Oplemenjivanje bilja za ekološku poljoprivredu (169280)
Nositelji predmeta
Opis predmeta
Stjecanje znanja i sposobnosti kritičkog promišljanja o osnovnim značajkama i principima ekološkog oplemenjivanja bilja po kojima se ono razlikuje od konvencionalnog oplemenjivanja. Sagledavanje i razumijevanje ekološkog oplemenjivanja bilja kao bitnog segmenta ekološke poljoprivrede. Razumijevanje integracije ekološkog oplemenjivanja bilja u sustave ekološke poljoprivredne proizvodnje. Postaviti, elaborirati i provesti cjelokupni oplemenjivački proces za ekološku poljoprivrednu proizvodnju
Vrsta predmeta
- Diplomski studij / Biljne znanosti (Izborni predmet, 3. semestar, 2. godina)
ECTS: 6.00
Engleski jezik: R1
Sati nastave: 60
Predavanja: 36
Auditorne vježbe: 18
Seminar: 6
Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Izvođač seminara
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60-70%
Dobar (3): 71-80%
Vrlo dobar (4): 81-90%
Izvrstan (5): 91-100%
Uvjeti za dobivanje potpisa
Redovno pohađanje nastave.
Oblici nastave
- Predavanja
Predavanja se odvijaju u 15 tjedana po 4 školska sata. Predavanja su podijeljena u dva ciklusa nakon kojih su provjere znanja. - Provjere znanja
Dva parcijalna ispita ili završni (cjeloviti) ispit - Auditorne vježbe
U okviru 18 sati vježbi studenti će kroz praktične primjere naučiti primijeniti oplemenjivačke metode u oplemenjivanju bilja za ekološku proizvodnju, te provesti analize i interpretirati dobivene rezultate. - Konzultacije
Termini konzultacija su prema dogovoru. - Seminari
Studenti će kroz izradu i prezentaciju zadane teme seminarskog rada primijeniti svoje znanje stečeno slušanjem ovog modula i razumijevanje vezano uz primjenu oplemenjivačkih metoda u oplemenjivanju bilja za ekološku poljoprivrednu proizvodnju..
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
Prikazati glavna načela ekološkog oplemenjivanja bilja i sučeliti specifičnosti ekološkog u odnosu na konvencionalno oplemenjivanje. | Parcijalni ispit, završni ispit |
Integrirati ekološko oplemenjivanja bilja u kontekst ekološke poljoprivredne proizvodnje i organizirati ekološko oplemenjivanje bilja unutar šireg sustava ekološke proizvodnje. | Parcijalni ispit, završni ispit |
Predložiti konkretan cilj oplemenjivanja i predložiti model sorte adekvatan za ekološku poljoprivrednu proizvodnju. | Parcijalni ispit, završni ispit |
Razviti, formulirati i uskladiti strategiju i metode oplemenjivanja bilja u stvaranju sorata za ekološku poljoprivrednu proizvodnju. | Parcijalni ispit, završni ispit |
Procijeniti i vrednovati značaj bioraznolikosti u konkretnim programima ekološkog oplemenjivanja bilja. | Parcijalni ispit, završni ispit |
Formulirati ciljeve i strategiju oplemenjivanja u smislu boljeg iskorištavanja potencijala tla u ekološkoj proizvodnji, kao i boljih svojstava u smislu otpornosti i tolerantnosti prema okolinskim stresovima kao temeljnog uvjeta ekološke proizvodnje, a koji se bitno razlikuje u pristupu koji prevladava kod konvencionalnog oplemenjivanja. | Parcijalni ispit, završni ispit |
Preporučiti metode i uskladiti principe selekcije genotipova adekvatne za potrebe ekološke proizvodnje. | Parcijalni ispit, završni ispit |
Predvidjeti moguće probleme, poteškoće i ograničenja u stvaranju sorata za ekološku proizvodnju, kao i načine svladavanja tih ograničenja. | Parcijalni ispit, završni ispit |
Kritizirati, argumentirati i preporučiti zakonodavnu i administrativnu osnovu ekološkog oplemenjivanja bilja, proizvodnje sjemenskog i sadnog materijala. | Parcijalni ispit, završni ispit |
Način rada
Obveze nastavnika
Redovno izvoditi nastavu. Pratiti prisustvo studenata na nastavi. Održavati konzultacije sa studentima prema potrebi studenata. Organizirati testove znanja tijekom semestra i cjelovite ispite u redovitim ispitnim rokovima. Svi nastavni materijali su organizirani i prema nastavnim cjelinama dostupni u MOODLE sustavu.
Obveze studenta
Uredno pohađati nastavu (predavanja, vježbe i seminar). Studenti imaju obavezu da se u roku prva dva tjedna prijave u sustav za e-učenje Moodle u okviru kojeg mogu koristiti prezentacije sa predavanja i ostale materijale. Izraditi i prezentirati seminarski rad. Polagati parcijalne ispite znanja tijekom semestra ili cjelovit ispit (završni ispit) na kraju semestra.
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Pohađanje nastave | 52 | 52 | 1,4 | |||
Parcijalni ispit I | 50% |
0-59 60-70 71-80 81-90 91-100 |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
1 | 60 | 2 |
Parcijalni ispit II | 50% |
0-59 60-70 71-80 81-90 91-100 |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
1 | 60 | 2 |
Seminar | korektivni učinak na ocjenu | 6 | 8 | 0,6 | ||
Ukupno | 100% | 60 | 180 | 6 |
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Pohađanje nastave | 52 | 52 | 1,4 | |||
Ispit | 100% |
0-59 60-70 71-80 81-90 91-100 |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
2 | 120 | 4 |
seminar | korektivni učinak na ocjenu | 6 | 8 | 0,6 | ||
Ukupno | 100% | 60 | 180 | 6 |
Elementi praćenja | Opis | Rok | Nadoknada |
---|---|---|---|
Parcijalni ispit I | Gradivo iz prve polovice semestra. | ||
Parcijalni ispit II | Gradivo iz druge polovice semestra. | ||
Ispit | obuhvaća čitavo gradivo | redoviti ispitni rokovi |
Tjedni plan nastave
- Uvod o oplemenjivanju bilja za potrebe ekološke poljoprivrede. Razvoj ekološkog oplemenjivanja bilja kao poljoprivredne discipline. Značaj, korištenje i očuvanje bioraznolikosti u razvoju sorata za ekološku poljoprivrednu proizvodnju.
- Specifičnosti, principi i strategije ekološkog pristupa u oplemenjivanju bilja. Metode oplemenjivanja bilja i mogućnost integracije ekoloških principa u različite metode oplemenjivanja bilja, kao i u cjelokupni sustav ekološke proizvodnje hrane.
- Centralizirano i decentralizirano oplemenjivanje bilja. Kontekst i organizacija oplemenjivačkog postupka kod decentraliziranog oplemenjivanja primjerenog ekološkoj proizvodnji. Participatorni pristup oplemenjivačkom procesu.
- Stvaranje ideotipa sorte u ekološkom oplemenjivanju bilja. Karakteristike sorte potrebne za ispunjavanje zahtjeva i normi koje treba ispunjavati sorta u ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji. Izbor roditelja za kombinacijsko oplemenjivanje. Klonska selekcija u ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji.
- Stvaranje i upravljanje početnom oplemenjivačkom populacijom. Metode selekcije i evaluacija sorata iz perspektive ekološke poljoprivredne proizvodnje. Mogućnosti primjene suvremenih biotehnoloških metoda u ekološkom non-GMO oplemenjivanju (MAS, metode ozdravljivanja i dr.).
- Principi i specifičnosti ekološkog nasuprot konvencionalnom oplemenjivanju s ciljem stvaranja sorata visoke sinergije s organsko-mineralno-biološkim kompleksom tla. Ekološki pristup stvaranju sorata s potencijalom supresije korovskih vrsta. Ekološki pristup nasuprot konvencionalnom u stvaranju sorata tolerantnih na biotske i abiotske stresove.
- Zakonodavni i administrativni okvir u plasiranju novih sorata za ekološku poljoprivredu. Sjemenarstvo i proizvodnja sadnog materijala u ekološkoj proizvodnji. Zaštita intelektualnog vlasništva. Nadzor proizvodnje i trgovine. Certifikacijske sheme sjemenarske i rasadničarske proizvodnje u ekološkoj poljoprivredi.
- Ekološki principi oplemenjivanja žitarica: Poaceae (pšenica, raž, zob).
- Ekološko oplemenjivanje žitarica: Poaceae (ječam, riža, kukuruz).
- Ekološko oplemenjivanje grahorica, krmnih i industrijskih kultura: Fabaceae (grah, soja).
- Ekološko oplemenjivanje grahorica, krmnih i industrijskih kultura: Solanaceae, Chenopodiaceae, duhan, konoplja, šećerna repa).
- Ekološko oplemenjivanje povrtnih kultura: Solanaceae, Cucurbitaceae, Alliaceae, Brasicacceae, Apiaceae, (rajčica, paprika, krumpir, luk, kupusnjače, korjenasto povrće).
- Ekološko oplemenjivanje voćarskih kultura: vrste iz fam. Rosaceae, kao i dr. voćarske vrste (jezgričavo, koštičavo, jagodasto i lupinasto voće).
- Ekološko oplemenjivanje mediteranskih voćarskih kultura i vinove loze (agrumi i drugo južno voće, maslina i v.loza).
- Studije slučaja za pojedine primjere uspješne integracije ekološkog oplemenjivanja bilja u poljoprivrednu proizvodnju u svijetu. Mogućnosti i potencijali razvoja sorata za ekološku poljoprivredu na konkretnim prilikama u Hrvatskoj, Srednjoj Evropi i Mediteranu.
Obvezna literatura
- Lammerts van Bauern E.T. & J.R. (eds.), 2012. Organic Crop Breeding. Wiley-Blackwell, Chichester, UK
- Messmer M. et al. 2015. Plant Breeding Techniques: An Assessment for Organic Farming. Research Institute of Organic Agriculture, Frick, CH
Preporučena literatura
- Rundgren G. 2006. Organic Agriculture and Food Security. IFOAM, Bonn, D
- Lammerts van Bauern E.T. et al. 1999. Sustainable Organic Plant Breeding: Final Report: A Vicion, Choices, Consequences and Steps. Louis Bolk Institute, Driebergen, NL
- Horneburg B. 2011. Organic Plant Breeding: Achievements, Opportunities, and Challenges. Keynote Lectures at Organic World Congress, 26.9.-5.10.2011, Namyangju, South Korea