Zdravstveni aspekti proizvodnje mesa i mlijeka (269271)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Modul Zdravstveni aspekti proizvodnje mesa i mlijeka daje temeljna znanja o poremećajima u mijeni tvari, zaraznim i parazitarnim bolesti s sposebnim osvrtom na zoonoze, unutrašnje bolesti, patologiju reprodukcije i vimena, bolesti ekstremiteta, utjecaj mikroklime na proizvodnju mesa i mlijeka. Sigurnost hrane, važnost zoonoza u stočarskoj proizvodnji i javnom zdravstvu. Najvažnije zoonoze u Hrvatskoj. Detaljno će biti opisane trihinoskopija, koprološka pretraga, klinčki pregled vimena organoleptički pregled mlijeka, mastitis test, tuberkulinizacija, korekcija papaka preživača, određivanje mikroklime u nastambama za stoku. Bit će opisane temeljne smjernice u zaštiti zdravlja životinja odnosno u planiranju preventivnih zahvata.
Vrsta predmeta
- Diplomski studij / Proizvodnja i prerada mlijeka (Izborni predmet, 3. semestar, 2. godina)
- Diplomski studij / Proizvodnja i prerada mesa (Izborni predmet, 3. semestar, 2. godina)
- Diplomski studij / Genetika i oplemenjivanje životinja (Izborni predmet, 3. semestar, 2. godina)
ECTS: 4.00
Sati nastave: 60
Predavanja: 40
Auditorne vježbe: 20
Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 50-60%
Dobar (3): 61-75%
Vrlo dobar (4): 76-85%
Izvrstan (5): 86-100%
Opis
Usmeni – jedno pitanje iz svakog poglavlja modula
Opće kompetencije
Nakon završetka modula studenti će znati čimbenike koji su važni za proizvodnju higijenski odnosno zdravstveno ispravnih animalnih sirovina (mesa i mlijeka). Znat će bolesti koje mogu ugroziti zdravlje životinja, stvoriti gubitke u stočarskoj proizvodnji. Znati će najvažnije zoonoze u Hrvatskoj kako ih prepoznati i postupiti u slučaju sumnje na bolest ili njezinog izbijanja. Znat će osnovne dijagnostičke zahvate koji mogu pomoći u pravovremenom otkrivanju bolesti. Moći će planirati preventivne zahvate kako bi zaštitili zdravlje životinja i ljudi.
Oblici nastave
- Predavanja
- Auditorne vježbe
- Konzultacije
- Terenske vježbe
- Seminari
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
Sveobuhvatno temeljno znanje o svim čimbenicima u stočarstvu važnim za proizvodnju higijenski ispravnih animalnih proizvoda. | Usmeni |
Kako prepoznati sumnjivu ili bolesnu životinju. | Usmeni |
Dobit će informaciju o poremećajima u mijeni tvari, zaraznim i parazitarnim bolesti s posebnim osvrtom na zoonoze, unutrašnje bolesti, patologiju reprodukcije i vimena, bolesti ekstremiteta, utjecaj mikroklime na proizvodnju mesa i mlijeka. | Usmeni |
Sigurnosti hrane, važnost zoonoza u stočarskoj proizvodnji i javnom zdravstvu. | Usmeni |
Detaljno će znati opisati trihinoskopiju, koprološku pretragu, pregled ženskih spolnih organa, klinčki pregled vimena organoleptički pregled mlijeka, mastitis test, tuberkulinizacija, korekciju papaka preživača, određivanje mikroklime u nastambama za stoku. | Usmeni |
Znati temeljne smjernice u zaštiti zdravlja životinja odnosno u planiranju preventivnih zahvata. | Usmeni |
Način rada
Obveze nastavnika
Redovito i kvalitetno držati nastavu
Obveze studenta
Redovito dolaziti i sudjelovati u nastavi
Tjedni plan nastave
- Etiologija bolesti. atrofije, hipertrofije, poremećaji u mijeni bjelančevina, ugljikohidrata, masti, minerala, tkivne tekućine, pigmenta, nekroze, opća smrt organizma. Upale.
- Karakteristike zaraznih bolesti i zoonoza.
- Bjesnoća, bruceloza, bedrenica, tuberkuloza, listerioza, Q groznica, salmoneloze.
- Karakteristike parazitskih bolesti, trakavičavosti preživača i mesojeda, askaridoza, ehinokokoza.
- Trihineloza, cisticerkoza T. solium, T. saginata, singamoza, ektoparaziti životinja (krpelji, uši, buhe, muhe, obadi, dezinsekcija – deakarizacija.Trihineloskopija.
- Bolesti probavnog sustava domaćih životinja.
- Patologija reprodukcije domaćih životinja.
- Povrede tijekom poroda, ležanje prije i nakon poroda, puerperalna infekcija i intoksikacija, higijena mužnje i etiologija mastitisa, upala vimena krava, upala vimena koza, upala vimena ovaca.
- Upala vimena kobila, upala vimena krmača, upala vimena kunica, dijagnostika upala vimena (klinička, organoleptičkipregled mlijeka, somatske stanice, mikrobiloška pretraga sekreta iz vimena.
- Utjecaj stadija proizvodnje na pojavu bolesti, zdravlje stada.
- Utjecaj fizikalnih, plinskih i korpuskularnih čimbenika mikroklime na proizvodnju mesa, jaja i mlijeka.
- Metode i postupci određivanja mikroklime.
- Klinički pregled domaćih životinja, pregled ženskih spolnih organa, klinički pregled vimena, organoleptički pregled mlijeka, mastitis test.
- Terenska nastava
- Terenska nastava
Obvezna literatura
- Rupić,V. (2009). Zaštita zdravlja domaćih životinja. Dio 1: Unutrašnje i kirurške bolesti,. Zagreb: HMU.
- Rupić ,V. (2009). Zaštita zdravlja domaćih životinja. Dio 2: Zarazne i parazitske (nametničke) bolesti. Zagreb: HMU.
- Rupić, V. (2010). Zaštita zdravlja domaćih životinja. Dio 3: Fiziologija i patologija reprodukcije. Zagreb: izd. autora.
- Rupić, V. (2010). Dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija. Čakovec: Zrinski d.d.
- Rupić, V. (1994). Dijagnosticiranje zaraznih bolesti životinja i upala vimena. Zagreb: Agronomski fakultet.
Preporučena literatura
- Cvetnić, Ž. (2013). Bakterijske i gljivične zoonoze. Zagreb: Medicinska naklada.Predavanja
- Pugh ,D.G., Baird ,A.N. (2012). Sheep and goat medicine. -2nd ed., Elsevier.
- Divers, J.D., Peek, S.F. (2008). Diseseas of dairy cattle. Saunders Elsevier.
Sličan predmet na srodnim sveučilištima
- Sveučilište u Zagrebu Veterinarski fakultet – Higijena i tehnologija hrane