije i kakvoća vina
  • Malolaktična fermentacija i kakvoća vina
  • "Sur lie" tehnologija
  • Utjecaj kvasaca na kakvoću vina
  • Senzorno ocjenjivanje vina

Usavršavanja

  • 20.02.2001. - 20.04.2001.: Istituto Agrario di St Michele all Adige (TN) (mješovito)
    Analiza vina primjenom GC metoda

Projekti

znanstveni

Naziv projekta Izvor financiranja Trajanje Uloga AFZ
Inovativna rješenja za racionalizaciju upotrebe bentonita u postizanju proteinske stabilnosti bijelih vina Hrvatska zaklada za znanost 15.01.2021. - 14.01.2025. partner
Novi početak za stare hrvatske sorte vinove loze EU programi 20.12.2019. - 20.12.2022. koordinator
Profiliranje različitih sorti vina temeljem određivanja pojedinačnih tiola MZO 01.01.2018. - 31.12.2019. partner
Uzroci netipične arome starenja u vinu MZOS 01.01.2007. - 31.12.2013. koordinator

stručni

Naziv projekta Izvor financiranja Trajanje Uloga AFZ
Introdukcija sorata vinove loze otpornih na gljivične bolesti prikladnih za područje Kutjevačkog vinogorja „Kutjevački vinari“, udruga vinogradara i vinara Kutjeva 01.01.2020. - 31.12.2024. koordinator
Primjena mikorize u vinogradarsko-vinarskoj proizvodnji na području Zagrebačke županije Suradnja s tijelima uprave 01.07.2016. - 30.11.2019. koordinator
Poboljšanje kakvoće vina Kraljevina folijarnom primjenom makro i mikro elemenata Suradnja s tijelima uprave 01.06.2015. - 01.06.2016. koordinator
Utjecaj folijarne gnojidbe aminokiselinama na kakvoću vina Kraljevina Suradnja s tijelima uprave 01.06.2013. - 01.06.2014. koordinator
Poboljšanje kakvoće proizvoda od jabuka i kupina - proizvodnja vina od jabuka i kupina Suradnja s tijelima uprave 27.11.2012. - 15.12.2013. koordinator

razvojni

Naziv projekta Izvor financiranja Trajanje Uloga AFZ
Ampelografsko-pomološki istraživački centar EU programi 28.04.2021. - 28.10.2023. koordinator
Primjena različitih tehnoloških postupaka u proizvodnji Pjenušavog vina od sorte Grk bijeli Naručitelj projekta 10.10.2018. - 31.12.2021. koordinator

nastavni

Naziv projekta Izvor financiranja Trajanje Uloga AFZ
Unapređenje stručne prakse na preddiplomskim i diplomskim studijima Agronomskog fakulteta Europski socijalni fond 09.03.2020. - 09.03.2023. koordinator
Mooc in Enology aimed at Reinforcing competences applying Game-based approach and Olfactive learning for the wine tasting European Commission 01.09.2020. - 28.02.2023. partner

sveučilišna potpora

Naziv projekta Izvor financiranja Trajanje Uloga AFZ
Hlapive komponente drveta i njihov utjecaj na kakvoću vina Sveučilište u Zagrebu 01.01.2017. - 31.12.2017. koordinator
Nove metode analize nepoželjnih mirisa u vinima autohtonih i udomaćenih kultivara Sveučilište u Zagrebu 01.01.2016. - 31.12.2016. koordinator
Nove metode ekstrakcije aroma i polifenola u evaluaciji sorata vinove loze Sveučilište u Zagrebu 01.01.2015. - 31.12.2015. koordinator

Publikacije

  • Maslov, L., Tomaz, I., Žulj, M. M., & Jeromel, A. (2017). Aroma characterization of predicate wines from Croatia. European Food Research and Technology, 243(2), 263-274.
  • Žulj, M. M., Maslov, L., Tomaz, I., & Jeromel, A. (2015). Determination of 2-aminoacetophenone in white wines using ultrasound assisted SPME coupled with GC-MS. Journal of analytical chemistry, 70(7), 814-818.
  • Korenika, A. M. J., Žulj, M. M., Puhelek, I., Plavša, T., & Jeromel, A. (2014). Study of phenolic composition and antioxidant capacity of Croatian macerated white wines. Mitteilungen Klosterneuburg, Rebe und Wein, Obstbau und Früchteverwertung, 64(4), 171-180.
  • Kozlovic, G., Jeromel, A., Maslov, L., Pollnitz, A., & Orlić, S. (2010). Use of acacia barrique barrels–Influence on the quality of Malvazija from Istria wines. Food chemistry, 120(3), 698-702.
  • Orlić, S., Vojvoda, T., Babić, K. H., Arroyo-López, F. N., Jeromel, A., Kozina, B., ... & Comi, G. (2010). Diversity and oenological characterization of indigenous Saccharomycescerevisiae associated with Žilavka grapes. World Journal of Microbiology and Biotechnology, 26(8), 1483-1489.
  • Tomaz, I., Maslov Bandić, L., Puhelek, I., Jagatić Korenika, A. M., & Jeromel, A. (2015). Influence of different yeast strains on metabolism of tryptophan and indole-3-acetic acid during fermentation. South African Journal of Enology and Viticulture, 36(1), 44-49.

Bibliografija (CROSBI): https://www.bib.irb.hr/pregled/znanstvenici/222710?w_mentor=1

Google Scholar: https://scholar.google.hr/citations?user=qY6vPy4AAAAJ&hl=hr

Ostale znanstvene i stručne aktivnosti

  • 2012 - : HAA
    Status eksperta pri Hrvatskoj akreditacijskoj agenciji za područje senzornog ispitivanja
  • 2010 - : OIV
    Predstavnik Republike Hrvatske u Međunarodnoj organizaciji za lozu i vino (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin - OIV), Pariz - Stručna skupina za mikrobiologiju vina
  • 2005 - : MPS
    Član Povjerenstva za organoleptičko ocjenjivanje vina i drugih proizvoda od grožđa i vina pri Ministarstvu poljoprivrede
  • 2000 - : Agronomski fakultet
    Član organizacijskog odbora međunarodna konferencija "Budućnost vinogradarstva i vinarstva", Zagreb

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.