Opskrbni lanci u agrobiznisu (185476)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
U sklopu ovog modula studenti će steći znanja o značenju, strukturi i vrstama opskrbnih lanaca, zatim o posebnostima opskrbnih lanaca u agrobiznisu te o ključnim procesima unutar opskrbnog lanca. Studenti će biti upoznati s načinima upravljanja u opskrbnim lancima i važnosti odnosa među sudionicima opskrbnih lanaca. Bit će upoznati sa suvremenim trendovima u upravljanju opskrbnim lancima te zakonskom regulativom.
Primjeri iz prakse će olakšati razumijevanje i usvajanje gradiva, dok auditorne vježbe i samostalna izrada seminarskog rada pripremaju studente za praktičnu primjenu usvojenih teorijskih znanja.
Programski dijelovi modula su:
Uvod u teoriju opskrbnih lanaca
Struktura i vrste opskrbnih lanaca
Aktivnosti u opskrbnim lancima
Upravljanje odnosima unutar opskrbnog lanca
Mjerenje uspješnosti opskrbnih lanaca
Suvremeni trendovi u upravljanju opskrbnim lancima u agrobiznisu
Zakonska regulativa u području opskrbnih lanaca u agrobiznisu
Seminarska nastava
Vrsta predmeta
- Diplomski studij / Agrobiznis i ruralni razvitak (Izborni predmet, 2. semestar, 1. godina)
ECTS: 6.00
Engleski jezik: R1
E-učenje: R2
Sati nastave: 60
Predavanja: 32
Auditorne vježbe: 8
Seminar: 20
Izvođač predavanja
Izvođač vježbi
Izvođač seminara
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60 -70%
Dobar (3): 71 - 80%
Vrlo dobar (4): 81 - 90%
Izvrstan (5): 91 - 100%
Opće kompetencije
Studenti će steći temeljna znanja o funkcioniranja opskrbnih lanaca u agrobiznisu, znati će raščlaniti sustav opskrbnog lanca na ključne procese.
Studenti će znati prepoznati potrebu za izgradnjom partnerstva između proizvođača - prerađivača – trgovaca i potrošača u agrobiznisu.
Analitičnost, kritičko mišljenje, sposobnost rada u timu.
Oblici nastave
- Predavanja
- Auditorne vježbe
- Konzultacije
- Seminari
Skupine (3-5 studenata) samostalno izrađuju i prezentiraju model opskrbnog lanca za odabrani proizvod u agrobiznisu.
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
Objasniti pojam opskrbnog lanca i identificirati najvažnije sudionike | pismeni ispit |
Klasificirati vrste opskrbnih lanaca s obzirom na broj sudionika | pismeni ispit |
Razlikovati posebnosti opskrbnih lanaca u agrobiznisu u odnosu na opskrbne lance u drugim sektorima | pismeni ispit |
Raščlaniti sustav opskrbnog lanca na ključne procese | pismeni ispit |
Objasniti ključne procese u opskrbnom lancu | pismeni ispit |
Procijeniti prednosti i nedostatke uključivanja u opskrbni lanac za poljoprivredno gospodarstvo | seminarski rad, pismeni ispit |
Kritički ocijeniti važnost odnosa među sudionicima opskrbnih lanaca | seminarski rad, pismeni ispit |
Definirati metode i ocijeniti uspješnost opskrbnog lanca | seminarski rad, pismeni ispit |
Identificirati čimbenike i suvremene trendove u razvoju opskrbnih lanaca u agrobiznisu | seminarski rad, pismeni ispit |
Izraditi i prezentirati model opskrbnog lanca za odabrani proizvod u agrobiznisu | priprema i prezentacija seminarskih radova |
Način rada
Obveze nastavnika
Održavanje predavanja, organizacija seminarske nastave, održavanje konzultacija i pomoć pri izradi seminarskih radova; priprema i održavanje parcijalnih i pismenih ispita.
Obveze studenta
Redovito pohađanje i aktivno sudjelovanje u nastavi u formi rasprava, pitanja i komentara.
Izradom seminara i polaganjem ispita studenti su obvezni dokazati usvajanje zadanih ishoda učenja.
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Usvojenost programskog sadržaja -1 parcijalni ispit | 30% |
61-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
20 | 60 | 2 |
Usvojenost programskog sadržaja -2 parcijalni ispit | 30% |
<60% 61-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
20 | 60 | 2 |
Usvojenost programskog sadržaja - pismeni ispit | ili 60% |
<60% 61-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
|||
Seminarski rad | 40% |
<60% 61-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
20 | 60 | 2 |
Ukupno | 100 | 60 | 180 | 6 |
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Aktivnost na nastavi (seminarima i predavanjima) | Studenti mogu sudjelovati u raspravama tijekom nastave. Aktivnost se dodatno boduje i može poboljšati ocjenu iz pismene provjere znanja. |
Tjedni plan nastave
- Pojam i definicija opskrbnog lanca, povijesni pregled razvoja opskrbnih lanaca.
- Struktura opskrbnog lanca u agrobiznisu, sudionici u opskrbnom lancu.
- Vrste opskrbnih lanaca u agrobiznisu, kratki i dugi opskrbni lanci, posebnosti opskrbnih lanaca u agrobiznisu, socioekonomske i okolišne koristi kratkih opskrbnih lanaca hrane.
- Nabava i skladištenje unutar opskrbnih lanaca.
- Sustavi transporta u opskrbnim lancima.
- Upravljanje zalihama u opskrbnom lancu.
- Upravljanje odnosima unutar opskrbnog lanca
- Ocjena operativne i financijske uspješnosti opskrbnih lanaca.
- Ocjena uspješnosti opskrbnog lanca s društvenog aspekta.
- Suvremeni trendovi u upravljanju opskrbnim lancima u agrobiznisu, učinkovit odgovor na potrebe potrošača, E-trgovina, ekološki odgovorno upravljanje opskrbnim lancima.
- Zakonska regulativa u području opskrbnih lanaca u agrobiznisu, propisi u području kvalitete i zdravstvene ispravnosti hrane, reguliranje nepoštenih trgovačkih praksi u opskrbnom lancu hrane.
- Seminar - Analiza primjera opskrbnih lanaca iz biljnog sektora. Seminar - Analiza primjera opskrbnih lanaca iz stočarskog sektora
- Seminar - Analiza primjera opskrbnih lanaca iz stočarskog sektora
- Seminar - Provođenje terenskog istraživanja. Vrednovanje rezultata i pisanje završnog izvješća.
- Seminar – Prezentacija rezultata istraživanja
Obvezna literatura
- Bourlakis, M. A., & Weightman, P. W. (Eds.). (2008). Food supply chain management. John Wiley & Sons.
- Bloomberg, D. J., LeMay, S. B., Hanna, J. B. (2005). Logistika. Mate, Zagreb
- Pullman, M., & Wu, Z. (2012). Food supply chain management: economic, social and environmental perspectives. Routledge.
Preporučena literatura
- Dani, S. (2015). Food supply chain management and logistics: From farm to fork. Kogan Page Publishers
- Fynes, B., De Burca, S., & Mangan, J. (2008), The effect of relationship characteristics on relationship quality and performance, International Journal of Production Economics, Vol. 111 No. 1, pp. 56-69.
- Noémi, V. (2012), “Members of a supply chain and their relationships”, Applied Studies in Agribusiness and Commerce, Vol. 6 No. 5, pp. 131-134.
- Odongo, W., Dora, M., Molnár, A., Ongeng, D. and Gellynck, X. (2016), “Performance perceptions among food supply chain members: a triadic assessment of the influence of supply chain relationship quality on supply chain performance”, British Food Journal, Vol. 118 No. 7, pp. 1783-1799
Sličan predmet na srodnim sveučilištima
- Food supply chain management, University of Natural Resources and Life Sciences, Vienna.
- Agro-food Supply Chain Management, Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta.
- Supply Chain Management, Wageningen University & Research, Nizozemska.