prof. dr. sc. Ana Jeromel
Redoviti profesor u trajnom zvanju
Odsjek za hortikulturu i krajobraznu arhitekturu
Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo
Lokacija ureda: Fakultetsko dobro 3
Telefon/Mobitel: +385 1 239 3834
Email: amajdak ( at ) agr.hr
Jezik komuniciranja: hrvatski, engleski, talijanski
Termin konzultacija: utorak, 10-12
Akademske kvalifikacije
- 2001 - 2005: Doktor znanosti
Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu
Utjecaj različitih metoda otkiseljavanja na kakvoću vina Kraljevina - 1998 - 2001: Magistar znanosti
Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Utjecaj nekih autohtonih sojeva kvasca Saccharomyces cerevisiae na kakvoću vina Traminac - 1991 - 1996: Dipl. ing. agronomije
Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Kakvoća neki vina Graševine uzetih s tržišta
Radno iskustvo
- 1998 - : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
1998-2001, mlađi asistent
2001-2005, asistent
2006-2010, docent
2010-2015, izvanredni profesor
2016- redoviti profesor
Nastava
- Senzorna svojstva i ocjenjivanje vina (169443)
- Kemija mošta i vina (26250)
- Istraživanja arome vina i jakih alkoholnih pića (201041)
- Odabrana poglavlja iz enokemije (173811)
- Tehnologija vina (144471)
- Vinarstvo (144004)
- Znanstvena dostignuća u vinogradarstvu i vinarstvu (144480)
- Stručna praksa - Vinogradarstvo i vinarstvo (251020)
- Tehnologija proizvodnje bijelih, ružičastih i crnih vina (228257)
- Enokemija i mikrobiologija vina (228263)
- Wine technology (159812)
- Sensory properties and evaluation of wine (176010)
Znanstveni interesi
- Arome fermentacije i kakvoća vina
- Malolaktična fermentacija i kakvoća vina
- "Sur lie" tehnologija
- Utjecaj kvasaca na kakvoću vina
- Senzorno ocjenjivanje vina
Usavršavanja
- 20.02.2001. - 20.04.2001.: Istituto Agrario di St Michele all Adige (TN) (mješovito)
Analiza vina primjenom GC metoda
Projekti
znanstveni
Naziv projekta | Izvor financiranja | Trajanje | Uloga AFZ |
---|---|---|---|
Inovativna rješenja za racionalizaciju upotrebe bentonita u postizanju proteinske stabilnosti bijelih vina | Hrvatska zaklada za znanost | 15.01.2021. - 14.01.2025. | partner |
Novi početak za stare hrvatske sorte vinove loze | EU programi | 20.12.2019. - 20.12.2022. | koordinator |
Profiliranje različitih sorti vina temeljem određivanja pojedinačnih tiola | MZO | 01.01.2018. - 31.12.2019. | partner |
Uzroci netipične arome starenja u vinu | MZOS | 01.01.2007. - 31.12.2013. | koordinator |
stručni
Naziv projekta | Izvor financiranja | Trajanje | Uloga AFZ |
---|---|---|---|
Introdukcija sorata vinove loze otpornih na gljivične bolesti prikladnih za područje Kutjevačkog vinogorja | „Kutjevački vinari“, udruga vinogradara i vinara Kutjeva | 01.01.2020. - 31.12.2024. | koordinator |
Primjena mikorize u vinogradarsko-vinarskoj proizvodnji na području Zagrebačke županije | Suradnja s tijelima uprave | 01.07.2016. - 30.11.2019. | koordinator |
Poboljšanje kakvoće vina Kraljevina folijarnom primjenom makro i mikro elemenata | Suradnja s tijelima uprave | 01.06.2015. - 01.06.2016. | koordinator |
Utjecaj folijarne gnojidbe aminokiselinama na kakvoću vina Kraljevina | Suradnja s tijelima uprave | 01.06.2013. - 01.06.2014. | koordinator |
Poboljšanje kakvoće proizvoda od jabuka i kupina - proizvodnja vina od jabuka i kupina | Suradnja s tijelima uprave | 27.11.2012. - 15.12.2013. | koordinator |
razvojni
Naziv projekta | Izvor financiranja | Trajanje | Uloga AFZ |
---|---|---|---|
Ampelografsko-pomološki istraživački centar | EU programi | 28.04.2021. - 28.10.2023. | koordinator |
Primjena različitih tehnoloških postupaka u proizvodnji Pjenušavog vina od sorte Grk bijeli | Naručitelj projekta | 10.10.2018. - 31.12.2021. | koordinator |
nastavni
Naziv projekta | Izvor financiranja | Trajanje | Uloga AFZ |
---|---|---|---|
Unapređenje stručne prakse na preddiplomskim i diplomskim studijima Agronomskog fakulteta | Europski socijalni fond | 09.03.2020. - 09.03.2023. | koordinator |
Mooc in Enology aimed at Reinforcing competences applying Game-based approach and Olfactive learning for the wine tasting | European Commission | 01.09.2020. - 28.02.2023. | partner |
sveučilišna potpora
Naziv projekta | Izvor financiranja | Trajanje | Uloga AFZ |
---|---|---|---|
Hlapive komponente drveta i njihov utjecaj na kakvoću vina | Sveučilište u Zagrebu | 01.01.2017. - 31.12.2017. | koordinator |
Nove metode analize nepoželjnih mirisa u vinima autohtonih i udomaćenih kultivara | Sveučilište u Zagrebu | 01.01.2016. - 31.12.2016. | koordinator |
Nove metode ekstrakcije aroma i polifenola u evaluaciji sorata vinove loze | Sveučilište u Zagrebu | 01.01.2015. - 31.12.2015. | koordinator |
Publikacije
- Maslov, L., Tomaz, I., Žulj, M. M., & Jeromel, A. (2017). Aroma characterization of predicate wines from Croatia. European Food Research and Technology, 243(2), 263-274.
- Žulj, M. M., Maslov, L., Tomaz, I., & Jeromel, A. (2015). Determination of 2-aminoacetophenone in white wines using ultrasound assisted SPME coupled with GC-MS. Journal of analytical chemistry, 70(7), 814-818.
- Korenika, A. M. J., Žulj, M. M., Puhelek, I., Plavša, T., & Jeromel, A. (2014). Study of phenolic composition and antioxidant capacity of Croatian macerated white wines. Mitteilungen Klosterneuburg, Rebe und Wein, Obstbau und Früchteverwertung, 64(4), 171-180.
- Kozlovic, G., Jeromel, A., Maslov, L., Pollnitz, A., & Orlić, S. (2010). Use of acacia barrique barrels–Influence on the quality of Malvazija from Istria wines. Food chemistry, 120(3), 698-702.
- Orlić, S., Vojvoda, T., Babić, K. H., Arroyo-López, F. N., Jeromel, A., Kozina, B., ... & Comi, G. (2010). Diversity and oenological characterization of indigenous Saccharomycescerevisiae associated with Žilavka grapes. World Journal of Microbiology and Biotechnology, 26(8), 1483-1489.
- Tomaz, I., Maslov Bandić, L., Puhelek, I., Jagatić Korenika, A. M., & Jeromel, A. (2015). Influence of different yeast strains on metabolism of tryptophan and indole-3-acetic acid during fermentation. South African Journal of Enology and Viticulture, 36(1), 44-49.
Bibliografija (CROSBI): https://www.bib.irb.hr/pregled/znanstvenici/222710?w_mentor=1
Google Scholar: https://scholar.google.hr/citations?user=qY6vPy4AAAAJ&hl=hr
Ostale znanstvene i stručne aktivnosti
- 2012 - : HAA
Status eksperta pri Hrvatskoj akreditacijskoj agenciji za područje senzornog ispitivanja - 2010 - : OIV
Predstavnik Republike Hrvatske u Međunarodnoj organizaciji za lozu i vino (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin - OIV), Pariz - Stručna skupina za mikrobiologiju vina - 2005 - : MPS
Član Povjerenstva za organoleptičko ocjenjivanje vina i drugih proizvoda od grožđa i vina pri Ministarstvu poljoprivrede - 2000 - : Agronomski fakultet
Član organizacijskog odbora međunarodna konferencija "Budućnost vinogradarstva i vinarstva", Zagreb