Ekonomika prehrambene industrije (143836)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Prehrambena industrija jedna je od najvažnijih gospodarskih grana u Hrvatskoj, a prema broju zaposlenih i prihodima koje stvara najvažnija prerađivačka industrija u Hrvatskoj. Predmet će omogućiti stjecanje znanja o važnosti i ulozi prehrambene industrije u hrvatskom i svjetskom gospodarstvu, promjenama njezinog udjela u strukturi agrokompleksa u uvjetima gospodarskog rasta i razvoja te doprinosu prehrambene industrije razvoju poljoprivrede.
Vrsta predmeta
- Prijediplomski studij / Agrarna ekonomika (Obvezni predmet, 3. semestar, 2. godina)
ECTS: 6.00
Engleski jezik: R1
E-učenje: R1
Sati nastave: 60
Predavanja: 44
Auditorne vježbe: 8
Seminar: 8
Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60-70%
Dobar (3): 71-80%
Vrlo dobar (4): 81-90%
Izvrstan (5): 91-100%
Opće kompetencije
Po završetku modula studenti će biti sposobni identificirati ekonomske i strukturalne značajke prehrambene industrije što će im pomoću u uključivanju u aktivnosti prehrambene industrije kao potencijalnih zaposlenika, kreatora agroindustrijske politike ili suradnika na projektima.
Oblici nastave
- Predavanja
- Auditorne vježbe
- Terenske vježbe
- Seminari
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
spoznati povijesni tijek razvoja i razumjeti uzroke divergencije prehrambene industrije u pojedinim dijelovima svijeta, | pismeni |
prepoznati važnost prehrambene industrije u domaćem i svjetskom gospodarstvu | pismeni |
interpretirati relevantne makroekonomske pokazatelje o poziciji prehrambene industrije u gospodarskoj strukturi | pismeni, seminar |
objasniti povezanost prehrambene industrije i poljoprivrede kao i ulogu industrije u jačanju poljoprivrede | pismeni |
razlikovati pojedine grane prehrambene industrije i ocijeniti njihovu perspektivu obzirom na tržišne trendove | pismeni, seminar |
procijeniti učinke mjera i instrumenata ekonomske politike na razvoj prehrambene industrije | pismeni |
usporediti konkurentnost hrvatske prehrambene industrije u odnosu na europsku i svjetsku | pismeni, seminar |
Način rada
Obveze nastavnika
Održavanje predavanja i auditornih vježbi te pomaganje studentima u izradi seminara. Procijeniti u kojoj su mjeri studenti usvojili ciljeve zadane sadržajem modula i postigli razinu zadanih ishoda učenja.
Obveze studenta
Redovito pohađanje i aktivno sudjelovanje u nastavi u formi rasprava, pitanja i komentara.
Izradom seminara i polaganjem ispita studenti su obvezni dokazati usvajanje zadanih ishoda učenja.
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Pohađanje i aktivnost na nastavi | 10% | 60 | 60 | 1 | ||
Izrada seminara i prezentacija | 40% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
60 | 2 | |
Pismeni ispit | 50% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
60 | 3 | |
UKUPNO | 100% | 60 | 180 | 6 |
Elementi praćenja | Opis | Rok | Nadoknada |
---|---|---|---|
Aktivnost na nastavi (seminarima i predavanjima) | Studenti mogu sudjelovati u raspravama tijekom nastave. Aktivnost se dodatno boduje i može poboljšati ocjenu iz pismene provjere znanja. | Tijekom nastave | |
Usvojenost programskog sadržaja | Po završetku nastave provjera znanja odvija se pismenim putem. Usmeni ispit je opcijski za studente koji žele bolju ocjenu. |
Tjedni plan nastave
- Uvod u predmet. Teorijska osnova ekonomike prehrambene industrije. P
- Povijesni pregled razvoja prehrambene industrije u Hrvatskoj i u svijetu. P
- Klasifikacija grana prehrambene industrije. P
- Uloga prehrambene industrije u gospodarstvu u Hrvatskoj i u svijetu. P
- Povezanost poljoprivrede i prehrambene industrija. P
- Čimbenici razvoja prehrambene industrije - opskrbljenost resursima, politički i zakonodavni okvir. P
- Organizacijski oblici prehrambene industrije. P
- Primjena statističkih metoda u analizi makroekonomskih pokazatelja prehrambene industrije. V
- Sigurnost hrane i kontrola kvalitete prehrambene industrije. P
- Ekonomika pojedinih grana prehrambene industrije. P
- Prehrambena industrija u pojedinim dijelovima svijeta. P
- Najveće svjetske i hrvatske tvrtke iz djelatnosti prehrambene industrije. P
- Terenska nastava. V
- Prezentacija seminara i rasprava. S
- Prezentacija seminara i rasprava. S
Obvezna literatura
- Samuelson, P.A., Nordhaus, W.D. (2007). Ekonomija, McGraw-Hill / Mate, Zagreb.
- Vajić, I. (1989): Ekonomika prehrambene industrije, Informator, Zagreb.
Preporučena literatura
- Wijnands, J.H.M., Meulen, B.M.J. van der and Poppe, K.J. (2007): Competitiveness of the European Food Industry: An economic and legal assessment 2007, European Commission, Luxembourg. .
- Baourakis, G., Konstadinos M. (2011): A Resilient European Food Industry in a Challenging World (European Political, Economic, and Security Issues: Agriculture Issues and Policies), Nova Science Publishers.
- Carlos A. Da Silva, C.A., Baker, D., Shepherd, A.W. Jenane, C. (2009): Agro-industries for Development, FAO.
- Ionescu-Somers, A.; Steger, U. (2008). Business logic for sustainability : a food and beverage industry perspective, Palgrave Macmillan, New York.
- Stipetić, Vladimir (1985): Poljoprivreda i privredni razvoj, Informator, Zagreb.
- Tracy, M. (2000). Hrana i poljoprivreda u tržišnom gospodarstvu : Uvod u teoriju, praksu i politiku, Mate, Zagreb
Sličan predmet na srodnim sveučilištima
- Business and Economics in Food Industry, KU Leuven, Belgija
- Economics of the Agricultural and Food Industry, University of Hohenheim, Njemačka
- Economics of Agro-food Industry, University of Bologna, Italija
- The Global Food Industry, University of Nottingham, Velika Britanija.
- Ekonomika prehrambene industrije, University of Beograd – Faculty of Agriculture, Srbija