Biologija probave i metabolizam (26590)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Predmet Biologija probave i metabolizam kroz predavanja i vježbe upoznaje studente s makroskopskom i mikroskopskom anatomijom i fiziologijom probavnog sustava i metaboličkim procesima životinjskog organizma.
Obrađena je komparativna razlika u antomskoj građi i fiziološkim procesima između preživača i nepreživača.
Predmet Biologija probave i metabolizam, morfologiju i fiziologiju probavnog sustava i metabolizam, obrađuje kroz slijedeće cjeline: anatomska građa probavnog sustava i histološke osobitosti stijenke probavne cijevi : usta, žlijezde slinovnice, ždrijelo, jednjak. Predželuci: burag, kapura, knjižavac; želudac, sirište, tanko crijevo, debelo crijevo, pankreas, jetra. Gastrointestinalna regulacija, enterički živčani sustav, gastrointestinalni pokreti, hormoni probavnog sustava. Ruminoretikularne kontrakcije, motorika knjižavca, preživanje, eruktacija, refleks kapurinog žlijeba. Motorika želuca, povraćanje, motorika tankog i debelog crijeva, defekacija. Sekrecija u probavnom sustavu, slina, sekrecija u želucu, funkcije želučanog sekreta, regulacija sekrecije u želucu, pankreasni sok, crijevni sok, žuć. Probava u ustima, u želucu. Probava u predželucima: ekosustav buraga; bakterije, archea, protozoa, gljivice. Mikrobni procesi u predželucima, resorpcija u predželucima, pjenušavi nadam. Probava u tankom crijevu: (1)ugljikohidrata, (2) proteina, (3) masti. Resorpcija. Fermentacija u debelom crijevu nepreživača. Osobitosti probave u domaće peradi. Metabolizam: (1)minerala, (2) vitamina, (3) ugljikohidrata, (4) masti, (5) proteina. Metabolički poremaćaji visoko proizvodnih životinja.
Vrsta predmeta
- Diplomski studij / Proizvodnja i prerada mesa (Obvezni predmet, 1. semestar, 1. godina)
- Diplomski studij / Ribarstvo i lovstvo (Izborni predmet, 1. semestar, 1. godina)
- Diplomski studij / Hranidba životinja i hrana (Obvezni predmet, 1. semestar, 1. godina)
ECTS: 3.00
Engleski jezik: R1
E-učenje: R1
Sati nastave: 30
Predavanja: 28
Vježbe u praktikumu: 2
Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Ocjenjivanje
Dovoljan (2):
Dobar (3):
Vrlo dobar (4):
Izvrstan (5):
Opće kompetencije
Razumijevanje fizioloških procesa probave i metaboličkih, posebno anaboličkih procesa, stvara kariku između tehnologije proizvodnje stočne krme i tehnologija uzgoja pojedinih kategorija domaćih životinja. Omogućava kritičko prosuđivanje upotrebe pojedinih krmiva na efikasnost proizvodnje i očuvanje zdravlja životinje.
Oblici nastave
- Predavanja
Interaktivni oblik teorijske nastave koji je potreban studentima za usvajanje temeljnih znanja o građi i funkciji probavnog sustava i razumjevanje osnovnih principa metabolizma definiranih ishodima učenja - Vježbe u praktikumu
Samostalni rad studenata u analizi histoloških preparata
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
Objasniti osnovu građe i funkcije probavnog sustava kao važnog organa u probavi i apsorpciji hranjivih tvari iz hrane te osnovne principe metabolizma važne za odvijanje anaboličkih procesa u organizmu | Interaktivna nastava, usmeni ispit |
Primijeniti stečena znanja u sastavljanu obroka uravnoteženih s obzirom na udio pojedinih hranjiva i potrebu pojedinih vrsta i kategorija životinja. | Interaktivna nastava, usmeni ispit |
Identificirati limitirajuće čimbenike u probavi pojedinih hranjiva i/ili antinutritivnih tvari iz krmiva kod pojedinih vrsta i kategorija stoke | Interaktivna nastava, usmeni ispit |
Kreirati program prevencije metaboličkih poremećaja i deficita pojedinih hranjiva | Interaktivna nastava, usmeni ispit |
Dostići razinu znanja iz područja biologije probave i metabolizma nužnu za cjeloživotno obrazovanje i/ili nastavak na trećoj razini studija | Interaktivna nastava, usmeni is |
Način rada
Obveze nastavnika
Organizirati interaktivnu nastavu kojom se iznose teorijska znanja iz predmetnog područja i njihovo povezivaje s prethodno stečenim znanjem studenata na sličnim modulima koristeći se power point prezentacijama, maketama i biološkim preparatima. Predavanja nastavnih jedinica koje obuhvaća predmet moraju organiziraju se prema satnici i održavaju unutar 15 tjedana izravne nastave.
Vježbe
Vježbe se izvode uz mentorstvo nastavnika uz prethodnu najavu i pripremu.
Obveze studenta
Prisustvovanje nastavi je obvezno. Obveza svakog studenata u izradi seminarskog rada je priređeno usmeno izlaganje u power point prezentaciji nakon koje ostali studenti i nastavnik uz postavljanje pitanja diskutiraju o izloženoj tematici.
U slučaju ako student izostane s nastave više od tri puta gubi pravo na potpis, te predmet mora ponovno upisati u narednoj akademskoj godini.
Za studente ispiti su organizirani tijekom redovitih ispitnih rokova.
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Usmeni ispit |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
30 | 90 | 3 |
Tjedni plan nastave
- Probavni sustav: uvod
- Obrazac histološka građa probavne cijevi: citološke osobine zastupljenih stanica
- Anatomska građa i histološke osobitosti: usna šupljina, jezik, zubi, žlijezde slinovnice, ždrijelo, jednjak
- Anatomska građa i histološke osobitosti: trbušna šupljina, peritoneum, želudac, tanko crijevo pankreas, jetra, debelo crijevo
- Anatomska građa i histološke osobitosti: predželudac, sirište
- Vježbe: Anatomija probavnog sustava; demonstracija na modelima konja i goveda
- Gastrointestinalna regulacija: autonomni živčani sustav, enterički živčani sustav, hormoni probavnog sustava, motorika želuca i transport kimusa, povraćanje, motorika tankog i debelog crijeva
- Gastrointestinalna regulacija: ruminoretikularne kontrakcije, motorika knjižavca, preživanje, eruktacija, refleks kapurinog žlijeba.
- Sekrecija : slina, regulacija lučenja sline, želučani sok, regulacija sekrecije želučanog soka, crijevni sok
- Pankreasni sok, žuć
- Probava u predželucima: mikroorganizmi buraga
- Mikrobni procesi u buragu. Fermentacija, dušik, mikrobni proteini, resorpcija fermentacijskih proizvoda
- Probava u želucu, probava u tankom crijevu, fermentacija u debelom crijevu
- Metabolizam vitamina, minerala i masti, rahitis
- Metabolzam proteina i ugljikohidrata, ketoza,
Obvezna literatura
- Liker, B. (2002). Osnove animalne citologije. Zagreb: Poljoprivredni fakultet.
- Liker, B. Anatomija i fiziologija organskih sustava: interna skripta. Zagreb: Agronomski fakultet.
- König, H. E., Liebich, H-G.(2009). Anatomija domaćih sisavaca: udžbenik i atlas. Zagreb: Naklada Slap.
- Engelhardt, W. (2010). Physiologie der Haustiere. - 3.Aufl., Stuttgart: Enke Verlag.
- Recce,W. O. (2009). Functional anatomy and physiology of domestic animals. Wiley-Blackwell.
- te Pas, M. F. W., Everts, M. E., Haagsman, H. P. (2004). Muscle development of livestock animals: physiology, genetics, and meat. Wallingford: CABI Publishing.
- Junqueira, L. C., Carneiro, J., Kelley, R. O. (1995). Osnove histologije. Zagreb: Školska knjiga.
Sličan predmet na srodnim sveučilištima
- Digestive Physiology and Metabolism, University of Glasgow, UK
- Metabolic Physiology of Domestic Animals, University of Alberta, Canada